Hoe verwijder je vlekken uit natuursteen?

Share.

De vloeren in je huis mooi en proper houden, vergt wel wat onderhoud. De materiaalkeuze van je vloer bepaalt hoe je te werk moet gaan bij het verwijderen van vlekken en ander vuil. Met deze tips behandel je vloeren uit natuursteen.

Een ongelukje is snel gebeurd. Wie kinderen of huisdieren heeft, weet dat je de vlekkenverwijderaar maar best in de buurt houdt. Maar wat als de vloer er toch aan moet geloven? Hoe verwijder je vlekken uit (natuur)steen?

Vlekken verwijderen uit (natuur)steen

Voor het onderhoud van natuursteen zoals marmer, graniet, basalt en leisteen bestaan er uiteraard verschillende reinigingsmiddelen. Gebruik eerst en vooral een stukje keukenrol of doek om de vlek af te deppen. Ga zeker niet wrijven, dat maakt het alleen maar erger.

Vlekken op marmer

Om vlekken op marmer te verwijderen kun je de vlekken inwrijven met waterstofperoxide (3%). Dit reinigingsmiddel vind je bij de drogist en kun je eveneens online bestellen. Laat het een paar uur intrekken en gebruik nadien een vochtige doek om het middel te verwijderen. Zwarte vlekken op marmer kun je verwijderen met benzine. En ook goede meubelverzorgingsmiddelen werken uitstekend op het marmeren materiaal. Het sap van citroen doet dan weer wonderen bij wijnvlekken. Tot slot kun je ook soda of ammoniak proberen om de vloer schoon maken.

Hoe moet het niet?

In de meeste soorten natuursteen zoals marmer, Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen en kalksteen zit veel kalk. Daarom zijn kalkverwijderaars en natuursteen grote vijanden. Vooraleer je met een kalkreiniger aan de slag gaat, bijvoorbeeld in de keuken of badkamer, dek dan al het marmer of graniet eerst af. Wees ook alert dat er geen druppeltje op je natuurstenen vloer valt. Gebruik ook geen azijn of agressieve, schurende reinigingsmiddelen.

Hoe dan wel?

Kijk goed de PH-waarde na van je schoonmaakmiddel. Vetvlekken van het barbecueën, kun je bijvoorbeeld verwijderen met een sterke reiniger die ook dient voor het verwijderen van steenonderhouds- en wasfluaatfilms. Ook oude en uitgeharde impregneer, teer, asfalt, verf, bitumen, lijmresten en vet- en olielagen kunnen met dergelijke middelen verwijderd worden. Het product, zoals bijvoorbeeld HMK R154 Lösefix, lost deze stoffen op en weekt ze los van het oppervlak, waardoor ze geen hechting meer kunnen krijgen met de ondergrond. Opgeloste deeltjes worden door de HMK R154 ingekapseld en in het water geëmulgeerd gehouden. Na de inwerktijd van ongeveer 10 tot 20 minuten zie je meteen het resultaat.

Checklist

Natuursteengroothandelaar Beltrami stelde met de hulp van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf ) een handige gids samen met de meest voorkomende vlekken en hun remedies.

Let op: Alle gebruikte ontvlekkingsproducten zijn in zekere mate gevaarlijk (ontvlambaar en/of giftig). Draag zeker handschoenen en een veiligheidsbril. En houd deze producten absoluut uit het bereik van kinderen. Je raadpleegt best een vakman voor de juiste samenstelling en werkwijze van de voorgestelde producten.

Hoe vlekken uit natuursteen krijgen?

KOFFIE OF THEE AMMONIAK OF ZUURSTOFWATER OPGELOST IN WATER
Schoensmeer Benzine op poetskatoen
Kleurstoffen Bleekwater
Confituur Zuurstofwater verdund met water
Inkt, kogelpen, potlood Ontsmettingsalcohol, zuurstofwater
Fruit Zuurstofwater, aceton
Olie, vet Benzine op poetskatoen
Olieverf Trichlooretyleen
Roest Oplossing van oxaalzuur in brandalcohol
Bloed, gras, waterverf Ammoniak, zuurstofwater
Urine Oplossing van kaliumhypobromiet (gevaarlijk)
Wijn Ontsmettingsalcohol, bleekwater
Haarlak Aceton
Latex- of acrylverf Bleekwater

Auteur: KCL

Share.