De voor- en nadelen van een houtkachel

Share.

Centrale verwarming verliest door de wisselende energieprijzen aan populariteit. Meer en meer mensen kiezen voor alternatieve verwarming zoals een gashaard, pelletkachel of houtkachel. In dit artikel schotelen we je de voor- en nadelen van een houtkachel voor.

Voordelen

 • Een houtkachel geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager.
 • Hout is een goedkope brandstof. Je kunt droge, kant-en-klare houtblokken aanschaffen maar het is nog goedkoper als je zelf hout klieft en stockeert. Kies wel uitsluitend voor schoon hout, zonder lijm- of verfresten.
 • Een recente houtkachel kan een rendement van zo’n 75% halen. Bij een speksteenkachel kan het rendement zelfs oplopen tot 90%.
 • De prijzen van een houtkachel vallen goed mee. Stukken goedkoper dan bijvoorbeeld een gashaard.
 • Er bestaan kachels in allerlei stijlen en formaten. Er zijn zelfs modellen die je niet tegen een wand moet plaatsen maar centraal in een woning kan ophangen. Zo wordt het een echte eyecatcher.
 • Soepje opwarmen? Ook dat kan perfect op een kachel. Er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde bakoven. 

Nadelen

 • Een houtkachel vereist behoorlijk wat werk. Hout kappen, klieven, drogen en naar binnen dragen… niet iedereen wil er zoveel tijd en energie in stoppen.
 • Ook op vlak van onderhoud komt er nog flink wat werk bij te pas. Je moet de assen regelmatig verwijderen en ook het reinigen van het glaswerk is een fikse karwei.
 • Wil je zelf hout drogen? Reken dan op een droogtijd van twee tot drie jaar. Hout dat nog vochtig is, geeft minder mooie vlammen én minder warmte. Daarnaast dooft vochtig hout ook veel sneller. Kies ook enkel schoon hout om schadelijke verbrandingsgassen te vermijden.
 • Een kachel veroorzaakt flink wat rook. Je buren kunnen klagen van overlast bij windstil weer of mist.
 • Het is een must (maar ook een extra kost) om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Een goede ventilatie is immers essentieel.
 • Een kachel is waanzinnig heet. Plaats een rekje rond de kachel als je kleine kinderen in huis hebt.
 • Bij de verbranding van hout komen er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Vooral bij oude kachels heeft dit een negatieve impact op de luchtkwaliteit in huis en ons leefmilieu. Sinds 2010 zijn de normen voor nieuwe kachels echter streng verscherpt. Vanaf 2022 wordt het rendement van elke houtkachel ook verplicht aangegeven met het gekende energielabel dat loopt van A++ tot G. Maak dus de milieubewuste keuze en ga enkel voor een moderne houtkachel!

TIP: Kies een kachel waarvan het vermogen overeenstemt met de ruimte waarin je deze wilt gebruiken. Als je een kachel met een te groot vermogen kiest, kan deze nooit op volle kracht branden. Het rendement is dan niet optimaal.

 Zou jij kiezen voor een houtkachel? Of is een gashaard misschien iets voor jou?

Share.