Heb jij er altijd al van gedroomd om je eigen baas te zijn? Misschien zie je een zaak thuis wel helemaal zitten. Maar mag je zomaar een bedrijf starten vanuit je eigen woning?
Mag dat?
Ja en nee. Je mag niet zomaar eender welk beroep uitoefenen of een winkel openen in je huis. In sommige landelijke gebieden is het bijvoorbeeld verboden om in je woning een zelfstandige activiteit op te starten die niets met landbouw te maken heeft. Wil je graag weten welke beroepsactiviteit toegelaten is en welke niet? Dat kan je navragen bij je gemeente. Een dienstverlenend beroep, zoals vastgoedmakelaar of life coach, is meestal geen probleem.
Wat als je eigenaar bent van de woning?
Je woning dient momenteel om in te wonen. Wil je die functie volledig of gedeeltelijk wijzigen voor je zaak? Dan heb je daar normaal gezien een vergunning voor nodig. Ook al ga je niet verbouwen. Gelukkig kan je in sommige gevallen een vrijstelling krijgen.
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan krijg je groen licht!
- Je woning staat in een woongebied.
- De hoofdfunctie van je huis blijft wonen.
- De ruimte die je voor je onderneming wil gebruiken, is kleiner dan de woonruimte en niet groter dan 100m2.
- Je zaak moet overeenkomen met wat er in de stedenbouwkundige voorschriften, ruimtelijke uitvoeringsplannen, verkavelingsvergunningen en plannen van aanleg staat.
Wil je graag duidelijkheid? Neem dan contact op met je gemeentebestuur. Zij kunnen jou hier ongetwijfeld meer over vertellen.
Wist je dat je voor een korte ondernemingsactiviteit geen vergunning nodig hebt? Als je van plan bent om max. 90 dagen per jaar actief te zijn en je de bestemming van je woning dus maar tijdelijk wijzigt, hoef je die vergunning niet aan te vragen. Pop-up store, kom maar op!
Wat als je huurt?
Gaan met die banaan, kan niet altijd als je huurder bent. Wil je een zaak beginnen in je huurwoning, dan moet je toestemming vragen aan de verhuurder. Voor hem heeft jouw beroepsactiviteit ook een impact. Zo zal hij anders belast worden op de huur, wat mogelijk een meerkost voor hem betekent. Check ook even je huurcontract. Misschien wordt dit er wel in vermeld en krijg je zo al een idee. Huur je een sociale woning, dan ligt het wat anders. Je informeert in dat geval best bij je Sociale Huisvestingsmaatschappij of het Sociale Verhuurkantoor waarbij je huurt.
Waar houd je best rekening mee?
Bescherming tegen inbeslagname
Loopt het mis met je zaak, dan wil je je huis niet verliezen. Daarom bestaat er voor zelfstandigen en zelfstandigen in bijberoep een manier om de woning te beschermen tegen schuldeisers van hun bedrijf. Je notaris helpt je met het opstellen van deze “akte van onbeslagbaarheid van de gezinswoning”.
Verzekeringen
Vergeet je zaak niet te verzekeren. Denk maar aan een brandverzekering. Breekt er brand uit in de ruimte die je aan je zaak verhuurt, dan is jouw bedrijfje verantwoordelijk. Slaat de brand over op de rest van de woning? Dan zal je zaak de schade moeten vergoeden. Een verzekerd man/vrouw/X is er 2 waard!
Aftrekbare kosten
Goed nieuws! Huur je een handelspand, dan kan je kosten zoals huur, elektriciteit, internet, … inbrengen in je belastingen. En dat kan ook als je een stuk van je woning gebruikt voor je zaak. In dat geval kan je een gedeelte van de kosten inbrengen als beroepskost.
Kortom: Een zaak starten is altijd spannend! Er komt heel wat bij kijken op vlak van papierwerk, vergunningen, beslissingen … En dan is het niet slecht om je te laten bijstaan door mensen met ervaring. Wij wensen je alvast veel succes toe!
Bronnen: Vlaio, Financiën België, Omgevingsloket Vlaanderen & notaris.be