Zelf je woning verkopen: wat zijn de mogelijke risico’s?

Share.

Moet je een makelaar inschakelen of regel je zelf de verkoop van je woning? Dit is vaak een van de eerste vragen die elke particulier zich stelt voordat hij zijn eigendom te koop aanbiedt. De verkoop van particulier aan particulier is niet zonder risico’s. Hier zijn alvast een aantal zaken om rekening mee te houden voordat je een beslissing neemt.

1. De schatting van de woning

Heel vaak weten noch de verkoper noch de koper, beide particulieren, echt wat de marktprijs van de woning is. Dit kan de onderhandelingen erg ingewikkeld maken en er bestaat een reëel risico dat de vraag- of aanbodprijs te hoog of te laag wordt ingeschat. Om je hierbij te helpen heeft Zimmo zijn Prijswijzer tool gelanceerd. Hiermee kan je zelf nagaan hoeveel je woning nu net waard is.

2. De verkooptijd van de woning

Wanneer de prijs van een woning boven de marktprijs wordt aangeboden, door een verkeerde schatting, kan het soms maanden duren vooraleer er een koper wordt gevonden. Ga daarom steeds zelf de waarde van je woning na op Zimmo.

3. De financiële stabiliteit van de koper

Een particuliere verkoper heeft geen toegang tot bepaalde financiële informatie van de koper, dus het is moeilijk om onder andere de leencapaciteit van de koper in te schatten. Daarom is er een groter risico dat de verkoopovereenkomst niet doorgaat omdat de koper bijvoorbeeld geen lening krijgt van de bank.

4. Voorzie voldoende tijd

Telefoons en e-mails van potentiële kopers beantwoorden, bezichtigingen organiseren, wachten op bezoekers die soms te laat komen of zelfs hun afspraken niet nakomen… Een woning te koop zetten kost veel tijd! Om nog maar te zwijgen van het feit dat de te koop staande woning niet altijd de woning van de verkoper is, dus daar komen nog eens verplaatsingstijd en -kosten bij. Hou hier dus zeker rekening mee.

5. De administratie

Onderschat het belang van alle administratieve formaliteiten niet. Om een voorlopige koopovereenkomst op te stellen, moet je afstemmen met een notaris, die je een aantal documenten moet bezorgen. Je moet ook een aantal verplichte technische documenten vervullen. Maak op voorhand dus zeker een lijstje of checklist van administratie die in orde moet zijn bij verkoop.

Maar niet alles hoeft ingewikkeld of moeilijk te gaan bij de verkoop van je woning. Zimmo helpt je graag om je woning te verkopen. Als je je woning op Zimmo verkoopt krijg je alvast hulp bij volgende zaken:

  • info over de wettelijke verplichtingen
  • tips bij het nemen van aantrekkelijke foto’s
  • hulp bij het bepalen van de prijs
  • stand-by klantenservice
Share.