6 dingen in huis die je om de 10 jaar moet vervangen

Share.

Als een goede huisvader of huismoeder zorgen we week in, week uit dat onze thuis er quasi perfect bij ligt. Maar desondanks onze onvoorwaardelijke zorg en liefde voor onze woning, zijn er dingen in huis die aan vervanging toe zijn, zeker wanneer je woning net de kaap van 10 jaar heeft bereikt. Om je huis daarom in topconditie te houden, is het belangrijk om deze 6 dingen om de 10 jaar zeker een nodige update te geven!

1. Tapijt

Een gemiddeld tapijt heeft zo’n gemiddelde levensverwachting van een tiental jaar. Gemiddeld, want er zijn diverse factoren die deze verwachting kunnen aantasten. Denk maar aan het aantal leden van je gezin, eventueel rekening houdend met jonge, kruipende peuters, en uiteraard de huisdieren. Doorheen de jaren kunnen er vlekken, gaten of scheuren op of in het tapijt komen. Ook kunnen er slechte geurtjes in het tapijt krijgen die je er niet meer uitkrijgt. Of wie weet ziet het er gewoon oud en gedateerd uit? Tijd voor een update dus!

2. Vaatwasser

Een vaatwasser die meer dan 10 jaar meegaat? Dat lijkt voor velen een droom.  20 jaar trouwe dienst was vroeger geen uitzondering. Nu, in tijden van continu veranderende technologie kan je na een tiental jaar best overwegen om een nieuwer model te kopen. Zo bespaar je energie én geld!

3. Ramen

Ook af en toe je ramen vervangen is nodig. Dubbele beglazing is al sinds 2020 in elke woning verplicht. Dat wil echter niet zeggen dat je 50 jaar zoet bent als je ze recent hebt vervangen. Er komt ook slijtage op ramen door allerlei omstandigheden. Een nazicht en vervanging om het decennium is niet slecht. Als je van plan bent om je ramen te vervangen, doe je dit best voor de wintermaanden, zodat je zeker bent dat er geen barstjes of lekjes zijn.

4. Wasmachine en droogkast

Zowel je wasmachine als je droogkast worden in een gemiddeld gezin erg intensief gebruikt. Dan is het ook meer dan logisch dat deze apparaten na een bepaalde periode de geest geven. Met wat geluk en afhankelijk van hoe vaak je de toestellen gebruikt en hoe goed je ze onderhoudt, kunnen ze 15 jaar meegaan. Toch is het geen slecht idee om je toestellen al vroeger te vervangen. Oude wasmachines en droogkasten zijn namelijk grote energieverbruikers.

5. Schilderwerken

Er is geen vaste maatstaf om je interieur te schilderen. Toch zijn er bepaalde factoren die je prachtig geschilderde muren, vloer of plafond na verloop van tijd kunnen aantasten. Denk maar aan binnen roken, kaarsen aansteken of zonlicht dat je verf kan doen verkleuren. Een nieuw laagje verf na 10 jaar kan zorgen voor een nieuwe verfrissende look. En misschien was het ook wel gewoon tijd voor een ander kleurtje?

6. Nieuwe siliconen

Wie het weleens heeft gedaan is vaak ontzettend tevreden van het resultaat. Het aanbrengen van een siliconenlaag bij bijvoorbeeld de douche of tussen de plinten en de vloer zorgt er niet alleen voor dat barsten onzichtbaar worden, het toont ook een afgewerkte woning. Hoera! Toch kan de siliconen laag doorheen de jaren aangetast worden. De oude laag wegwerken indien mogelijk en een nieuwe laag zetten is dus geen overbodige luxe.

Share.