De 8 meest voorkomende fouten bij de aanleg van je terras

Share.

Een terras is een aangename uitbreiding van je woning, zeker wanneer de eerste lentezon je tuin bereikt. Maar voordat je tuin helemaal summer-proof maakt, zetten wij graag de typische boosdoeners van een slecht aangelegd terras op een rij… en hoe je ze vermijdt!

1. Nieuwbouw

Staat je nieuwbouw net? Geef je grond de tijd om uit te zakken, zo vermijd je scheuren of ongewenste plassen. Je woning kan namelijk nog wat verzakken. Daarom wacht je beter enkele jaren met het plaatsen van een terras. Als je je terras zelf wil plaatsen, is dat zeker aan te raden. Zorg er bovendien voor dat de roosters of opzetstukken een beetje verzonken liggen in het terrasoppervlak. Dat kan helpen om scheuren en plassen te voorkomen.

2. Geen zon/schaduw

Denk er goed over na hoe je het meeste uit je terras kan halen. Waar plant je graag nog een boom of struik om wat schaduw te creëren of staat er juist nog iets in de weg? Dit bekijk je best vóór je aan het hele proces begint.

3. Een slechte basis

Een stevige onderbouw van je terras is cruciaal. Een goede zandlaag van 20 cm volstaat meestal. Stem de onderbouw van je terras, tuinpad of inrit af op de ondergrond, belasting en uiteindelijke afwerking. Als je plant om er met je auto op te parkeren, heb je immers een veel stevigere ondergrond nodig. Kies je voor klei- of zandgrond, een droge of een vochtige bodem? Overleg hierover met je aannemer. Doe je alles zelf? Vraag dan raad in je doe-het-zelfzaak.

4. De ‘foute’ tegel of klinker

Ebema wijst er bijvoorbeeld op dat hun grootformaattegels van acht centimeter dik voor je oprit een betere keuze zijn dan die van zes. Die laatste zijn dan weer een logische keuze voor je terras. Ook kies je best de juiste afwerkingslaag. Opnieuw: bespreek dit met je aannemer en/of de fabrikant.

5. Niets houdt je tegels op hun plaats

Om te voorkomen dat tegels of klinkers gaan verschuiven, verzakken of loskomen, kan een kantafsluiting de oplossing zijn. Een kantafsluiting kan bijvoorbeeld een lijnvormig betonelement zijn. Deze boord houdt de tegels of klinkers op hun plaats.

6. Kleurverschil

Tegels of klinkers uit verschillende verpakkingen vertonen soms lichte kleurverschillen. Als je achteraf moet bijbestellen, is die kans des te groter. Bestel daarom iets meer dan nodig. Meng goed tijdens het plaatsen! Open meerdere verpakkingen of paletten.

 7. Elektriciteit

Houd er zeker rekening mee wanneer je graag een extra stopcontact hebt op te terras. Dit kan later nog van pas komen bij het opladen van je apparaten of het aansluiten van een eventuele jacuzzi.

8. Geen afwatering

Zorg dat het regenwater makkelijk weg kan! Je terrasoppervlak moet van je huis weg afhellen. Eén centimeter per meter volstaat al. Zeker bij tegels een belangrijk aandachtspunt. Ook inbouwvoegen en goten kan je best niet vergeten. Zo kan het regenwater vlotjes zijn weg naar de bodem vinden. Want helaas is het niet altijd mooi weer.

Share.