Verkopen of verhuren: wat is de juiste keuze? 

Share.

Je woning verkopen of verhuren?Het is de vraag van 1 miljoen. Logisch, voor beide zaken in dit eeuwige dilemma valt wat te zeggen. Daarom zetten we de voordelen van beide opties even op een rij. In welke situatie verkoop je jouw woning het best, en in welke gevallen is huren het interessantst? 

Voordelen verkopen 

 • Minder rompslomp, minder onzekerheid, minder miserie

In eerste instantie lijkt huren de ideale wereld. Er komt maandelijks geld binnen, zonder je er iets voor hoeft te doen. Mooi, maar natuurlijk is er een maar in het verhaal. 

Wie besluit een woning te verhuren heeft nog steeds heel wat aan zijn kerfstok. Zo moet je eerst en vooral een positieve relatie met de huurders onderhouden. Ze moeten je respectvol behandelen, goed met de woning omgaan en ook gewoon op tijd betalen. Je weet op voorhand nooit wie je in huis haalt. 

Hier heb je met de verkoop van een woning geen last van. Je ondertekent de formulieren, overhandigt de sleutels en klaar is kees. Je bent ervan verlost zonder al te veel zorgen. 

 • Geen renovatieverplichtingen bij woningen in slecht staat

Een woning in slechte staat? Zijn er binnenkort renovaties nodig aan het pand. Zoals je misschien wel weet komen er in de toekomst strenge renovatieverplichtingen aan. Wie zich hier niet mee bezig wil houden, kan zijn woning best verkopen. 

 • Meteen inkomsten

Bij de verkoop van een woning krijg je instant een fikse geldsom op je rekening. Je hoeft niet meer te wachten op maandelijkse afbetalingen. Dit geld kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Een ander huis gekocht? Druk de hypotheek op je lening. Anders kan je altijd kiezen om het op een andere manier te doen renderen, bijvoorbeeld door beleggingen of een andere lening. 

 • Verkopen zorgt voor instant financiële zekerheid

Bij verkoop staat het bedrag dat je ontvangt vast bij overeenkomst. Bij huren hangt dit af van fluctuerende huurprijzen, of er altijd iemand kandidaat is om je pand te huren en of er eventuele onvoorziene kosten zijn. 

Voordelen verhuren

 • Extra passief inkomen

Wie een woning verhuurt, geniet van een passief inkomen. Met andere woorden: je hoeft er niet voor te gaan werken of arbeid te verrichten. Centen komen gewoon maandelijks binnen zonder dat je er al te veel voor hoeft te doen. Dit zorgt voor een mooie maandelijkse bonus. Dit maakt van verhuren vaak een verstandige belegging op lange termijn. Zo brengt het op een relatief makkelijke manier meer op dan geld op je spaarboekje te laten staan. 

 • Je behoudt het pand

Je mag een woning zo lang verhuren als je wil, het blijft nog steeds jouw pand. Erf je bijvoorbeeld de woning waar je als kind woonde, of kan je toch geen afstand doen van je eerste appartement? Door te verhuren houd je het toch in bezit zonder dat je er woont. 

 • Relatief risicoloze investering

In vastgoed investeren en een woning verhuren is een vrij risicoloze investering. Indien je huurders kan vinden ben je zeker van een jaarlijks rendement. Huizen stijgen gemiddeld ook in waarde. Ook danst vastgoed mee op de inflatiegolven, dus ben je ook daartegen voldoende beschermd. 

 • Fiscaal voordeel: geen belasting huurinkomsten

Wie zijn eigendom verhuurt dient geen belastingen te betalen op die huurinkomsten. Alleen de jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed ben je verschuldigd. Dit maakt het verhuren van een huis, kot, appartement of villa natuurlijk extra aantrekkelijk. 

 • Geniet mee van verhoogd rendement door stijging huur- en vastgoedprijzen

De schaarste in ons land op vlak van woningen stijgt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van woningen de hoogte inschieten. Ook stijgt de vraag naar huurwoningen, waardoor ook op dat vlak een tekort ontstaat. Daardoor stijgt ook de gemiddelde maandelijkse huurkost. Wie een woning verhuurt, profiteert hier natuurlijk van mee. 

De prijzen van vastgoed stijgen op lange termijn consistent. 

Wanneer kies je voor wat?

Helaas is er op deze vraag geen definitief juist antwoord. Vaak is het afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, levensstijl, financiële positie en doelen. Denk dus goed na hoe je tegenover verkopen of verhuren van een woning staat, voor je tot actie overgaat. 

In volgende gevallen kies je er beter voor je woning te verkopen:

 • Je hebt geen zin in extra werk. 
 • Je hebt meteen een grote som geld nodig. 
 • De woning heeft nood aan (dringende) renovatiewerken. 
 • Je investeert je geld liever op een andere manier.
 • De huuropbrengst overstijgt de winst bij verkoop van de woning niet. Als vuistregel gebruikt men hier een periode van 20 jaar. Als de huurinkomsten na 20 jaar niet hoger liggen dan bij verkoop, kan je het beter verpatsen. 

In deze gevallen kies je er beter voor je woning te verhuren:

 • Je bent op zoek naar een constant en passief inkomen. 
 • Je kan de totaalsom van de woning voorlopig missen. 
 • De woning is in goede staat en heeft geen aanzienlijke renovaties nodig. 
 • De woning- en huurprijzen zijn aan een stevige opmars bezig. 
 • De huuropbrengst overstijgt de winst bij verkoop van de woning wel. 

Bronnen: Hypotheeklenen.be, Vlaanderen.be, Hypotheekadviseur, Financelel, Blgwonen

Share.