Kijk je even rond in je buurt, dan zie je wellicht enkele huizen die minstens een halve eeuw oud zijn. Op zich is dat niet erg -het heeft zijn charme-, maar wist je dat isoleren toen niet vanzelfsprekend was? Deze woningen verbruiken daarom ontzettend veel, waardoor steeds vaker wordt ingezet op energiebewuste renovatietechnieken. Kortom, beter renoveren, ofwel BENOveren.
Wat is BENOveren?
Tegen 2050 moet elk huis of appartement even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning die vandaag gebouwd wordt. Met die ambitie sloegen de Vlaamse overheid en enkele organisaties uit de bouwwereld de handen in elkaar. Het resultaat? Een renovatiepact dat mensen bewust moet maken om beter te renoveren, zeg maar BENOveren.
Waar gaat het nu precies over? Het gaat erom dat je nog meer inzet op de energieprestaties van je woning en die ook kan meten. Zo willen op termijn een EPC-waarde van maximaal 100 halen.
Waarom zou je BENOveren?
Heb je plannen om je dak, buitenmuren, vloeren, deuren of ramen aan te pakken? Dan kan je misschien best meteen kiezen voor een zo energiezuinige oplossing.
Deze 5 redenen kunnen je misschien op weg zetten om te BENOveren.
1. Het financiële plaatje
Heb je op dit moment geen goed geïsoleerde woning? Dan kan het zijn dat je de warmte -en je zuurverdiende centjes- door de spleten van je muren, daken of ramen ziet verdwijnen. Door de woningen op een juiste manier te BENOveren, zou je op termijn alvast een verandering kunnen zien op je energiefactuur.
Daarnaast zie je wellicht dat stevig gerenoveerde heel wat duurder op de vastgoedmarkt worden aangeboden dan woningen die nog niet zijn aangepast. Je laat op termijn je woning dus in waarde stijgen en zo zorg je ervoor dat het over x-aantal jaar nog steeds even waardevol is.
Let wel: energiezuinig renoveren heeft ook een kostenplaatje. Je hoeft dus niet meteen alles te renoveren. Doe alles stap per stap en overweeg of alle kosten een terugverdientijd hebben die je zelf ook ziet zitten.
2. Comfort
Stel je voor: een woning die lekker fris aanvoelt tijdens een hete zomer en gezellig warm tijdens een strenge winter. Wie energiezuinig heeft gerenoveerd of gebouwd en/of over een stevig geïsoleerde woning beschikt, kent het gevoel wellicht wel.
Kies je tijdens je isolatiewerken ook nog eens voor een nieuwe gevel of dak, dan heb je ook meteen je paradepaardje een aantrekkelijkere look bezorgd. En geef toe, een woning die in het oog springt, dat wil toch iedereen?
3. Klimaat
Het doel van de Vlaamse overheid is om in 2050 elke woning energiezuinig te krijgen. Dan zou de CO2-uitstoot van de woning beperkt moeten zijn tot een minimum. Dat heeft ook uiteraard gevolg voor jou als inwoner. Wanneer je er bijvoorbeeld voor zorgt dat de ventilatie in de woning optimaal is, creëer je gezonde omgeving waar je steeds verse zuurstof binnenkrijgt. Vochtige of vervuilde lucht wordt afgedreven, wat waterschade en de problemen die ermee gepaard gaan verminderen.
4. Onderhoud
Heb je gekozen voor energiebewuste renovaties, dan is de kans veel kleiner dat je om de haverklap de klusjesman moet bellen voor herstellingswerken. De BENOvaties gaan namelijk erg lang mee. De keerzijde is dat dat -net zoals alle energiezuinige maatregelen– misschien iets duurder is aan de kassa.
5. Premies
Omdat investeren in een woning toch al snel een aardig kostenplaatje met zich meebrengt, probeert de Vlaamse overheid een duwtje in de rug te geven. Zo kan je -mits voldaan aan enkele voorwaarden- genieten aan voordelen zoals een energielening of renovatiepremies. Een overzicht van de premies in 2018 vind je hier!
Net zoals in elke situatie is het raadzaam om je woning goed te laten inspecteren. Zo weet je wat je precies moet uitvoeren en wat het je uiteindelijk gaat kosten. En misschien belangrijker, wat levert het op? Een aannemer kan je hierbij wellicht een volledig overzicht bieden waarbij je tot slot kan overwegen wat voor jouw woning de juiste oplossing is.
Bron: Vlaamse Overheid