Welke kosten dekt de brandverzekering (niet)?

Share.

Een brandverzekering is van meerdere markten thuis. Deze verzekering helpt je niet enkel en alleen uit de brand. Met een brandverzekering bescherm je jouw huis en inboedel tegen ongebruikelijke voorvallen, zoals onder andere brand, storm, uitzonderlijke weersomstandigheden, overstromingen en inbraak.

Een brandverzekering is zeker geen overbodige luxe wanneer het noodlot toeslaat. Ruim 95 % van de gezinnen heeft dan ook een brand- of woonverzekering. Beide termen worden door elkaar gebruikt en hebben dezelfde betekenis. Huur je een woning? Dan is een brandverzekering zelfs verplicht.

Ondanks dat de termen hetzelfde zijn, is de ene brandverzekering de andere niet. Er zijn grote verschillen tussen de verzekeringen. De ene verzekering komt bij meer voorvallen tussen dan de andere. Dat is ook te merken aan de prijs. Het is belangrijk de verschillende opties en polissen gedetailleerd te bekijken en met elkaar te vergelijken.

Wat dekt een brandverzekering altijd?

Schade door brand, ontploffing of implosie

Je verzekeringspolis komt tussen bij schade door brand, ontploffingen of implosies. Het gaat hier zowel om de schade aan het gebouw als aan je inboedel. Alle schade wordt gedekt, behalve de schade zonder vlammen of wanneer eigendommen in of op een vuurhaard terecht gekomen zijn.

Botsing met een dier, voertuig of luchtvaartuig

Wat wordt hiermee bedoeld? Wanneer je tijdens het rijden tegen een dier of voertuig botst, wordt dit gedekt door de verzekering. Waarschijnlijk heb je deze maatregel er zelden tot nooit voor nodig, maar ook tegen het neerstorten van een vliegtuig ben je dankzij deze regel verzekerd.

Er is wel een voorwaarde aan verbonden. De schade moet veroorzaakt zijn door een verzekerde, huurder, gebruiker of gast, of de schade moet veroorzaakt zijn door een goed waarvan deze personen eigenaar zijn.

Bij botsing met een paal, pijl of kogel ben je niet verzekerd.

Schade na blikseminslag

Ook wanneer er een rechtstreekse blikseminslag in je woning plaatsvindt springt je verzekering voor je in de bres. In de meeste gevallen zal dit over schade aan het dak en de leidingen gaan. 

Schade door aanslagen of arbeidsconflicten

Dit is een vrij vage term en gaat ook vrij breed. Dit kan gaan van aanslagen tot vakbondsacties en betogingen. Enkele voorbeelden van zaken die hieronder vallen:

  • Je brievenbus wordt afgebroken tijdens een betoging.
  • Er wordt schade aan je woning toegebracht door het gooien van stenen. 

Schade na sneeuw- of ijsstorm

Je wordt in beperkte mate beschermd voor schade na een sneeuw- of ijsstorm, deze verzekering is niet allesomvattend. Daarvoor heb je vaak een tuinverzekering nodig. Zo zijn de meeste zaken die zich buiten bevinden niet verzekerd en heb je ook bij voorwerpen als rolgordijnen, zonneweringen of zonnetenten geen verhaal. Het is niet makkelijk om dit beknopt uit te leggen, aangezien er veel uitzonderingen bestaan. Bekijk het zeker eens in detail of vraag aan je verzekeringspolis om meer informatie. 

Schade na natuurrampen

We leven in een vrij stabiel land. Onder het mom ‘better safe than sorry’ ben je verzekerd tegen volgende gevallen: overstromingen, aardbevingen, overlopen van riolen en aardverschuivingen. 

Aansprakelijkheid tegenover derden

Als ook een derde partij schade opliep bij jouw ongeluk, is ook deze partij verzekerd. Dat wil zeggen dat als een brand overslaat naar de buren, of er een waterlek in een gemeenschappelijke muur zit, je verzekering die kosten ook dekt. De burgerlijke aansprakelijkheid beschermt je dan weer als een losliggende dakpan van je dak op de auto van de buren valt. Ook dan komt de verzekering tussen.

Wat dekt een brandverzekering soms?

In de meeste gevallen betaalt de verzekering ook in onderstaande gevallen. Je kunt het opzoeken in je polis of aan je makelaar vragen.

Inwerking van elektriciteit en bliksem op toestellen

Bliksem die inslaat straalt soms af op je elektrische toestellen en kabels. Zo kan je bijvoorbeeld schade aan de elektriciteitskabels, televisie of elektrische kookapparaten hebben. Ook wanneer je diepvries ontdooid door elektriciteitspanne, is de inhoud ervan verzekerd. 

Invallende bomen bij storm

Dit voorval gebeurt best vaak. Bij hevige storm zijn er bijna altijd wel enkele ongelukkigen waarbij er een boom op hun dak valt. Soms zit dit in je verzekering inbegrepen. 

Roet- of rookschade

Enkel roet- en rookschade die uit de verwarming of huishoudtoestellen komen zijn verzekerd. De schade die voortkomt uit de rook en roet van je open haard is je eigen verantwoordelijkheid. 

Waterschade bij lekken

Ook bij waterschade door een lek in de leidingen of naar binnen sijpelend water door het dak, kan je beroep doen op de brandverzekering. Ook bijvoorbeeld je parket dat door een defecte vaatwasser onder water komt te staan is verzekerd. 

Let wel op: de brandverzekering dekt enkel de gevolgschade. De gebroken leiding of het defecte toestel is hier niet bij inbegrepen. 

Beschadiging bij inbraak

Een inbraak in je woning is natuurlijk vreselijk. Je brandverzekering kan een kleine pleister op de wonde zijn. Schade aan je woning door een inbraak of poging tot inbraak wordt gedekt door je verzekeringsmaatschappij. 

Wat moet je daar concreet bij voorstellen? Schade aan de deur of glasbreuk aan de ramen. Ook vandalisme in de vorm van graffitie valt onder deze verzekering.

Stookolieschade bij lekkende mazouttanken

Een lekkende mazouttank kan tot stookolieschade leiden. Ook dat dekken de meeste brandverzekeringen. Ook kosten voor het opsporen van lekken en het openbreken van muren, vloeren en plafonds voor herstellingen vallen hieronder. 

Extra opties:

Verzekeringsmaatschappijen bieden ook steeds enkele extra opties aan. Hiervoor betaal je natuurlijk wel wat meer. Wie nog veiliger wil zijn, kan zich voor onderstaande gevallen verzekeren:

  • Een diefstalverzekering: voor schade aan de woning, de inboedel en de gestolen spullen.
  • Een tuin- en zwembadverzekering. Want je tuinhuis, serre, omheining, beplanting of zwembad is doorgaans niet verzekerd.
  • Dekking ‘indirecte verliezen’. Naast een schadevergoeding voor de materiële schade, kun je ook geld krijgen voor onrechtstreekse verliezen, zoals tijdverlies of portkosten.
Share.