Mag je wonen in een voertuig?

Share.

#vanlife, de hashtag waar je haast niet meer naast kan kijken. Je woning verkopen, de luxe achter je laten en gaan leven in een busje, mobilhome of caravan. Voor sommigen het ultieme gevoel van vrijheid! Mag je in België in een voertuig wonen en wat moet je hierover weten?

Magda?

Kort gezegd, ja dat mag! Wonen in een mobiele woning is toegestaan. Lonken de weg en het avontuur al? Wij overlopen nog even een paar praktische zaken voor je. Kant-en-klare info hierover is op vlak van wetgeving niet zo makkelijk te vinden.

Ben je verplicht een vast adres te hebben?

Zo vrij als een vogel, de hele tijd op pad! Maar hoe zit het dan met je post? En hoe blijf je bereikbaar voor de overheid en andere officiële instanties? Voor je post kan je simpelweg een postbus huren. Voor tussenkomsten van de mutualiteit, werkloosheidsuitkeringen en kinderbijslag … heb je een officieel adres nodig. Daarvoor moet je volgens de Belgische wetgeving ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente waar je hoofdverblijfplaats is. Dat wordt een beetje moeilijk als je woning niet op één plaats gevestigd is. Gelukkig is hiervoor een oplossing! Mensen die een mobiele woning hebben, mogen in België over een referentieadres beschikken. Dat is het adres waar iemand anders, bijvoorbeeld je ouders, een familielid of iemand anders z’n domicilie (hoofdverblijfplaats) heeft en die het oké vindt dat jij ook op dat adres ingeschreven bent zonder dat je er zelf woont. Dat gieten jullie in een mooie overeenkomst die je laat goedkeuren door de gemeente. Check!

Mag je overal staan?

Wildkamperen is in België niet toegestaan. Maar leuke plekjes zat om te overnachten! De basisregel: informeer je bij de lokale politie of gemeente zelf of ga op een camping of camperplaats staan. Zo kan je steeds op beide oren slapen. Vaak hebben gemeenten een eigen beleid hieromtrent. In sommige gemeenten mag je bijvoorbeeld niet overnachten en in andere wordt het gedoogd als je geen kampeergedrag vertoont (je laat je tafel en stoeltjes binnen). Parkeren is niet hetzelfde als kamperen. Zo mag een caravan niet langer dan 24 uur op één plaats geparkeerd staan. Voor vans en mobilhomes gelden meestal dezelfde parkeerregels als wagens, tenzij anders aangegeven. Wil je op je eigendom wonen in een mobiele woning, dan heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dat geldt ook voor een yurt of tiny house. Hiervoor kan je terecht bij de gemeente.

Moet je je voertuig laten keuren?

Ben je van plan met je mobiele woning op pad te gaan, check dan ook even of je langs de keuring moet. Caravans met een maximum toegelaten massa van 750 kg hoeven niet naar de keuring. Campers en vans moeten wel periodiek gekeurd worden. Check dus even de website https://www.autoveiligheid.be voor meer info.

Heb ik nog iets nodig?

Wil je permanent in een van wonen, dan is het altijd handig om een paar basiszaken bij de hand te hebben. Afhankelijk van waar je van plan bent te overnachten, kan het handig zijn om naast een bed ook over een keukentje en, niet onbelangrijk, sanitaire voorzieningen te beschikken. Met de groeiende populariteit van mobiele (buiten)verblijfplaatsen worden de mogelijkheden om extra comfort te voorzien in je mobiele huis nog groter. Wat dacht je van een paar zonnepanelen op je dak voor extra stroom? Droom jij van een mobiele woning of heb je er al eentje? Wij zijn alvast reuze benieuwd naar jullie ervaringen en foto’s!

Disclaimer: dit is een informatief artikel en geen juridisch advies. Heb je meer vragen omtrent de regelgeving rond mobiel wonen, raadpleeg dan steeds een professioneel juridisch advies!

Share.