Moet je eerst je huis opknappen voor je het wil verkopen? Onze experts geven raad

Share.

Sta je op het punt om je woning te verkopen? Dan heb je jezelf ongetwijfeld al wel afgevraagd wat je nog aan je woning zou kunnen verbeteren om ze gemakkelijker en aan een hogere prijs te verkopen. 

Om je hierbij te helpen, gingen we langs bij enkele experten ter zake: notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, en vastgoedmakelaars Frank Geurts van Living Stone, Patrick Schurmans van WallsVastgoedmakelaars en Tim Moens van Gentill vertellen je graag wat je allemaal wel en vooral best niet kan doen voor het verkopen van je woning. 

Wat je zeker moet doen voor je je woning koopt

1. Zorg dat alles mooi opgeruimd is

Misschien een no-brainer, maar we beginnen er toch mee omdat het zo essentieel is. Kopers baseren hun beslissing over een woning voor een stuk op gevoel. Wanneer ze je woning bezoeken, is hun eerste indruk dus cruciaal. Zorg er dan ook voor dat je huis proper en opgeruimd is wanneer er mensen komen kijken.

Bart van Opstal – Notaris.be: ‘Kopers krijgen meteen een ander gevoel bij een keuken waarin de potten en pannen van de avond ervoor nog rondslingeren, dan bij dezelfde keuken die mooi is opgeruimd’

2. Breng kleine opfrissingswerken in orde

Een nieuw likje verf, overal mooie plintjes plaatsen, kleine kastdeurtjes of klinken vervangen … Met enkele kleine opfrissingswerken wordt je woning meteen een stuk aantrekkelijker voor potentiële kopers.  Vermijd hierbij wel felle kleuren of opzichtige afwerkingsdetails: neutrale kleuren zoals wit of lichte grijstinten en onopvallende maar kwalitatieve accessoires spreken het breedste publiek aan. 

Tim Moens – Gentill: ‘Het doortrekken van de afwerkingslijn in een woning is zeer belangrijk. Vaak beginnen mensen te renoveren, maar ziet men die kleine klusjes over het hoofd. Terwijl ze relatief gezien weinig moeite kosten en goedkoop zijn, met toch een zeer grote impact op de verkoopsnelheid en uiteindelijke verkoopprijs’

3. Een ingerichte en onderhouden tuin doet wonderen

Heb je een tuin? Zorg er dan voor dat hij goed onderhouden is. Zelfs als je er zelf nooit aandacht aan hebt besteed, kan het interessant zijn om hem in te (laten) richten, te zorgen dat er mooie bloemen en struiken in staan, dat het gras gemaaid is … Een goed onderhouden tuin maakt een zeer goede eerste indruk bij kandidaat-kopers en zorgt bij hen voor een instant thuisgevoel.  

4. Zorg voor meubels (maar niet te veel en niet te ouderwets)

Een volledig lege woning kan een desolate indruk geven, en dat schrikt kopers af. Zorg er dus voor dat er meubels zijn, en liefst nog een aantal aantrekkelijke en moderne stukken. Verouderde en versleten meubels creëren bij kopers immers vaak de perceptie dat ook de woning verouderd is (zelfs al is dat niet zo). 

Hou er daarnaast in functie van je bezichtingsmomenten rekening mee dat je op een gegeven moment veel volk tegelijk over de vloer kan krijgen. Zorg dus dat er voldoende ruimte is zodat mensen kunnen passeren. 

Frank Geurts – Living Stone: ‘Een garage is vaak ook een opslagruimte en mag dus vol staan, daar kijkt een koper doorheen. In een woonkamer is dat anders: ze staat best niet té vol. Zet dat antieke salontafeltje dus gerust even in de garage, zo geef je potentiële kopers de kans om hun toekomstige woonkamer al eens in te beelden’

5. Pak vocht-, elektriciteits- en constructieproblemen aanpakken

Iedereen wil een droge woning. Een dak dat lekt, waterinfiltratie op zolder of in de slaapkamers … Vochtproblemen schrikken vele potentiële kopers af, en het kan dus zeker lonen om deze voor verkoop te laten herstellen. Zelfs vochtproblemen in de kelder kan je best eerst herstellen alvorens je verkoopt. 

Hetzelfde geldt voor elektriciteits- en constructieproblemen, zeker wanneer je woning daarnaast over een gunstig EPC-label beschikt: enkel mits de nodige herstellingen van deze problemen mag je je woning pas echt instapklaar noemen. 

Welke herstellingen je ook doet: wees er steeds eerlijk over tegen potentiële kopers. Zijn bepaalde vocht-, elektriciteits- of constructieproblemen zo structureel dat je de herstelling zelf niet wil of kan doen? Hou er dan rekening mee in je vraagprijs. 

Wat je misschien kan doen voor je je woning verkoopt

1. Energetische werken

Door de renovatieplicht kan het verbeteren van de energie-efficiëntie (EPC-label) van je woning mogelijk interessant zijn voor kopers. Dit hangt echter van woning tot woning af, én ook van wat jij zelf wil als verkoper. Verkoop je een moderne villa met alles erop en eraan, maar zonder zonnepanelen? Weet dan dat je potentiële kopers dit waarschijnlijk jammer zullen vinden.  

Moet er enkel wat bijkomende isolatie en dubbele beglazing in enkele ramen worden gestoken om naar een energielabel D of idealiter zelfs C te gaan, of moet enkel de verwarmingsketel vervangen worden? Ook dan kan het eventueel interessant zijn deze werken alsnog te doen. Vergeet in dit geval zeker niet een nieuw EPC-attest aan te vragen. 

De meeste experten wijzen er alvast wel op dat je de gemaakte kosten zelden volledig zal kunnen recupereren in een hogere verkoopprijs en dat je idealiter al meteen streeft naar een EPC-label C, omdat potentiële kopers (en banken) hier ook meer en meer naar kijken. 

Heb je geen zin om hier nog kosten en tijd in te steken en ben je je ervan bewust dat dit een impact heeft op de snelheid van verkoop en je uiteindelijke verkoopprijs? Dan is ook dat natuurlijk prima: er is nog steeds een markt voor woningen waarvoor de renovatieplicht geldt.

Wat je best niet meer doet voor je je woning verkoopt

1. Grote structurele werken

Je dak nog snel vervangen, een zwembad of sauna plaatsen of de indeling van je woning fundamenteel veranderen? Die werken zijn duur, en recupereer je zéker niet in de uiteindelijke verkoopprijs. Je laat ze dus best volledig achterwege.

2. Een volledig nieuwe keuken en badkamer

Niets zo persoonlijk (én belangrijk) in een woning als de keuken en badkamer. Een totaalrenovatie van deze twee ruimtes is meestal duur en smaken verschillen: wat jij mooi vindt, kan voor een potentiële koper totaal niet passen in de woning. Terwijl jij erin geïnvesteerd hebt en dat wil vertaald zien in een hogere verkoopprijs, kan het voor je koper een reden zijn om een lagere prijs te bieden. 

Zit je toch met een zeer verouderde keuken of badkamer in wat daarnaast een perfect in orde woning is? Overweeg dan enkele kleine ingrepen zoals een nieuw likje verf, het opknappen of vervangen van enkele beschadigde deurtjes en/of kranen… In neutrale kleuren en stijlen, natuurlijk. 

Patrick Schurmans – Walls Vastgoedmakelaars: ‘In keukens of badkamers die verouderd of beschadigd zijn, creëer je met enkele kleine ingrepen al een heel andere, propere look die kopers de indruk geeft dat ze nog wel even verder kunnen met de keuken.’  

Met dank aan: Bart van Opstal (Notaris.be), Tim Moens (Gentill), Patrick Schurmans (Walls Vastgoedmakelaars) en Frank Geurts (Living Stone).

Share.