Tips voor het draineren en onderhouden van je tuin bij wateroverlast

Share.

Het hebben van een prachtige tuin is een droom voor velen. Soms worden we dan ook geconfronteerd met de nachtmerrie van overvloedige wateroverlast. Een verzopen gazon en plassen die zich overal vormen, zijn niet alleen onaantrekkelijk, maar kunnen ook schade aanrichten aan je tuin. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze problemen aan te pakken. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je je tuin kunt draineren en onderhouden tijdens veel wateroverlast.

1. Identificeer de probleemgebieden

Een eerste stap is het identificeren van de gebieden in je tuin waar water zich ophoopt na hevige regenval. Deze plekken worden vaak gekenmerkt door plassen en een zompig gazon. Je wilt deze probleemgebieden herkennen voordat je met de drainage aan de slag gaat.

2. Gazon zelf draineren

Als je eenmaal de probleemgebieden hebt vastgesteld, kun je beginnen met het draineren van je gazon. Hiervoor bestaat er een eenvoudig stappenplan:

  1. Gebruik een grondboor om gaten van 60 tot 70 centimeter diep te boren op de plekken waar water blijft liggen op je gazon. Als je over een mooie grasmat beschikt, snij je op de plaats waar je gaat boren best eerst een stuk grasmat uit je gazon zodat je het gat hierna mooi kan opvullen. 
  2. Vul de gaten met kiezelstenen of grind. Dit zorgt ervoor dat het water gemakkelijk wordt afgevoerd.
  3. Gebruik een deel van de aarde die je hebt opgeboord en bedek de kiezels hiermee. Zorg ervoor dat deze op dezelfde hoogte komt als de rest van je gazon.
  4. Zaai de aarde hierna opnieuw in met gras of bedek de aarde met het stukje grasmat dat je eerst hebt losgesneden. Hierdoor blijft je gazon er mooi uitzien en zal het zich snel herstellen.

Om je drainagesysteem langer intact te houden, kan je ook stuk anti worteldoek leggen tussen de kiezels en de bovenste laag aarde. Hierdoor sijpelt de aarde tijdens hevige regenval trager tussen de kiezels, wat je drainage systeem alleen maar versterkt.

3. Verbeter de algemene afwatering

Naast het draineren van je gazon zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de algemene afwatering van je tuin te verbeteren:

  • Zorg voor voldoende lucht in de grond door te verticuteren. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur, waardoor water gemakkelijker kan worden opgenomen.
  • Overweeg een verticale drainagebuis. Dit systeem, dat gaten van 1 tot 2 meter diep in de laagste delen van je tuin gebruikt, kan helpen overtollig water weg te voeren.
  • Grindbedden voor zware kleigronden. Bij zware kleigronden kun je ongeveer 50 cm grond afgraven en vervolgens een 10 cm grindbed aanleggen. Bovenop dit grindbed breng je 45 cm zwarte grond aan, waarvan de bovenste 5 cm vermengd is met witzand. Dit bevordert de waterafvoer.

4. Onderhoud je gazon

Het draineren van je tuin is een belangrijke stap, maar het onderhoud is minstens zo cruciaal. Zorg voor een regelmatig onderhoudsschema, inclusief beluchten en verticuteren om de graszoden gezond te houden. Hiermee voorkom je dat de ondergrond te vast wordt en dat water zich ophoopt.

Kortom, het draineren en onderhouden van je tuin tijdens wateroverlast is essentieel om te genieten van een prachtige buitenruimte. Door deze stappen geniet je het hele jaar door van een weelderige, gezonde tuin.

Share.