De 10 grootste fouten tijdens de huizenjacht (volgens experts)

Share.

Een woning kopen zou weleens snel kunnen verlopen, maar vaak blijkt dat haast en spoed zelden goed is. Makelaars waarschuwen je met een top 10 aan voorbereidingsfouten die vaak voorkomen bij kopers op zoek naar een woning.

1. Geen advies inwinnen

De grootste fout die jammer genoeg regelmatig voorkomt is dat de bezoekers nog geen advies inwonnen bij hun kredietinstelling (bank). Hierdoor gaan zij vaak op jacht naar woningen die boven hun budget geprijsd zijn. Soms doen ze dan een bod en blijkt nadien dat ze geen centen vastkrijgen, met een zware ontgoocheling als gevolg. Laat je financiële situatie eerst uitklaren voor je aan de zoektocht begint.

2. De advertentie niet goed bekijken

Een goede voorbereiding voorkomt ergernissen tijdens de bezichtiging. Het durft weleens voorvallen dat kandidaat-kopers de advertentie niet goed bekijken op voorhand waardoor het pand tijdens het bezoek dan niet aan hun verwachtingen voldoet (bv. geen tuin of garage, minder aantal slaapkamers). Advertenties zijn tekstueel en fotografisch uitgebreid opgemaakt, zodat je de volledige woning vooraf kunt screenen.

3. Te hoge verwachtingen nastreven

De zoektocht en het aankoopproces doen dromen. Bij die droom horen hoge verwachtingen, die daarom niet meteen worden ingevuld, of niet aan dat lage budget.

4. Onwetend zijn

Om verder te gaan op dat budget, weten kopers ook soms niet dat er nog meerdere kosten aan een aankoop verbonden zijn. Denk maar aan de aankoopkosten: de registratierechten in Vlaanderen en de notariskosten die bij de aankoopakte betaald moeten worden. Komen hier ook nog eens de kredietaktekosten bij kijken.

5. Kosten te laag inschatten

Een zeer grote fout – waar je als koper ook niet veel kan doen – is het niet kunnen inschatten van renovatiekosten, die vooral te laag ingeschat worden. In vele gevallen zal nochtans gelden: je weet waaraan je begint, maar niet waar je zal eindigen. Een expert bij de hand hebben, is daarom een aanrader.

6. Gebrek aan onderzoek

Niet alleen financieel onderzoek vooraf is een must om je maximumbudget te kennen. Ook een gebrek aan markt- en buurtonderzoek zijn vaak voorkomend. Je kijkt vooraf niet goed na hoe ver de afstand is naar de nabijgelegen school, of er openbaar vervoer is… Zo bestaat er geen besef van de huidige waarden in de regio. Het bezoeken van meerdere huizen of appartementen, in meerdere buurten, met andere kenmerken is een nuttig leerproces.

7. Geen prioriteiten stellen

Door vooraf marktonderzoek te doen zal je ook leren wat het belangrijkste is voor jezelf. Prioriteiten worden mogelijk wel gesteld, maar niet voor iedereen. Ben je op zoek naar een woning voor een gezin? Zorg dan dat alle prioriteiten van alle gezinsleden aan bod kunnen komen, vooraleer je gaat zoeken.

8. De verkoper irriteren

Misschien gek, maar te laat aankomen voor een bezichtiging of aankoop van een woning, wordt afgestraft. De verkoper zou nadien vaak harder onderhandelen voor die kandidaat. Dit geldt vooral als de verkoper de woning nog bewoont. Ook irritant – voor de verkoper – is een belachelijke bieding overmaken waardoor hij geen tegenbod wil formuleren.

9. Te snel of soms te laat beslissen

Een vaak gemaakte fout is dat kandidaat-kopers te snel of te impulsief beslissen. Zo gebeurt het dat een beslissing genomen wordt na een bezichtiging wanneer het donker is buiten. Laat je niet leiden van één bezoekje, zeker niet bij twijfel. Vraag een tweede bezoek. Overhaaste en emotionele beslissingen zijn geen goed idee. Daar tegenover staan de eeuwige twijfelaars. Door lang te twijfelen lopen anderen het pand mis terwijl ze het eigenlijk het pand willen maar de grote stap niet durven zetten.

10. Invloed van buitenaf

Door ‘buitenstaanders’ al vooraf je mogelijke nieuwe woonst mee te laten bekijken, loert het gevaar om de hoek dat je wordt beïnvloed. Vooral jonge koppels zijn heel afhankelijk van het advies van anderen en laten zich soms te fel beïnvloeden. In de meeste gevallen gaat het dan om ouders.

Kortom: we maken te weinig tijd vrij
Een gebrek aan tijd of het te weinig tijd vrijmaken kan leiden verkeerde beslissingen. Neem je tijd en stop energie om alles uit te pluizen, zeker voor je aan de ware zoektocht begint.

Auteur: KC
Met dank aan Wijns Vastgoed, Immo Haven, Dermul, Top Invest en Immo Vervloet

Share.