Je hoeft helemaal niet voor de traditionele bouwmethode te kiezen. Er zijn heel wat alternatieven. Staalbouw, bijvoorbeeld. Het is de ideale keuze als je grote, open ruimtes in je woning wilt. Wij schotelen je alvast de voor- en nadelen van een staalskelet voor particuliere woningen voor.
Voor kantoren en bedrijfsgebouwen wordt deze bouwmethode al regelmatig gekozen. Toch valt het op dat ook meer en meer particulieren voor staalbouw kiezen. Een logische keuze, het bouwproces verloopt immers erg snel.
Bij een staalbouwwoning wordt de structuur in stalen profielen opgetrokken. Vervolgens worden zowel de binnen- als buitenkant afgewerkt volgens de wensen en het budget van de bouwheer.
Staalskeletbouw vs staalframebouw
De meeste gebruikte bouwmethode is staalskeletbouw. Deze bestaat uit warmgewalste stalen profielen die verbonden worden door bouten. Bij staalframebouw bestaat de dragende structuur uit koudgewalste stalen profielen die opgebouwd worden zoals houtskeletbouw. Staalskeletbouw is de meest gebruikte bouwmethode omdat er grotere overspanningen mogelijk zijn.
Voordelen
- Staal is sterk en heeft een laag gewicht. Dit is ontzettend kostenbesparend, aangezien je enkel funderingsputten en geen volledige funderingszool nodig hebt.
- De allergrootste troef is echter de snelheid. Een staalskelet wordt op maat gemaakt in het atelier waardoor er geen vertraging door weerverlet kan zijn. Bovendien is het een droog bouwsysteem. Dat wil zeggen dat het niet moet drogen of uitharden. Op de werf staat het skelet in slechts enkele dagen recht. Na pakweg twee weken kan een staalbouwwoning winddicht zijn.
- De buitenmuren hebben geen dragende functie. Alles rust op het staalskelet. Dat betekent dat je grote overspanningen kunt maken. Binnenmuren zijn zelfs geen must. Ideaal als je een loftgevoel wilt creëren.
- Er worden in het atelier al uitsparingen en gaten in de stalen profielen voorzien om leidingen door te voeren of weg te werken.
- Wil je later verbouwen? Of aanpassingen maken? Dat kan een stuk sneller in vergelijking met de traditionele bouwmethode omdat staalbouw zo flexibel is.
- In de meeste gevallen blijft het staalskelet aan de binnenzijde zichtbaar waardoor je woning al snel een industriële look krijgt.
- De prijs van een staalbouw is prijsgunstiger dan klassiek bouwmethodes.
Nadelen
- Ben je ervan overtuigd om een woning in staalbouw te zetten? Houd hier dan ook rekening mee wanneer je je architect kiest. Niet elke architect is gespecialiseerd in staalbouw.
- Als je niet van de industriële look houdt, moet je het stalen frame aan de binnenkant wegwerken met omkastingen uit MDF of gipskarton en dat kost extra geld.
- De prijs van staal is de laatste jaren flink de hoogte in geschoten.
- Je hebt met staalbouw een verhoogd risico op koudebruggen. Het is de taak van je architect en aannemer om de juiste maatregelen te treffen en koudebruggen te voorkomen.
- Staalbouw staat gekend voor de slechte geluidsisolatie.