Bieden op een huis? Vergeet de opschortende voorwaarden niet!

Share.

Als je na een lange en intensieve huizenjacht eindelijk je droomhuis vindt, wil je er wellicht alles aan doen om die woning niet te mislopen. Je brengt dus zo snel mogelijk een weloverwogen bod uit. Om verrassingen te voorkomen doe je dat best met opschortende voorwaarden. Maar, wat is dat precies en welke voorwaarden zijn voor jou relevant? We nemen je even mee.

Wat zijn opschortende voorwaarden?

Opschortende voorwaarden betekenen dat de kandidaat-koper en de verkoper hun akkoord voor een verkoop pas geven wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan binnen een bepaalde tijd. Die voorwaarden kunnen variëren van het verkrijgen van een lening tot het aanvragen van een bodemattest.

Pas wanneer de voorwaarden gerealiseerd zijn, kan de overeenkomst definitief worden, tenzij een van beide partijen bewust een van de voorwaarden verhindert. In dat geval zal die voorwaarde wél als verwezenlijkt worden beschouwd. Opschortende voorwaarden zijn dus geen vrijkaart om makkelijk af te zien van een verkoop!

Waarom zijn opschortende voorwaarden zo belangrijk?

Een bod doen als kandidaat-koper is allesbehalve vrijblijvend. Zodra je een bod doet, ben je immers verplicht om je eraan te houden. Als de verkoper je bod aanvaardt, moet je de woning dus kopen voor het bedrag dat je voorstelde, zelfs al staat je bod niet op papier. Zo is zelfs een bod via mail of sms bindend! Daarom doe je er altijd goed aan om een bod uit te brengen mét opschortende voorwaarden. Dan kan je bijvoorbeeld je bod beperken in de tijd – anders zou een verkoper je bod nog jaren later kunnen aanvaarden.

Wanneer is een opschortende voorwaarde geldig?

Je kan niet zomaar om het even wat eisen als opschortende voorwaarde. Zo is een opschortende voorwaarde pas geldig als die afhangt van derden en niet van de wil van de verkoper of koper. De voorwaarde moet dus ook afhankelijk zijn van een onzekere gebeurtenis: je weet bijvoorbeeld nog niet of je een lening kan verkrijgen bij de bank. Of de voorwaarde moet afhankelijk zijn van een gebeurtenis die al plaatsvond, maar waar beide partijen nog niets van af weten: er moet bijvoorbeeld opnieuw een bodemattest worden aangevraagd.

Bepaal ook een periode waarbinnen de voorwaarde vervuld moet worden. Denk er ook aan dat zodra je opschortende voorwaarden opneemt, je wettelijk verplicht bent om jouw deel van de overeenkomst na te komen.

Te ingewikkeld? Je notaris kan je hier steeds bij helpen. Samen stellen jullie dan de gewenste opschortende voorwaarden op.

Share.