Wanneer moet je je verwarmingsketel vervangen? 

Share.

Je verwarmingsketel kan je niet missen, zeker als het weer wat kouder wordt. Maar met de huidige energieprijzen heb je misschien al gehoord dat een moderne verwarmingsketel een verschil kan maken qua verbruik.  Wanneer je ketel ouder wordt, is het inderdaad raadzaam erover na te denken hem te vervangen. In dit artikel bespreken we de risico’s van een oude ketel en troeven van een nieuwe ketel.

Ga je liever meteen over naar een warmtepomp? Daarover lees je de voordelen in dit artikel.

Risico’s oude ketel

De gemiddelde leeftijd van een verwarmingsketel in een Belgische woning is 15 jaar. Bij zo’n oude ketel is het echt dringend tijd dat de ketel vervangen wordt door een nieuwe, geoptimaliseerde condensatieketel of warmtepomp. Het loont dus zeker de moeite om de risico’s van een oude ketel en de innovaties bij een nieuwe ketel of warmtepomp eens te bekijken.

Samengevat: een oude ketel…

  • verbruikt meer
  • belast het milieu, vooral in stedelijke omgeving
  • is moeilijker om te recupereren wegens te dure of niet beschikbare wisselstukken
  • maakt het niet aangenaam wanneer hij putje winter uitvalt
  • brengt gevaren met zich mee
  • levert risico op corrosie op met lekken en schade als gevolg

Voordelen nieuwe ketel

Met plaatsing inbegrepen, varieert de prijs van een nieuwe gascondensatieketel gemiddeld tussen 3.500 en 5.500 euro , een nieuwe mazoutketel gemiddeld 5.000 en 7.000 euro. De kostprijs is steeds afhankelijk van het merk, type en vermogen van de ketel die je kiest.

Een nieuwe ketel is dus een hele investering, maar je verdient hem na verloop van tijd wel terug. Nieuwe ketels werken modulerend, stiller en duurzamer. Je energieverbruik daalt met 20 à 40% (afhankelijk van de staat van je oude ketel). Door deze energiebesparing spreken fabrikanten tegenwoordig van een terugverdientijd van 10 jaar. Intussen geniet je natuurlijk ook van de verschillende voordelen van een nieuwe ketel.

Geconnecteerde ketel

Een groot voordeel bij nieuwe ketels is dat ze geconnecteerd zijn. Zo kan de installateur of fabrikant ook vanop afstand je ketel opvolgen of optimaliseren. Neemt de installateur een mankement waar, dan kan hij meteen met het juiste wisselstuk langskomen. Voor jou zorgt een geconnecteerde ketel ervoor dat je eenvoudige instellingen ook vanop afstand kan instellen of veranderen (bv zomer/winterregime of dag-nachtinstellingen) met je tablet of smartphone.

Minder vermogen nodig

Woon je in een gerenoveerde woning of ben je volop aan het renoveren? Goed nieuws: in een goed geïsoleerde woning heeft een nieuwe ketel dankzij dimensionering (het afstellen van het vermogen van de ketel) nog minder vermogen nodig om jouw woning warm te krijgen. Een passiefwoning heeft maar 2 à 5 kW nodig, een goede geïsoleerde woning 5 à 7 kW. Bij slecht geïsoleerde woningen ligt het aantal kW tussen 15 en 24 kW, voor ongeveer 150 à 200 m² verwarmde oppervlakte. Deze dimensionering is werk voor de installateur, maar je kan er ook zelf wel waakzaam over zijn.

Geen koude douches meer

Een nieuwe ketel zorgt natuurlijk ook voor stabiliteit: gedaan zijn de plotse temperatuurschommelingen van het water als je bijvoorbeeld een douche neemt of de afwas doet, of het plotse uitvallen van de chauffage op een koude winterdag.

In combinatie met duurzame energie

Renovatiewerken kunnen overigens ook meteen het moment zijn om de ketel te vervangen. Dat kan zelfs in combinatie met duurzame energie. Zo zijn een zonneboiler of een warmtepomp die voor sanitair warm water zorgen, meestal handig te koppelen aan moderne condensatieketels.

Je woning wordt meer waard

Een nieuwe ketel zorgt voor een zuinigere en duurzame woning, én dus een betere EPC-waarde. Je woning wordt dus meer waard, als je eraan zou denken om binnenkort of binnen enkele jaren te verkopen of verhuren.

Premies en leningen voor verwarmingsketel

Wil je de stap naar een nieuwe ketel wagen, maar twijfel je nog om financiële redenen? Ga dan zeker eens luisteren bij je bank: vele banken voorzien tegenwoordig duurzame renovatieleningen, waar een nieuwe verwarmingsketel in kan opgenomen worden. Via de Vlaamse Overheid kan je in bepaalde gevallen ook in aanmerking komen voor een Mijn VerbouwPremie voor een gascondensatieketel. Meer info hierover lees je hier.

Auteur: KC
In samenwerking met Associatie van Thermische Technieken België (ATBB)

Share.