Zoveel voorschot betaal je op een woning

Share.

Sta je op het punt om een huis of een appartement te kopen? Dan is de kans groot dat de verkoper je om een voorschot vraagt. Mag dat? En over welk bedrag of percentage spreken we dan? Dat lees je in dit artikel.

Als je een woning koopt, dan beslissen de verkoper en de koper samen of er al dan niet een voorschot betaald moet worden. En tegen wanneer dit dan precies moet gebeuren. Als beide partijen beslissen om al een deel van de aankoopprijs op voorhand te betalen, dan is het gebruikelijk én ook aangeraden om dat vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst.

Heel veel verkopers vragen een voorschot en dat is niet abnormaal. Het getuigt dat zowel de verkoper als de koper het menen, maar het geeft beide partijen ook zekerheid. Als je als koper toch op het laatste moment afziet van de aankoop dan kan de verkoper het voorshot claimen als schadevergoeding.

Vijf tot tien procent

Welk bedrag precies als voorschot betaald moet worden, is niet wettelijk vastgelegd. De verkoper kan dus met je in overleg gaan over hoeveel je precies moet betalen. In de praktijk zie je wel dat in de meeste gevallen een voorschot van ongeveer vijf tot tien procent van de aankoopprijs wordt gevraagd.

Let wel: als de verkoop onder het toepassingsgebied van de zogenoemde ‘wet Breyne’ valt – als je een woning koopt die nog gebouwd moet worden of in aanbouw is – dan moet je pas ten vroegste een voorschot betalen bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst. En dat mag maar maximum vijf procent zijn van de totale aankoopprijs.

Derdenrekening

Ben je met de verkoper overeengekomen dat er een voorschot betaald moet worden? Dan is het aangeraden om het bedrag niet rechtstreeks aan de verkoper over te maken. De reden: als de verkoper financiële problemen heeft en de koop gaat op het laatste nippertje niet meer door, dan is het een stuk moeilijker om je voorschot terug te krijgen.

Het beste dat je kunt doen, is het geld overschrijven naar de derdenrekening: dat is de zichtrekening van de vastgoedmakelaar of de notaris. Pas als de notariële verkoopakte opgesteld is door de notaris, wordt het resterend bedrag overgemaakt aan de verkoper.

Nooit cash

Het voorschot cash betalen? Dat is absoluut geen optie. Ook de rest van de som mag je sinds 1 januari 2014 niet meer met baar geld betalen, met de simpele reden om witwaspraktijken tegen te gaan. Je mag wel met een bankcheque betalen, of via een overschrijving.

Haast en spoed zijn zelden goed

Ben je bang dat je naast je droomwoning zal grijpen doordat er nog veel andere geïnteresseerden zijn? Pas toch op met het overhaast ondertekenen van een compromis. Ben je bijvoorbeeld nog niet zeker van je lening en je hebt geen opschortende voorwaarden in het compromis staan, dan ben je mogelijks je voorschot kwijt. 10% op een paar honderdduizend euro rekent al snel door.

Auteur: EM

Share.