Een woning verkopen met winst, dat lijkt je wel wat. Maar moet je ook belastingen betalen op die meerwaarde die je krijgt? We zochten het uit aan de hand van enkele voorbeelden.
Wordt de winst belast?
Je voelt de bui al hangen, in bepaalde gevallen moet je als particulier inderdaad aangifte doen van de winst die je maakt op de verkoop van een woning. Dat is de meerwaardebelasting. Je hebt geïnvesteerd in een huis of appartement om te verhuren of om als 2e verblijf te gebruiken. Of misschien kocht je wel de bouwgrond naast je woning om die later duurder te kunnen verkopen. De tijd tussen aankoop en verkoop geeft de doorslag. Verkoop je een gebouw binnen de 5 jaar na aankoop, dan betaal je een meerwaardebelasting van 16,5% + gemeentebelasting. Voor gronden is dat 33% + gemeentebelasting binnen die periode en 16,5% als je verkoopt tussen het 5e en 8e jaar.
Gelukkig zijn er uitzonderingen op de regel! Verhuis je samen met je gezin en kan je je huidige gezinswoning voor meer geld verkopen dan jij destijds zelf betaald hebt, dan hoef je deze belasting niet te betalen. Je moet er wel minstens 6 maanden gewoond hebben in de 12 maanden voor de notariële verkoopakte rond is. Ook bij verkopen na onteigening of bij verkoop van vastgoed dat eigendom is van iemand die juridisch onbekwaam is (zoals een minderjarige of iemand die een bewindvoerder heeft toegewezen gekregen), betaal je geen belasting op de winst.
Hoe wordt de meerwaardebelasting berekend?
Moet je de winst aangeven, dan doe je dat in het vak “Diverse Inkomsten” op je belastingaangifte. Maar de overheid gaat niet met de volledige winst lopen. Van de verkoopprijs mag je de kosten van de verkoop zelf aftrekken. Verkocht je de woning bijvoorbeeld via een makelaar, dan mag je diens vergoeding in min nemen.
Bij jouw aankoopprijs mag je een vastgelegd percentage van 25% toevoegen. Voor elk volledig jaar dat verstreken is tussen de aankoopakte en de verkoopakte tel je daar nog eens 5% extra bovenop. Heb je door een aannemer verbouwingswerken laten uitvoeren? Dan mogen die kosten er ook bij. Helaas, voor de doe-het-zelvers onder ons, jullie eigen kosten tellen niet mee. Het verschil tussen beide bedragen bepaalt je belasting.
Fronsen je wenkbrauwen ervan? Geen nood!
Laten we er even van uitgaan dat je in juni 2018 een huisje in de Ardennen kocht voor 135.000 euro om er je vakanties door te brengen. Je liet verbouwingswerken uitvoeren door een aannemer. Die Ardense charme blijkt je toch niet zo te bekoren en je besluit de woning in oktober 2019 te verkopen voor het mooie bedrag van 200.000 euro. Je hebt een lokale makelaar ingeschakeld om je te helpen met de verkoop. Hij rekent 3% van de verkoopprijs aan. Gezien je de woning minder dan 5 jaar bezat en ze niet je gezinswoning was, ga je er belastingen op moeten betalen. Hoeveel, vraag je? Reken even mee.
Auteur: KP
Bron: De Tijd, De Standaard, Financiën België