Renoveren: alles in één keer of in fases?

Share.

Van plan om aan een renovatie te beginnen? Dan vraag je je ongetwijfeld af of je alles in één keer zou renoveren, of toch overgaat op een renovatie in verschillende fases. Veel hangt af van je budget. Wij gidsen je erdoor.

Totaalrenovatie: alles in één keer

Bij een totaalrenovatie gebeuren alle ingrepen en in één keer, met als doel meteen tot een zeer goede technische energetische oplossing te komen. Alle gebouwschillen en technieken worden op hetzelfde moment opgewaardeerd.

Het grote voordeel van een totaalrenovatie is dat alle werken op elkaar worden afgestemd, en je meteen in een comfortabel, ‘nieuw’ huis woont. Bovendien is het praktisch: bijvoorbeeld een stelling die nodig is voor dakwerken kan ook gebruikt worden voor gevelisolatiewerken, waardoor je slechts één keer grote hinder hebt en minder risico hebt op schade.

Totaalrenovatiepremie

Voor verbouwers die meerdere energiebesparende maatregelen combineren, kan de totaalrenovatiepremie een extra stimulans zijn. Door minstens drie van de zeven energetische werken binnen een periode van 5 jaar aan te vatten en hiervoor de premie aan te vragen bij de netbeheerder, kan je bovenop de premies een totaalrenovatiebonus van de netbeheerder ontvangen.

Renoveren in fases

Helaas is een totaalrenovatie niet voor iedereen mogelijk. Zo kan het zijn dat een verbouwer niet de mogelijkheid heeft om tegelijk te investeren in een woning en gelijk ook huur te moeten betalen. Daarom is een gefaseerde renovatie een interessant alternatief. Je kan stap voor stap je budget aansnijden en zo stapsgewijs ook je comfort en energieverbruik verbeteren.

Doe beroep op een architect

Het grote probleem bij renoveren is dat je als verbouwer het risico loopt je project verkeerd in te schatten, en zo gemakkelijk een paar duizend euro’s naast het vooropgestelde budget uitkomt. Wil je het goed aanpakken, schakel dan een architect in om advies te geven. Hij houdt rekening wat mogelijk is binnen het budget. Zeker bij een totaalrenovatie is een globaal plan van aanpak – een zogenaamd masterplan – cruciaal. De keuze in de verschillende stappen hebben invloed op latere keuzes.

Ga je over op een BENOvatie en pak je zo dak, muren, beglazing en schrijnwerk, vloeren en technieken aan, dan houdt de architect niet alleen rekening met je wensen en de bestaande toestand, maar ook bijzonder gedetailleerd met de te behalen energetische doelstellingen.

Sleutelklaar renoveren

Niet alleen een architect, maar ook een sleutel-op-de-deur kan een oplossing bieden om jouw renovatie aan te pakken, en ervoor te zorgen dat dit budget niet overschreden wordt. Hoe gaat nu zo’n sleutel-op-de-deurrenovatie in zijn werk? De adviseur analyseert bij een eerste bezoek de hele woning en geeft een algemene richtprijs weer voor de totale renovatie. Die kostenraming is voor bespreking vatbaar: het juiste ontwerp maar in functie van het budget. De sleutel-op-de deurfirma stelt alles in het werk om dat budget te handhaven.

Is het mogelijk om met je budget door de zware werken heen te gaan, dan hoef je niet langer te overwegen. Indien dat niet kan, start je met de belangrijkste energetische werken om zo je woning zo snel als het kan zo comfortabel en energiezuinig mogelijk te maken.

Let op voor renovatiemoeheid

Toch heeft verbouwen in fases zeker ook nadelen. Allereerst is er natuurlijk het risico dat de renovatiewerken blijven aanslepen. Je zou de eerste niet zijn die in ‘renovation hell’ belandt en jarenlang op een bouwwerf moet kamperen. Na verloop van tijd treedt er bij iedereen een zekere renovatiemoeheid op en snak je naar een netjes afgewerkte woning.

Daarnaast mis je door in fases te verbouwen de kans om in één keer een afgerond renovatieproject met een duidelijke visie te realiseren. Bij een totaalrenovatie kun je een architect in de arm nemen die het overzicht bewaart en de lijnen voor jouw verbouwing uitzet. Ook kun je de verschillende werken beter op elkaar afstemmen en het hele project mooi inplannen, zodat je zo weinig mogelijk tijd verliest. Bij een verbouwing in fases ben je veel meer afhankelijk van de beschikbaarheid van vaklui op het moment dat jij je budget voor de volgende stap bij elkaar hebt.

Loop geen premies mis!

Ten slotte moet je erover waken dat je door je verbouwingen te spreiden geen belangrijke premies misloopt. Zo kun je bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een overkoepelende renovatiepremie. Alleen mogen de facturen die je daarvoor inbrengt maximaal twee jaar oud zijn. Je komt hiervoor dan ook enkel in aanmerking als je je verbouwingswerken enigszins in de tijd weet te beperken. Ons advies? Renoveren in fases kan zeker, maar zorg ervoor dat je niet verbouwt tot in de eeuwigheid.

Share.