Zo maak je je tuinmeubels weer als nieuw

Share.

Na (veel) regen komt zonneschijn, hopelijk dan toch. Als de zon dan eens op je tuinmeubels schijnt, vallen roest, lelijke vlekken en een doffe kleur extra op. Tijd dus voor een opknapbeurt!

Van goed onderhouden tuinmeubels kun je ook veel langer genieten. En hoe langer je met je tuinmeubels doet, hoe beter het is voor het milieu. Er hoeven dan geen nieuwe materialen gebruikt te worden, en ook de afvalberg is ermee gebaat.

Aluminium en staal

Ook aluminium tuinmeubels zijn het best gediend van een lauw zeepsopje en een zachte borstel. Gebruik nooit producten waar een schuurmiddel in zit. Ze kunnen je tuinmeubelen beschadigen.

Tuintafels en -stoelen gemaakt van staal of gietijzer zijn gevoelig voor roest, zeker als ze de hele winter buiten hebben gestaan. Er zit niets anders op dan het roest weg te schuren, en de meubels te verven met een metaalverf voor buiten. Nieuwe roestplekken kun je voorkomen door de meubels af te dekken met een hoes of doek.

Nieuwe stalen tuinmeubelen zijn afgewerkt met een verf- of kunststoflaag. Bescherm die met wat wax of cleaner.

Teakhout

Teakhouten tuinmeubels die niet zijn behandeld, krijgen een grijze kleur. Dat is een natuurlijk proces. Je maakt ze schoon met een stevige borstel en een sopje van water en natuurlijk zeep. Vlekken schuur je weg met fijn schuurpapier.

Als tuinmeubels een hele winter buiten hebben gestaan, is de kans groot dat er een laagje algen of mos op zit. Mos- of algenaanslag op onbehandeld teakhout krijg je weg met een schrobbeurt met een stevige borstel en een emmer water met daarin 1 liter javel en 1 kilo zout. Het beste moment om dat te doen, is net na een regenbui. Het laagje vuil is dan al een beetje voorgeweekt. Vervolgens spuit je de meubels schoon met de tuinslang. In plaats van een tuinslang kun je een hogedrukreiniger gebruiken, maar let dan wel op dat je genoeg afstand bewaart. Een te krachtige waterstraal maakt de houtvezels los, waardoor ze meer vuil gaan vasthouden.

Tuinbank-teak-aluminium

Teakhouten meubels die je onmiddellijk na aankoop hebt ingeolied en waarvan je de lichtbruine kleur wilt behouden, boen je schoon met een harde borstel en een teakreiniger. Spoel grondig af, laat drogen, en breng met een doek of een kwast een nieuw laagje teakolie aan. Herhaal dat twee tot drie keer per jaar.

Kunststofvezel

Veel van de duurdere buitenmeubelen zijn tegenwoordig gemaakt van gevlochten kunststofvezel. Deze vezel lijkt op rotan, maar is beter bestand tegen uv-stralen en slecht weer, en is ook veel onderhoudsvriendelijker.

Vuil verwijder je met een schone borstel of doek en een zachte zeepoplossing. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, en ook geen schuurspons, schurende reinigingsmiddelen, of reinigers met chloor. Die kunnen het materiaal beschadigen. Spoel af met water – eventueel met een tuinslang op een zachte stand. Voor hardnekkige vlekken bestaan er zogenaamde krachtreinigers. Sproei die op het vuil, laat 10 minuten intrekken, en spoel af met water.

Kunststof

Licht vervuilde kunststof meubels maak je schoon met een lauw zeepsopje en een spons of zachte borstel. Daarna spoelen met water. Gebruik geen harde spons of een schuurmiddel. Die veroorzaken krasjes.

Voor behoorlijk vuil of vaal geworden kunststof tuinmeubels vind je in tuincentra en drogisterijen speciale reinigingsmiddelen. Eigenlijk zijn dat dezelfde producten als voor de kunststof onderdelen van een auto. Ze verwijderen het vuile toplaagje, maar hardnekkige vlekken krijgen ze niet weg. Misschien koop je dan beter nieuwe tuinmeubels, ofwel geef je je oude tuinmeubels een ander kleurtje met speciale verf voor kunststof.

Andere hardhoutsoorten

Teakhout is van nature een vettige houtsoort. Daarom heeft het niet per se lak of beits nodig. Andere hardhoutsoorten moet je wel regelmatig voorzien van een uv-bestendige beits, om te voorkomen dat vocht in het hout dringt of dat het hout verkleurt.

Schrob de tuinmeubels schoon met een zachte borstel en een sopje van water met vloeibare zeep, spoel af, laat drogen, en wrijf ze zo’n 24 uren later met behulp van een zacht doekje in met hardhoutolie. Voor het beste resultaat wrijf je de olie in de richting van de houtnerf.

Tuinkussens

Vlekken op tuinkussens borstel je weg met een zacht (tanden)borsteltje, lauw water en wat zeep. Daarna goed deppen met een droge doek. Vetsporen verdwijnen meestal na een voorzichtige behandeling met alcohol.

Vaak kun je de hoezen afnemen en wassen, maar let dan wel goed op het label met wasvoorschriften. Wie geen risico wil nemen, brengt de hoezen naar de stomerij.

Lees ook:
Zo maak je je tuin lenteklaar
Hoe hou je je dakgoot en regenpijp bladvrij?
De lenteschoonmaak: hoe begin je eraan?

Share.