Kleine badkamer renoveren? Zie het groots met deze 8 tips

Share.

Een kleine badkamer renoveren is een hachelijke onderneming: het is niet eenvoudig om compromissen te sluiten op basis van stijl, en tegelijkertijd wil je ook niet met een volgepropte ruimte zitten. Planning is vaak essentieel: van ontwerp over vloerplan tot opbergvakken, je gaat best doordacht te werk om (de illusie van) ruimte te creëren. Bij deze alvast gratis enkele Zimmo-tips!

1. Spiegels, spiegels, spiegels

Dat spiegels voor meer ruimte zorgen in een kleine ruimte, weet je natuurlijk al langer dan vandaag. Hoe groter, hoe liever is de boodschap. Bovendien kan je er in de badkamer nog meer mee. Heb je immers al eens aan spiegelkasten gedacht? Ze zien er niet alleen fantastisch uit, ze creëren ook ruimte en zorgen voor extra opbergvakken zodat je lavabo mooi ordelijk blijft!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door IKEA (@ikea)

2. Plaats je kranen en wastafel(s) slim

Overweeg indien mogelijk om je kranen tegen een wand te installeren, daarmee bespaar je veel ruimte. Kies daarbij voor een smalle ovalen wastafel, zodat je extra veel bewegingsruimte hebt in je badkamer. Hang de wastafel daarbij ook aan de muur op, zo maak je nog extra ruimte vrij. Nog meer ruimte creëren? Denk dan eens aan een combinatie van wastafel en toilet in één meubel. Deze opties zijn bovendien vaak goedkoop, ideaal wanneer je je badkamer budgetvriendelijk wil renoveren.

3. Bad of douche?

Een combinatie van bad en douche is natuurlijk ideaal. Op die manier maximaliseer je de functionele ruimte in je badkamer en voeg je toch een vleugje luxe en comfort toe. Is je badkamer echt te klein en/of ben je toch niet zo’n bader? Overweeg dan om enkel een douche te installeren, en kies daarbij zeker voor een glijdend en frameloos douchescherm in glas en niet voor een douchegordijn, dat vaak door haar ontwerp een kleine badkamer kan overbelasten.  Een glijdende deur zorgt daarentegen voor meer ruimte, en zonder de visuele belemmering van een frame of gordijn krijgt het licht veel meer vrij spel en voelt je badkamer meteen een stuk ruimer en moderner aan.

4. Gebruik hoekruimten

Grote of kleine ruimte, hoeken zijn vaak verspilde ruimte. In een grote ruimte maakt dat niet echt uit, maar in een kleine ruimte zorg je er best voor dat de hoeken optimaal benut worden. Er is een enorm scala aan sanitair dat speciaal werd ontworpen om het beste uit de hoeken van je kleine badkamer te halen: lavabo’s, baden, douches, toiletten, je vindt het allemaal. Wij zijn vooral fan van een hoekdouche: het ziet er vaak geweldig inventief en modern uit, en creëert een ongeziene ruimte in de rest van je badkamer.

5. Ruim regelmatig op

Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar we geven het toch mee: voorkom te allen tijde rommel in een kleine badkamer. Hoe? Door de spiegelkasten waar we het al eerder over hadden. Maar ook door wandmeubels en -armaturen te installeren: ze zijn niet alleen bijzonder stijlvol, maar ze vermijden ook dat spullen blijven rondslingeren op de vloer en creëren zo ruimte te over. Het schoonmaken wordt er trouwens ook een stuk eenvoudiger door.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door IKEA (@ikea)

6. Installeer vloerverwarming

Een chauffage in de vloer in plaats van tegen de muur, we hoeven er vermoedelijk geen tekening bij te maken wat dat doet voor het ruimtegevoel? Ze zijn bovendien vaak zuiniger dan wandverwarming. Is je badkamer uitermate klein? Dan kan een klein verwarmd handdoekenrek vaak al voldoende zijn om de ruimte op te warmen. Ze geven bovendien een stijlvolle toets mee aan de kamer!

7. Let there be light

Een van de goedkoopste ideeën voor kleine badkamers? Wat extra verlichting toevoegen. Hoe helderder je badkamer, hoe groter deze immers lijkt te zijn. Er zijn trouwens veel budgetvriendelijke manieren om het licht in je badkamer te versterken zonder een fortuin uit te geven. Een eenvoudige, heldere ledverlichting met een chromen afwerking zorgt voor reflectie van het licht en heeft een enorme impact op het ruimtegevoel. Overweeg eventueel ook een verlichte badkamerspiegel of -meubel om het licht optimaal te verdelen en sfeer te creëren.

8. Plaats (grote) tegels

Geloof het of niet: hoe groter de tegels, hoe ruimer je badkamer zal ogen. Ze zorgen immers voor het misleiden van het oog, dat de ruimte als groter gaat ervaren. Vooral glanzende keramische tegels zijn een aanrader, omdat ze het licht reflecteren. Kies voor een donkere tegelvloer als referentiepunt voor het oog, en een contrasterende lichte tegelkleur om de badkamer nog ruimer te doen ogen. Heb je al tegels en zie je op tegen een zware investering? Overweeg dan tegelverf. Witte of neutrale kleuren zijn trouwens het beste voor een kleine badkamer.

Hebben jullie nog tips? Laat het ons gerust weten in de comments!

Auteur: PJG
Bron: BHG en Victorian Plumbing

Share.