Wat doet een architect?

Share.

Sta jij op het punt om een huis te bouwen of grondig te renoveren? Proficiat! Ontdek hier wat een architect in dat geval voor jouw (ver)bouwproject allemaal kan doen. Wij spraken met Peter Vos van Architectengroep Barchi en Marnik Dehaen van de Orde van Architecten.

Kiezen is niet verliezen

Hoe vind je de architect waarmee het klikt? De tip van Marnik Dehaen: heb je de ware nog niet ontmoet, vraag dan zeker naar ervaringen bij vrienden en familie of bekijk de projecten van architecten op hun website. Of doe het lekker op de ouderwetse manier, rijd een rondje en bel aan bij het huis van de stijl die je zoekt. Kom tijdens een eerste gesprek met je architect erachter of jullie voor elkaar gemaakt zijn (check op voorhand af of deze kennismaking bindend is). Niets zo vervelend als je leven lang te moeten thuiskomen in een huis dat niet bij je past.

Een extra paar ogen bij het kopen

Wist je dat een architect de uitgelezen persoon is om mee te nemen bij de bezichtiging van een woning die je wilt kopen? Hij/zij kan je helpen met het spotten van mogelijke vochtproblemen, problemen met stabiliteit maar ook een ruwe inschatting maken van de renovatiekost.

Bouwen en verbouwen: het stappenplan

Genoeg gepraat, het echte werk nu: het bouwen of verbouwen van jouw woning in een notendop.

  • De afspraken: “Het is heel belangrijk om goede afspraken te maken met je architect. Welke taken ga jij als bouwheer uitvoeren en welke je achitect en wat is het prijskaartje dat hier aan vasthangt”, aldus Marnik.
  • Het ontwerp: de 3 kernwoorden: wenselijk, praktisch en mogelijk. Jouw ideeën en budget vertaalt je architect met het nodige praktische inzicht in een voorontwerp. En dat het praktisch goed moet zitten, legt Peter Vos uit met een voorbeeld. Zorg ervoor dat je badkamer en toiletten in elkaars buurt liggen. Zo beperk je het aantal meters aan- en afvoerleidingen. Slim en kostenbesparend!
  • De vergunningsaanvraag: ben je helemaal blij met het ontwerp dan is het tijd om je aanvraag in te dienen bij het Omgevingsloket. Dit digitale dossier bevat onder andere gedetailleerde plannen van de woning, info over de bouwmaterialen, aansluiting op de nutsvoorzieningen, … Samen met jou dient je architect de aanvraag in. Aanvraag goedgekeurd! Of als ie afgekeurd is, beroep aantekenen of terug naar de tekentafel.
  • Het uitvoeringsdossier: tijd voor een plan! Nog een plan, zeg je? Zo goed mogelijk binnen budget blijven en een aannemer die weet wat ie moet doen, daarvoor stelt je architect een uitvoeringsdossier op. Hierin zit onder andere het lastenboek en de meetstaat met de materialen en hoeveel je ervan nodig hebt. Aan de hand hiervan kan je offertes opvragen bij aannemers. Bob De Bouwer, here we come!
  • Controle op de werf: “Zodra de effectieve uitvoering begint, ondersteunen we de bouwheer tijdens de werfbezoeken”, vertelt Peter ons. Je architect controleert de werken van de aannemer en ziet erop toe dat alles volgens het boekje en het plan verloopt. Dit alles bundelt hij in het werfverslag. Pas op, dat betekent niet dat hij de werken ook coördineert. Spreek dus goed af of jij of hij/zij die taak zal uitvoeren. Bij Barchi werken ze vaak met zelfbouwers die ze bijstaan met praktische antwoorden tijdens het bouwproces.
  • Begeleiding tot aan de oplevering: is de aannemer klaar, dan is het tijd voor de voorlopige oplevering (na een jaartje wordt dat de definitieve). Samen met je architect controleer je de uitgevoerde werken en vraag je eventuele aanpassingen. Verhuizen!

Verplicht

Een handig weetje: niet voor elke verbouwing ben je verplicht een architect in te schakelen. Heb je geen vergunning nodig voor het uit te voeren werk, dan kan je zonder. Lees hier voor welke werken je geen vergunning nodig hebt.

Wat onthou ik

Neem je tijd om een architect te vinden die echt bij je past en je wensen en budget kan omzetten in de realisatie van je dromen. Met kennis van de regels, materialen en technieken kan hij/zij je bijstaan bij het bouwen of renoveren van je woning. Maak op voorhand samen duidelijke afspraken over welke taken je architect zal uitvoeren en wat de kostprijs hiervan is. Op de website van de Orde van Architecten vind je trouwens een handige rekenmodule hiervoor. Peter liet ons nog weten dat hij en zijn collega’s ook na het voltooien van de werken beschikbaar blijven, “onze bouwheren kunnen blijvend op ons rekenen”, op zulke architecten kan je bouwen!

Auteur: KP
Met dank aan Peter Vos van Architectengroep Barchi en Marnik Dehaen van de Orde van Architecten

Share.