Drie redenen om voor een rijhuis te kiezen

Share.

Wist je dat … een rijhuis dé ideale bebouwing is in een stad? Je geniet er van de luxe en ruimte van een huis, zonder te veel plek in te nemen. De perfecte woongelegenheid nu we steeds vaker dichter op elkaar moeten wonen, zeker als je een appartement niet echt ziet zitten. Hieronder ontdek je alvast drie belangrijke voordelen van een rijwoning.

Reden #1: Rijwoning staat dicht bij alles

Eerst en vooral is het natuurlijk erg gemakkelijk om in een rijhuis te wonen. Waarom? Rijwoningen staan vaak erg dicht bij het centrum van de stad. Alles is dus te voet of met de fiets te bereiken. Nog even naar de winkel snellen voor een extra dessertje is dus geen enkel probleem. 😉

Reden #2: Goede keuze voor je portemonnee

Daarnaast is het goedkoper om een gesloten bebouwing te bouwen of kopen dan om in een open of halfopen bebouwing te investeren. Dat heeft twee redenen:

  1. Je hebt twee gevels minder om af te werken.
  2. Je moet minder betalen voor isolatie, omdat je die aan twee gevelkanten deelt met je buren.

Tip: Kies voor goede akoestische isolatie! Zo storen jij en je buren elkaar niet.

Ook na de bouw of aankoop van je rijhuis ben je financieel beter af: je profiteert mee van de warmte van de twee woningen naast jou, waardoor je verwarming wat lager zal staan. Goed voor portefeuille én milieu!

Reden #3: Veel sociaal contact

En last but not least: er is erg veel sociale controle. Daardoor is jouw rijwoning minder aantrekkelijk voor ongewenste indringers. Bovendien maak je erg gemakkelijk nieuwe vrienden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gezellig jaarlijks straatfeest waar de volwassenen lekker bijkletsen en de kinderen met elkaar spelen?! Onthoud goed: een goede buur is beter dan een verre vriend!

Zijn er ook nadelen?

De locatie, de prijs en het sociaal contact zijn natuurlijk drie belangrijke voordelen. Maar zoals elk woontype heeft ook een rijhuis zo zijn nadelen. Zo zal je veel aandacht moeten besteden aan voldoende lichtinval: er zijn immers twee gevels die volledig gesloten zijn. Veel glas aan de achterkant van je rijwoning is zeker geen overbodige luxe.

Daarnaast heb je meestal geen toegangsweg naar de achtertuin. En met je fiets door het hele huis klungelen om die in de tuin weg te zetten, is natuurlijk niet zo handig. Zorg daarom voor een garage of carport voor die extra stalplaats.

Auteur: MVE

Hoofdfoto: rijhuis in Gent 

Share.