Zonnepanelen zijn de meest ingeburgerde manier van groene energie, maar is door de jaren heen allesbehalve een onbeschreven blad geworden. De ontwikkeling van de markt staat niet stil en ook de subsidieregelingen wijzigden al meer dan eens. Zijn zonnepanelen nog steeds de investering waard? Hieronder vind je alles over de voor- en nadelen van zonnepanelen, waarom erin investeren nog altijd een goed idee is en hoe het nu zit met subsidies voor de installatie van zonnepanelen.
De reden van hun populariteit? Het is niet de duurste of meest geavanceerde investering en hun werking is vrij duidelijk. Panelen vangen zonlicht op, de geconnecteerde omvormer zet het vervolgens om in elektriciteit. Het resultaat? Groene energie.
De voordelen
De verschillende voordelen van zonnepanelen op je dak toegelicht:
- Doordat je zelf groene stroom opwekt hoef je heel wat minder elektriciteit van het net te halen. Daardoor bespaar je heel wat op je energiefactuur.
- Zonnepanelen functioneren ook in de winter. Daglicht is voldoende om stroom op te wekken. Natuurlijk halen ze hun hoogste rendement wel in de zomer. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt wordt dan ook vaak berekent voor tijdens de wintermaanden.
- De prijs van zonnepanelen is afgelopen jaar gemiddeld flink gedaald. Over het algemeen zijn zonnepanelen installaties nu zo’n 20% goedkoper vergeleken met het jaar ervoor.
- Ze zijn ontzettend milieuvriendelijk, gaan lang mee en kunnen bijna volledig gerecycleerd worden.
- Er komen geen zware verbouwingen of breekwerken aan je woning bij kijken. Ze passen gewoon simpelweg op je dak, terras of in de tuin. De installatie ervan is meestal na één dag afgerond.
- De waarde van je woning stijgt gemiddeld met 6.000 euro. Met die winst heb je ineens budget om een nieuwe installatie te financieren bij je volgende woonst.
- De terugverdientijd ligt momenteel op zeven à tien jaar. Wanneer je er rekening mee houdt dat een zonnepanelen set zo’n 20 à 25 jaar meegaat, geniet je dus een hele tijd van ‘gratis’ opgewekte energie.
- Je bent een stuk minder afhankelijk van prijsschommelingen voor elektriciteit.
- Ze zijn erg onderhoudsvriendelijk. De regen spoelt al veel weg. Er wordt aangeraden door specialisten om zonnepanelen jaarlijks te reinigen. Dit kan je zelf doen, of hier een gespecialiseerde firma voor inschakelen. Dan ben je er voor een honderdtal euro vanaf.
- Heb je een woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in de plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.
De nadelen
Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan zonnepanelen verbonden:
- Helaas past het niet op elk dak. Zonnepanelen moeten in een bepaalde hellingsgraad en richting liggen om een optimaal rendement te behalen. Wanneer dit niet het geval is daalt het rendement en de terugverdientijd. Als de realiteit te ver van de ideale situatie af staat, is het niet meer winstgevend om ze te installeren. Idealiter zijn ze naar het zuiden gericht en is de hellingsgraad 30 tot 35 graden.
- Zonnepanelen zijn een pak minder prijzig geworden als toen ze uitkwamen. Toch vraagt het nog steeds een heuse investering en ben je al snel zo’n 5.000 euro kwijt voor een basis set.
- In Vlaanderen heb je geen recht meer op groenestroomcertificaten of Mijn Verbouwpremie. Sinds december 2023 zijn deze afgeschaft. Wel kan je nog ‘Mijn Verbouwlening’ aangaan, waarbij je tot 60.000 euro kan lenen om de energieprestaties in je woning te verbeteren.
- Vanaf dit jaar is de digitale meter verplicht over heel Vlaanderen. Wie een nieuwe installatie plaatst komt meteen in dat systeem terecht.
- Eigenaars van zonnepanelen betalen een prosumententarief voor hun installatie. Dat bedrag wordt berekend op het maximale vermogen van de omvormer. Het tarief varieert in Vlaanderen tussen 58,42 en 72,92 euro per kVA.
- Er zijn enkele verdoken kosten waar je niet meteen aan denkt: mogelijks stijgt je verzekeringspremie, moet je een extra groep in de meterkast voorzien en dien je een nieuwe elektriciteitsmeter te laten installeren.
- Met enkel zonnepanelen ben je nog steeds niet energieonafhankelijk. Wie volledig autonoom wil leven moet ook nog eens investeren in een thuisbatterij.
- De markt is competitiever geworden en het aantal aanbieders is fameus de hoogte ingeschoten. Dat maakt dat er veel goedkopere merken zijn waarvan de kwaliteit de wensen over laat. Let hier dus zeker voor op en laat je bijstaan door een vakman.
- De opgewekte energie is zeer milieuvriendelijk, de productie van de set panelen is dat net iets minder.
- Het is een kwestie van smaak, maar sommige huishoudens vinden de uitstraling van grote panelen op hun dak maar niets.
Zonnepanelen bieden nog steeds meer voor- dan nadelen en zijn nog steeds de moeite waard. Met het wegvallen van de premies en het prosumententarief komt het thema vaak wat in een negatief daglicht, maar vergis je niet. De investeringskost is nog steeds een pak minder dan een aantal jaren geleden en de terugverdientijd wordt alsmaar korter. Indien je situatie het toelaat om efficiënte zonnepanelen te plaatsen wordt dit nog steeds ten zeerste aangeraden.