Wie moet een huurcontract registreren?

Share.

Heb je de perfecte huurwoning gevonden? En past die ook nog eens binnen je budget? Fijn!  Dan is het niet enkel contract tekenen en verhuizen. Het huurcontract moet ook geregistreerd worden. Wie, wanneer en waarom? Dat leggen wij je graag uit. 

Wie en wanneer?

Als huurder kun je alleen maar blij zijn als je de ideale woning hebt gevonden, en het contract getekend is. In je hoofd weet je ongetwijfeld al perfect waar je de zetel wilt zetten, en welke foto’s er aan de muur komen te hangen. Vergeet tussen het dagdromen door niet in het oog te houden of je huurcontract daadwerkelijk binnen de twee maanden na de ondertekening geregistreerd wordt door je huisbaas. Dat is wettelijk verplicht én het houdt zowel voor je huisbaas als voor jezelf ook heel wat voordelen in. Doet die dat niet, dan kun je het nog altijd nog zelf doen.

Waarom moet je je huurcontract registreren? 

Als je huurt met een geregistreerd contract, kun je niet zomaar op straat worden gezet als de huisbaas de woning aan iemand anders verkoopt. Je bent dus wettelijk beschermd tegen uitzetting. De nieuwe eigenaar, en dus je nieuwe huisbaas, moet zich dan ook houden aan dezelfde plichten die in het contract werden vastgelegd.

Ook de verhuurder haalt er zo z’n voordelen uit. Die mag op zijn twee oren slapen dat de huurder niet zomaar vroegtijdig kan stoppen met huren. Daarbovenop kan de huisbaas in sommige gevallen ook een belastingvoordeel opstrijken. Als het pand deels wordt verhuurd aan particulieren en deels voor professioneel gebruik, dan worden die delen immers afzonderlijk belast.

Wat als je je huurcontract niet of te laat registreert? 

Als het contract te laat geregistreerd wordt, dan moet de verhuurder een boete van 25 euro betalen.

Nog belangrijker: als het contract niet of laattijdig geregistreerd werd, heeft de huurder het recht om het contract onmiddellijk stop te zetten. En dat zonder dat je als huurder een schadevergoeding verschuldigd bent, of de gewoonlijke opzegtermijn van drie maanden moet doen. Al moet je natuurlijk de verhuurder wel op de hoogte brengen van je vertrek, en mag je niet zomaar van de ene dag op de andere vertrekken.

Hoeveel kost het om een huurcontract te registeren? 

Een huurcontract laten registreren doe je niet bij de stad, maar bij het registratiekantoor van het kadaster. En dat gebeurt helemaal gratis, dus je huisbaas heeft eigenlijk geen enkel excuus om het contract niet te laten registreren.

Wil je nagaan of je huurcontract daadwerkelijk geregistreerd is? Dan kan via MyRent.

Bronnen: FOD Financiën en Agentschap Wonen-Vlaanderen, Brussels Huisvesting, Le logement en Wallonie

Share.