Je woning verwarmen met airco: de voor- en nadelen

Share.

Nu gasprijzen recordhoogtes bereiken, is het een goed idee om na te denken over alternatieve manieren om je woning te verwarmen. Je kan bijvoorbeeld je aircosysteem als verwarming inschakelen. Zo verwarm je je woning op elektriciteit en omzeil je de gasketel.

Maar is dat wel voordelig, je woning verwarmen met een airco? En welke voor- en nadelen komen daarbij kijken?

Je woning verwarmen met airco: hoe werkt dat?

Bij een aircosysteem denken we natuurlijk aan een welgekomen frisse bries in huis tijdens warme zomerdagen en dus voornamelijk aan afkoelen. Maar die airco kan je ook ’s winters inzetten. Een aircotoestel is namelijk een lucht-lucht warmtepomp. Ze kunnen dus niet alleen koelen, maar ook verwarmen.

Warmtepompen worden zelfs de verwarmingssystemen van de toekomst genoemd. Een lucht-lucht warmtepomp, haalt warmte uit de buitenlucht via een koelgas en een compressor. Dat gebeurt op een bijzonder energiezuinige manier. Het innovatieve systeem werkt bovendien op elektriciteit, er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas.

Een airco heeft een buitenunit, waarin de lucht afgekoeld of opgewarmd wordt, en een binnenunit, waarlangs de lucht in je woning verspreid wordt. De buitenunit komt doorgaans op de gevel terecht.

Verwarmen met een airco gaat bijzonder snel

Een groot voordeel van de airco is dat je er heel erg snel een ruimte mee kan opwarmen. Het effect is meteen voelbaar. Zodra je een airco op een hete zomerdag aanzet, voel je een frisse bries. Verwarmen gaat net even snel. Je hoeft slechts op een knop te drukken, de gewenste temperatuur in te stellen en enkele minuten later is de klus al geklaard.

Bij een centraal verwarmingssysteem op gas moet je veel langer wachten om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Stel je de temperatuur op de thermostaat twee graden hoger in, dan duurt het al snel minstens een uur vooraleer het verschil overbrugd is.

Slapen in een gezellige, warme slaapkamer? Schakel dan de airco in als bijverwarming.

Verwarmen met airco is kinderspel

Bovendien is een aircosysteem ook heel erg makkelijk te besturen. Je stelt de temperatuur in via de afstandsbediening en wacht enkele minuten. Doorgaans kan je ook instellen hoe hard de lucht in de kamer geblazen wordt. Zo goed als alle toestellen zijn daarbovenop uitgerust met een timer zodat je ook vooraf kan instellen wanneer de ruimte verwarmd (of afgekoeld) wordt.

Nog een voordeel van verwarmen met een vaste airco is dat je meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit kan aansluiten. Dat betekent dat je slechts één aircosysteem aan je gevel hoeft te hangen om meerdere aircosystemen binnenshuis te kunnen installeren. Bovendien kan je elke binnenunit (lees: elke kamer) apart verwarmen of afkoelen. Wil je een lekker warme woonkamer, maar een iets frissere slaapkamer, dan kan je dat dus zo instellen. Alle toestellen moeten ofwel opwarmen ofwel afkoelen. Je kan beide niet combineren.

Ook de installatie is overigens eenvoudig. Je hoeft geen grote werken te laten uitvoeren. Een installateur zal enkel een buitenunit aan je gevel moeten hangen en die verbinden met de binnenunit(s). Meer komt er niet bij kijken.

Verwarmen met airco: is dat goedkoper dan met een gasketel?

Misschien wel het grootste voordeel van een airco is dat het rendement hoger ligt dan van een aardgasketel. Eén kilowattuur elektriciteit wekt 2,5 keer zoveel warmte op als één kilowattuur aardgas. Je hebt dus minder elektriciteit nodig om een ruimte op te warmen dan wanneer je aardgas zou gebruiken.

Heb je zonnepanelen, dan wordt verwarmen met de airco natuurlijk extra interessant. En hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder opgestookte warmte zal ontsnappen en hoe lager je energierekening zal zijn.

Tip: wie een warmtepomp installeert, maakt aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Tot 50 procent van het factuurbedrag krijg je dan terugbetaald in de vorm van een premie.

De installatie van een airco als verwarming is eenvoudig en weinig ingrijpend.

Op aardgas besparen met een airco: is het altijd interessant?

Of verwarmen met de airco interessant is, hangt vooral af van hoeveel je betaalt voor elektriciteit en hoe goed je woning geïsoleerd is. In het algemeen, zeker in de huidige energietijden, is verwarmen met de airco wel degelijk interessant. Je hebt wel meerdere binnenunits nodig om je hele woning te kunnen verwarmen. Met een enkel aircotoestel in de slaapkamer zal dat niet lukken.

Daarnaast kan je de airco ook zien als een handige, elektrische bijverwarming die je woning verwarmt in symbiose met de gasketel. De airco kan de centrale verwarming helpen bij het verwarmen. Ook op die manier kan je de gasrekening drukken.

Denk je eraan om grote verbouwingen uit te voeren? Dan loont het zeker de moeite om een centraal verwarmingssysteem met een warmtepomp te overwegen. Dat kan een lucht-lucht warmtepomp zijn (een aircosysteem dus), maar ook een lucht-water warmtepomp. Die warmtepompen kan je aansluiten op radiatoren of vloerverwarming. Zo verwarm je de woning op een energiezuinige manier, zeker wanneer je ook zonnepanelen op het dak hebt liggen.

Een airco vereist weinig onderhoud

Nog een voordeel van verwarmen met de airco is dat er weinig of geen onderhoud bij komt kijken. Verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen vereisen daarentegen een regelmatige onderhoudsbeurt. Een gasketel of mazoutketel gebruikt namelijk verbranding om warmte te creëren, dat is niet het geval bij een airco.

Dat betekent echter niet dat een airco niet onderhouden moet worden. Wanneer de warmtewisselaar of de filter vervuild zijn, zal de airco minder efficiënt werken. Het toestel zal dan meer verbruiken en minder lang meegaan. Maar in vergelijking met een gasketel is het onderhoud van een airco veel minder veeleisend. Je kan het makkelijk zelf doen. De meeste installateurs van airco’s bieden een onderhoudscontract aan. Er komt dan om de twee jaar een monteur langs die het toestel reinigt en controleert of alles nog steeds werkt naar behoren.

Bovendien gaat een lucht-lucht warmtepomp of aircosysteem ook erg lang mee. Het toestel zal makkelijk 15 jaar probleemloos werken, meestal kan je zelfs 20 jaar koelen en verwarmen met een airco. Dat is veel langer dan een standaard gasketel. Hoe beter je de airco onderhoudt, hoe langer hij zal meegaan.

Bron: vrt, daikin

Share.