8 keuken- en badkamerblunders die je maar beter vermijdt

Share.

Er kan veel verkeerd gaan tijdens en na het plannen van je keuken- of badkamerontwerp. Of je deze kamers nu ontwerpt voor een nieuwe woonst of een oude keuken of badkamer een make-over wilt geven, het is belangrijk om gebruikelijke ontwerpfouten te vermijden die later tot grotere problemen kunnen leiden.

1. Te klein aanrecht of te kleine wastafel

Eén van de eerste zaken om te overwegen is hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt om effectief te zijn. Vaak gebeurt dit niet, waardoor een mooie ruimte veel te gemakkelijk rommelig wordt. In een badkamer heb je de wastafel nodig om toiletgerief op te plaatsen. In een keuken om je doosjes, kruidenpotjes en kleine keukentoestellen op te plaatsen. En om je maaltijd te bereiden natuurlijk.

2. Geen ventilatie

Een grote fout: geen vlotte luchtcirculatie voorzien. Zowel badkamers als keukens hebben hier baat bij, of het nu via verluchtingsgaten, airco of ramen is. Het voorkomt vocht en rook en vermijdt dat te sterke geuren te lang in de ruimte blijven hangen. Zonder ventilatie kan een keuken of badkamer al snel benauwd gaan aanvoelen. Nog te zwijgen over de impact die vocht en stoom hebben op muren en plafonds, wanneer er niet voldoende verluchting aanwezig is.

3. Niet genoeg opslagruimte

Ooit ergens geleefd of verbleven waar er niet voldoende kastjes en lades aanwezig waren in de keuken of badkamer? Vervelend, he? Een ruimte kan er nog zo leuk uitzien, zonder adequate opslagruimte wordt het al snel één groot zootje. Niemand wil al zijn of haar spullen in slechts enkele kastjes of lades steken. Plan dus voldoende opslagruimte voor een maximale benutting van de ruimte.

4. Slechte verlichting

Tast niet in het duister als het over verlichting gaat. In een kleine, ingesloten ruimte is het zeer belangrijk om na te denken waar je lichtbron vandaan komt, en of je er meer dan een nodig hebt. Deuren, het decor en zelfs jijzelf kan een lichtbron blokkeren en de ruimte onvoldoende verlicht maken. Plan dus zeker voldoende verlichting voor meerdere situaties in!

5. Geen ruimte voor deuren en kasten

Elke keuken en badkamer hebben verschillende deuren en kasten die open en dicht gaan, maar vaak wordt daar geen ruimte voor voorzien wanneer de kamer ontworpen wordt. Deuren hebben ruimte nodig om te openen. De ruimte rondom moet dus zorgvuldig gepland worden. Kwestie van geen muren of andere deuren te raken.

6. Onvoldoende stopcontacten

Zonder stopcontacten om al je apparaten in te pluggen wordt een keuken of badkamer al snel een veel minder effectieve plaats. Vaak worden ze niet op tijd gepland, en zitten bewoners met een tekort aan stopcontacten. Denk zeker ook aan de veiligheid bij het plaatsen, aangezien er in de keuken en badkamer vaak blootstelling aan vocht is!7. Te trendy

Mode komt en gaat. Dat is zo met kleding, dat is zo met decoratie. De kunst is om niet té trendy en tijdgevoelig te gaan wanneer je een van deze ruimtes ontwerpt. In plaats van een ruimte te ontwerpen met alle nieuwste, meest modieuze interieurtrends, kies je beter voor kleuren en ontwerpen die klassieker zijn en er over een paar jaar OOK nog goed uitzien. Stel dat je trouwens ooit wil verkopen, dan kan je er maar beter voor zorgen dat de keuken en badkamer er niet té excentriek uitzien.

8. Geen professioneel advies

Om af te sluiten: vraag zeker een professional om raad wanneer je een nieuwe keuken of badkamer zet. Zij weten wat er werkt en wat niet om er iets efficiënt en geweldig van te maken. Met dit advies vermijd je ook dat gemakkelijk vermijdbare fouten opduiken wanneer je al bezig bent met bouwen of renoveren. En daar spaar je meer mee uit dan helemaal opnieuw moeten beginnen.

Share.