Mag je huisbaas een sleutel bijhouden van je huurwoning?

Share.

Ga je huren, dan krijg je van de verhuurder de sleutels tot je nieuwe stek. Mag je huisbaas eigenlijk zelf nog een ‘reservesleutel’ van het huurhuis, -appartement of kot bijhouden?

Bijhouden, mag dat?

De huurbaas is niet verplicht jou alle sleutels te geven en kan er dus in principe zelf ook bijhouden. Maar betekent dit dat hij zijn reservesleutel ook mag gebruiken om te pas en te onpas binnen te komen? Het is tenslotte wel zijn eigendom.

Binnenkomen, mag dat?

Het moet toch verleidelijk klinken als verhuurder om af en toe die reservesleutel te gebruiken om te gaan kijken hoe het met je eigendom is. Helaas, gebruikt ie z’n sleutel om de woning te betreden zonder je toestemming, dan heeft ie huisvredebreuk aan z’n been. Het mag dus niet, althans niet zomaar. Enkel in noodgevallen mag hij de reservesleutel gebruiken. Wat is dan een noodgeval: ik moest dringend plassen en ik was net in de buurt? Helaas! Is er brand, schade aan het dak na een storm of dreigt een gesprongen waterleiding het huis onder water te zetten, dan mag hij dat gedeelte van de woning betreden waar het probleem zich voordoet en wanneer hij je niet kan bereiken. Snuffelen tussen je onderbroeken, hoort daar niet bij. Het gaat dus enkel om gevallen waarbij er ernstige schade kan worden toegebracht aan z’n eigendom indien er niet onmiddellijk wordt ingegrepen.

Slot vervangen, mag dat?

Tot slot mag je, als je dat wilt, het slot van je huurappartement/-huis/kot vervangen. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan de verhuurder en je hoeft hem ook geen nieuwe sleutel te geven. Natuurlijk moet ie wel op het einde van je huurcontract terug in z’n eigendom kunnen. In dat geval plaats je best het oude slot terug of kom je overeen om hem de sleutels van het nieuwe te geven. Of als je gehecht bent aan je nieuwe slot, kan je ook een ander plaatsen dat gelijkwaardig is aan het oorspronkelijke. Check je huurcontract of er een clausule in vermeld staat of je het slot al dan niet mag vervangen en of je in geval van diefstal of verlies van de sleutels zelf de kosten moet dragen.

Conclusie, mag dat?

Dat mag! Je verhuurder mag dus een sleutel van z’n pand bijhouden. Maar hij mag die niet zomaar gebruiken. Sta dus gerust op je strepen indien je merkt dat je huisbaas ongevraagd de woning betreedt. Je hebt immers recht op privacy en een rustig genot van je huurhuis/-appartement of kot.

Misschien vind je deze artikels ook interessant:

Bron: CIBweb

Share.