Wat is de ‘miserietaks’ en wat moet je erover weten?

Share.

Een scheiding is nooit een pretje. Je relatie loopt niet enkel stuk, maar minstens één van jullie moet ook op zoek naar een nieuwe woonst. Beslis je om je voormalige wederhelft uit te kopen zodat jullie de gezinswoning kunnen behouden? Dan staat je best een onaangename verrassing te wachten: de zogenaamde miserietaks. Hoeveel bedraagt die precies? Wanneer moet je die betalen? Kan je die ontlopen? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is de miserietaks?

In de volksmond wordt het de ‘miserietaks’ genoemd, maar je notaris zal het met jou waarschijnlijk over het verdeel- of verdelingsrecht hebben. Het gaat over het registratierecht dat je moet betalen als je het deel van de woning van je partner overneemt. Wanneer jij en je partner de woning samen goed verkopen, betaalt de koper het registratierecht dat op deze transactie van toepassing is. Dan is er van de miserietaks dus geen sprake.

Hoeveel kost die miserietaks?

In Vlaanderen betaal je 1% registratierechten of 2,5% als je enkel feitelijk samenwoont. In Wallonië en Brussel bedraagt het verdeelrecht altijd 1%. Hoeveel je moet betalen, hangt dus niet alleen af van het gewest waar je in woont, in Vlaanderen is ook je voormalige burgerlijke staat bepalend.

Gehuwd?

Vroeger moest je als gehuwden een regelingsakte opstellen voor de effectieve scheiding. Sinds enkele jaren is zo’n akte niet meer nodig en werd de miserietaks in het geval van een huwelijk verlaagd naar 1 procent. Die verlaging blijft gelden, ook als je pas lang na de scheiding de woning van je ex-echtgenoot verkoopt. Ook dan bedraagt het verdeelrecht nog 1 procent.

Wettelijk samenwonend?

Woon je wettelijk samen? Dan geldt voor jullie dezelfde regeling als voor gehuwden. Ook dan betaal je dus 1 procent verdeelrecht. Je moet wel via een verklaring op het gemeentehuis je samenwoning officieel beëindigen. Een belangrijk detail: je moet minstens één jaar op hetzelfde adres als je ex-partner gedomicilieerd zijn, anders geniet je niet van het verlaagde tarief van 1 procent.

Feitelijk samenwonend?

Helaas betaal je als feitelijk samenwonenden de volle pot voor het verdeelrecht. Dat betekent dus dat je dan 2,5 procent extra bovenop je registratierechten zal moeten betalen.

Kan ik de miserietaks ontlopen?

Heb je het financieel niet zo breed en zou het je dus goed uitkomen om het verdeelrecht (tijdelijk) te ontlopen? Dan kan je eventueel met je ex-partner onderhandelen om de gezinswoning voorlopig niet over te kopen. Zolang jullie niet uit onverdeeldheid zijn getreden, betaal je dan maandelijks huur voor zijn of haar deel. Op die manier krijg jij wat financiële ademruimte en kan je de miserietaks uitstellen tot het voor jou wat beter uitkomt.

Meer weten over het verdeelrecht? Je kan steeds terecht op de website van de Vlaamse Overheid.

Deze artikels vind je misschien ook interessant:

Share.