5 geheime energieverbruikers in huis

Share.

Ieder huis staat vol met apparaten die energie verbruiken. Verschillende toestellen verbruiken zelfs energie zonder dat het nodig is en zonder dat je het goed en wel beseft. Pak deze geheime energieverbruikers aan voordat je energieprijs onnodig oploopt!

1. Elektronica

Een computer, een televisie, een PlayStation. Het zijn maar enkelen van de toestellen die wellicht continu in het stopcontact blijven steken. Hoewel velen een sluimerstand hebben, verbruiken ze wel nog steeds veel energie wanneer je ze niet gebruikt. Zo verbruikt een tv in sluimerstand zo’n 0,5 Watt. Voeg hier extra snufjes als een netwerkverbinding aan toe en het verbruik kan oplopen tot 10 Watt of hoger. Als je je tv dus 24 uur in stand-by-stand zou laten staan, zorgt dit voor een extra kost van €35,04 per jaar.

Ook je computer zorgt voor sluipverbruik. Gemiddeld verbruikt een desktopcomputer namelijk 15 Watt in stand-by-modus. Als je je computer 8 uur per dag in stand-by laat staan, zorgt dit voor een extra kost van zo’n €35. op jaarbasis

Wanneer je de toestellen niet gebruikt, is het dus raadzaam om ze volledig af te zetten of zelfs de stekker uit te trekken. Met een energiezuinige televisie is het misschien niet nodig om elke keer een kabel uit te trekken, maar spelconsoles – die continu in de stekkers blijven steken – kunnen je wel wat besparen.

2. Opladers

Een oplader van je gsm, laptop of tablet die continu blijft steken in het stopcontact is voor jou misschien handig, maar voor je energiefactuur een fikse tegenvaller. Blijven ze steken in je stopcontact, dan verbruiken ze stiekem wat energie. Waar je eerder met een gemiddeld vermogen van 5W op jaarbasis 43,8 kWh kwijt was, is dat met moderne opladers minder het geval. Je verliest er slechts 0,175 tot 1,75 kWh per jaar door.

Idealiter steek je ze dus enkel in wanneer nodig, of maak je gebruik van een verdeelstekker met aan- en uitknop. Zo kan je al wat uitsparen.

3. Oude apparaten

In sommige huishoudens draaien vaatwassers, wasmachines, drogers, koelkasten en vrieskasten op volle toeren. Logisch ook, maar als enkele toestellen al 10 jaar op de teller hebben staan, dan bestaat de kans dat ze erg veel energie verbruiken. Wanneer je dus deze toestellen -stap per stap- vervangt, let dan zeker op het verbruik van deze toestellen. Ze kunnen je op jaarbasis heel wat geld uitsparen.

4. Keukenapparaten

Heb jij ook twee koffiezetters, een broodrooster en een fruitpers op je aanrecht staan? En steken deze nog in het stopcontact na het ontbijt? Dan verbruiken ze doorheen de dag nog heel wat energie. Wist je dat een gemiddelde koffiezet met warmhoudfunctie ongeveer 0,5 Watt in stand-by verbruikt? Het sluipverbruik hiervan is dan ook zo’n €1,75 per jaar.

Zorg er dus voor dat je ze enkel in het stopcontact steekt wanneer je ze echt gebruikt, want de display van je microgolf kan je op jaarbasis nog behoorlijk wat centjes kosten. Maar toch nog een positief puntje om af te sluiten: je bespaart tot 50% uit wanneer je je microgolfoven gebruikt in plaats van je oven. Echt waar!

5. Licht

Dat licht het meeste verbruikt, is niet verrassend. Denk maar aan oude gloeilampen, waar veel energie ook aan warmte verloren gaat. In de woonkamer hebben gloeilampen van bijvoorbeeld 100 Watt ongeveer een lichtintensiteit van 1.300 tot 1.400 lumen, goed voor een jaarlijks gemiddeld verbruik van 167 kWh.

Ter vergelijking: een spaarlamp met dezelfde lichtintensiteit verbruikt 42 kWh. Eenzelfde LED-lampje is met 21 kWh nog zuiniger. Qua prestaties zijn ze zeker niet slechter, waardoor je op die manier veel minder energie verbruikt. Het kost misschien een beetje meer aan de kassa, maar op termijn doe je er wel profijt mee. Een slim verlichtingsplan zorgt dus voor een betere portemonnee.

Al deze kleine beetjes helpen om je energiefactuur te verlagen. Hierdoor kan je net dat beetje meer sparen als je een huis of appartement wil kopen.

Share.