Ons huis of appartement verkopen doen we volgens het boekje: te koop zetten, kandidaat-kopers ontvangen, onderhandelen en dan komt het verlossende moment: jullie komen tot een akkoord! Tijd om de voorlopige verkoopovereenkomst op te stellen en de verkoop te beklinken. Wil je die zelf opmaken maar weet je niet goed wat erin moet worden opgenomen? Wacht nog even met freestylen en lees hier welke info je zeker niet mag vergeten.
Waarom is een voorlopige verkoopovereenkomst zo belangrijk?
Misschien heb je al een keertje je oude wagen of motor verkocht. Om het helemaal officieel te maken, maakte je dan misschien een documentje op met de prijs, het merk van het voertuig, de namen van de verkoper en koper en de handtekening van beide. De voorlopige verkoopovereenkomst – ook wel het compromis genoemd – wanneer je zelf je huis of appartement verkoopt heeft net ietsje meer impact en een paar regeltjes tekst zijn dus niet voldoende. Het is immers de basis der basissen voor de akte die de notaris straks zal opstellen. De informatie, afspraken en voorwaarden die in het compromis staan, bepalen hoe de akte eruit zal zien. Dus, toch wel belangrijk dat die overeenkomst zo volledig en duidelijk mogelijk is opgesteld.
Wat moet er zeker in het compromis staan?
Deze vergeet-me-niet-lijst geeft je een overzicht van de gegevens die je voorlopige verkoopovereenkomst moet bevatten. Haal de Jambers in je boven en go for it!
Wie zijn ze: de koper en verkoper
De koper en verkoper, wie zijn ze en waar wonen ze? Ben je als verkoper niet de enige eigenaar, dan dienen de mede-eigenaars ook hun akkoord te geven. Vergeet hen dus niet te vermelden.Wat verkoop je: de beschrijving
Omschrijf wat je verkoopt en wat dit precies inhoudt, bijvoorbeeld de vaatwasser en oven blijven staan of er hoort nog een lapje grond bij het huis. En zeker niet te vergeten: het adres, de afmetingen en de kadastrale en stedenbouwkundige info.Wie woont er: de bewoning en mede-eigendom
Wie woont er momenteel in de woning? Indien het huis wordt verhuurd, wordt de koper dan na het verlijden van de akte de nieuwe verhuurder of zal de huurder het pand verlaten? Ongeacht wie er in het huis woont, moet die persoon kunnen aantonen dat het pand verzekerd is. Verkoop je een appartement, dan wil je waarschijnlijk wel graag het geld terug dat je in het reservefonds voor herstellingswerken aan het gebouw hebt gestopt. Daarom kan je het bedrag vermelden dat de koper aan jou hiervoor moet terugbetalen. Geef daarnaast aan dat je hem de statuten van het gebouwbeheer zal bezorgen en info zal geven over de algemene vergadering.Hoe zit het: op technisch vlak
Vermijd paniekmomentjes achteraf en breng een aantal technische aspecten in orde voor je de overeenkomst laat ondertekenen door de kandidaat-koper. Denk bijvoorbeeld aan het EPC, het bodemattest (via OVAM), de keuring van de elektrische installatie, het attest voor je stookolietank, de overstromingsgevoeligheid, de stedenbouwkundige vergunningen … Ontdek welke documenten je allemaal nodig hebt in deze handige checklist.Wat weet je: op praktisch vlak
Prijs: vermeld de overeengekomen prijs en ook wanneer die moet worden betaald.
Voorschot: bij de ondertekening van het compromis wordt er vaak een voorschot betaald door de koper. Noteer hoeveel het afgesproken bedrag is.
Kosten: wie staat in voor de kosten, zoals de registratierechten?
Timing: wanneer gebeurt de plechtige overhandiging van de sleutels?
Erfdienstbaarheid: heeft de buurman of lokale boer recht van doorgang op je grond. Neem dit dan op in het compromis. Altijd sympathiek om de koper hiervan op de hoogte te brengen.
Wat als: de opschortende voorwaarden
Als verkoper wil je zeker zijn dat je je geld gaat krijgen. Daarom kan jij of de koper een aantal opschortende voorwaarden aan het compromis toevoegen. Een voorbeeld dat we allemaal kennen: het verkrijgen van een lening. Daarbij gaat de verkoop door op voorwaarde dat de koper een lening krijgt (en liefst binnen een bepaalde termijn). Staat de bank de koper geen lening toe, dan heeft hij bijgevolg geen geld om je woning te kopen en vervalt de overeenkomst indien deze clausule werd opgenomen.
Wat indien niet: de sancties
Als de verkoop niet kan doorgaan, moet je een gepaste straf bedenken. Wat is de eventuele schadevergoeding die moet worden betaald of welke stappen zullen er ondernomen worden?
Wie zijn ze: de notarissen
Vermeld de naam van jouw notaris en die van de notaris van de koper.
Wat nog: de bijlagen
Voeg bewijzen toe van de dingen die je in de compromis hebt opgenomen, zoals het energieprestatiecertificaat, een kopie van de eigendomsakte, de stedenbouwkundige vergunning, het bodemattest, indien van toepassing het keuringsattest van de stookolietank, …
Wat kan je notaris of vastgoedmakelaar voor je doen?
Hoor je het al in Keulen donderen? Uhu! Zo’n compromis is niet simpel. Doe gerust beroep op je notaris of vastgoedmakelaar om je te helpen. Als je via een makelaarskantoor je woning verkoopt, zal die in de meeste gevallen het compromis voor je opstellen. Laat gerust een exemplaar nalezen door je notaris. Op die manier bespaar je je achteraf de narigheden van ontbrekende bepalingen in het document. Hij kan de verkoopovereenkomst ook voor je opmaken. Je hoeft hiervoor in principe niets extra’s te betalen aangezien dit als dienst mee is opgenomen in de aktekosten.
‘Zal ik het doen of zal ik het laten?’
Goed om in het achterhoofd te houden: dit document heet dan misschien wel ‘voorlopige verkoopovereenkomst’, maar is heel erg definitief. Ga dus niet voor vaag en dubbelzinnig als je je compromis zelf wilt opstellen. Opteer voor duidelijk en volledig zodat je over enkele maanden met een gerust hart de champagnekurk kan laten knallen om de verkoop te vieren.
Een voorbeeldje van een verkoopsovereenkomst (Test-Aankoop) downloaden? Dat kan door te klikken op deze link!
Auteur: KP
Bron: Notaris.be