Wat als je je aangekochte woning snel doorverkoopt?

Share.

Flirt jij met een snelle verkoop van je woning? Je leven verandert, een nieuwe baan, een nieuwe partner, kids, … en zo heb je een oogje op een nieuw huis of appartement. Loop je door die wissel een financieel blauwtje of heb je geluk in het spel?

Hoeveel registratierechten betaal je?

Er is wat op til in 2025. Vanaf 1 januari zakken de registratierechten van 3% naar 2% op de aankoop van je enige en eigen gezinswoning, kortom je bezit geen andere. Ga je die woning dan ook nog eens ingrijpend renoveren om energiezuinig te maken, dan wordt die 2% maar liefst 1%. Maar hoe zit het als je je gezinswoning wilt inruilen voor een andere?

Kan je je reeds betaalde registratierechten terugkrijgen?

Voor de woning die je wilt verkopen, betaalde je in het verleden al registratiebelasting toen je ze aankocht. Het zou dan ook super zijn als je een deel van dat geld kon recupereren en gebruiken bij de aankoop van je nieuwe thuis, toch? Dankzij het systeem van de meeneembaarheid kon je tot wel 13.000 euro meenemen. Dat was de moeite! Helaas is dat systeem volledig afgeschaft sinds 1 januari 2024. De verlaagde tarieven verzachten die afschaffing gelukkig wel.

Betaal je belasting als je je oude woning met winst verkoopt?

Dump je je oude liefde voor een groen blaadje binnen de 5 jaar na aankoop? Dan betaal je in sommige gevallen belasting op de winst uit die verkoop. Dat heet de meerwaardebelasting. Die bedraagt 16,5 % + gemeentebelasting. Je betaalt die gelukkig niet als je je huidige gezinswoning inruilt voor een nieuwe. Op voorwaarde dat je er in het laatste jaar minstens 6 maanden gewoond hebt. Maar gaat het om een tweede verblijf of een investeringspand (bijvoorbeeld een appartement dat je verhuurde), dan moet je aangifte doen van de gemaakte winst.

Bronnen: vlaanderen.be, tijd.be, notaris.be

Share.