Eigenaar van een appartement? Dit moet je weten over de blokpolis.

Share.

Ben je eigenaar van een appartement of heb je een appartement op het oog? Dan zal het vast geen verrassing zijn dat er heel wat administratie bij komt kijken. Één van die belangrijkste administratieve zaken zijn ongetwijfeld verzekeringen omdat je bij pech natuurlijk zo goed mogelijk ingedekt wil zijn. De blokpolis is daar ideaal voor. Maar wat is dat en wat moet je er zeker over weten? Wij nemen je mee.

Wat is een blokpolis?

Een blokpolis – soms ook syndicuspolis of verzekering mede-eigendom genoemd – is een (brand)verzekering die wordt afgesloten voor een volledig gebouw waarin meerdere woningen van verschillende eigenaars zitten. Dat betekent dat naast de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw, ook de private delen verzekerd zijn. Daarbij kan de huurder dus nooit verantwoordelijk zijn voor de kosten van een blokpolis.

De polis wordt meestal afgesloten door de syndicus in naam van de mede-eigenaars die dan ook mee instaan voor het betalen ervan. Wil je weten hoe veel jij moet betalen voor de blokpolis? Dat kan enkel je syndicus vertellen, want die hangt af van jouw aandeel in het gebouw

Wat dekt de blokpolis?

De blokpolis dekt brand-, storm- en waterschade, alsook de burgerlijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat als derden schade ondervinden (bijvoorbeeld door een lek in aanpalende muren) zij ook gedekt zijn. 

Let wel op: als je zelf in je woning inwoont, dekt een blokpolis je persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor moet je langs gaan bij een brandverzekeraar. Het is vaak interessant om voor die polis de verzekeraar op te zoeken die ook de blokpolis verzorgt. Sommige rekenen bij een schadegeval aan het gebouw en de inboedel de franchise namelijk maar één keer aan. Zo komt het je voordeliger uit.

Deze artikels vind je misschien ook interessant:

Share.