Screens of rolluiken: zo maak je de juiste keuze

Share.

Er zijn allerlei manieren om zon uit je woning te weren en ongewenste gluurders te slim af te zijn. Zonwering in de vorm van screens is interessant, maar het klassieke rolluik is dat ook. Weet je niet wat kiezen? We zetten de voordelen van screens en rolluiken op een rijtje om je te helpen bij het dilemma. 

Voordelen van screens

 • Optimale zonwering overdag zonder lichtverlies

Het belangrijkste voordeel van screens is hun vermogen om de warmte van de zon uit je huis te weren, maar dan zonder lichtverlies. Wanneer je de screens laat zakken, kan je namelijk gewoon naar buiten blijven kijken. Je weert dus de zon, maar niet je uitzicht. 

Dat betekent echter niet dat je privacy verliest. Je kan van binnen gewoon naar buiten kijken, maar buren of voorbijgangers zien jou overdag niet kokkerellen of in de sofa hangen.

 • Screens passen uitstekend bij moderne woningen

Screens zien er strak, minimalistisch en modern uit. Dat kan je van rolluiken niet echt zeggen. Hedendaagse screens zullen je gevel niet ontsieren. De egale oppervlakte complementeert grote raampartijen en moderne gevels uitstekend. Screens zijn bovendien in talloze kleuren te verkrijgen. Kies voor de kleur van je raamprofielen of ga voor iets helemaal anders. 

 • Screens kan je laten inwerken

De hedendaagse screens worden netjes verwerkt aan de bovenkant van je raam. Is er ruimte in de spouw, dan kan dat eventueel ook achter de bakstenen. Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen, dan kan je de screens makkelijk laten inwerken in de gevel. Zo zie je de screens enkel verschijnen wanneer je ze naar beneden laat zakken.

Foto: Dewaele Brugge
 • Houd ongewenste gasten buiten

De zomermaanden vragen om extra ventilatie in huis. Maar samen met die frisse bries komt ook heel wat ongedierte binnen. Screens kunnen daarbij helpen. Ze houden niet alleen de zon tegen, maar verhinderen ook dat vliegen, bijen, wespen en andere gevleugelde indringers hun weg naar binnen vinden terwijl het raam even openstaat. 

 • Grotere afmetingen

Tot slot genieten screens de voorkeur voor grote raampartijen. Screens kunnen tot wel 6,5 meter breed gemaakt worden. Bij rolluiken bedraagt de maximale breedte 3 meter. 

Voor de meeste huizen is dat voldoende, maar bij moderne woningen met grote raampartijen kan dat wel voor een probleem zorgen. Je kan bij zowel screens als rolluiken wel meerdere elementen naast elkaar hangen om zo grote ramen te verduisteren.

Voordelen van rolluiken

 • Volledige verduistering en geen inkijk

Is een rolluik dicht, dan kan ook echt niemand binnenkijken. Bij screens is dat anders. Is de nacht gevallen, maar branden er lichten binnenin, dan kunnen buitenstaanders wel naar binnen gluren. Bovendien zullen screens het zonlicht ook niet tegenhouden. Er zijn wel verduisterende screens op de markt, maar een rolluik vervult zijn rol met een pak meer glans. Screens combineer je beter met verduisterende gordijnen terwijl je met rolluiken zelf kiest wanneer de nacht valt. 

 • Voordeliger dan screens

Screens kosten iets meer dan rolluiken. Is budget een dealbreaker, dan genieten rolluiken dus mogelijk de voorkeur. Al is het wel belangrijk om te vermelden dat heel wat factoren de uiteindelijke prijs bepalen. 

 • Rolluiken isoleren beter

Rolluiken hebben een betere isolerende werking. Ze zullen warmte binnenhouden en helpen ook geluid tegenhouden. De laag stilstaande lucht tussen het rolluik en het raam dient als buffer en dat maakt een verschil op de energiefactuur. Screens houden je woning in de zomer wel lekker koel, maar zullen ’s winters geen warmte binnenhouden.

Foto: Dewaele Roeselare

Wanneer kies je voor wat?

Zowel screens als rolluiken hebben dus hun voordelen. Beide zijn duurzaam, windvast, met een druk op de knop te bedienen en vereisen amper onderhoud. Je uiteindelijke keuze tussen screens en rolluiken hangt af van individuele voorkeuren, behoeftes en de kenmerken van je woning. 

Kies voor screens wanneer:

 • Je op zoek bent naar een optimale balans tussen zonwering en lichtinval.
 • Het design van je woning minimalistisch is en je rolluiken storend ogen vindt.
 • Insectenwering essentieel is.
 • Je brede raampartijen hebt die vragen om grotere afmetingen.

Kies voor rolluiken wanneer:

 • Volledige verduistering en maximale privacy cruciaal zijn.
 • Je een budgetvriendelijke optie zoekt.
 • Isolatie voor jou van groot belang is.

Bronnen: Belisol, Winsol, Koelerhuis.be

Foto’s: Zimmo

Share.