Het EPC: Alles wat je moet weten!

Share.

Wie een huis of appartement wil verkopen of verhuren is verplicht een energieprestatiecertificaat of EPC voor te leggen. Dit document geeft aan hoe energiezuinig de woning precies is. Ook als je een renovatiekrediet of -premie wil aanvragen heb je een EPC nodig. Meer nog, wie een woning koopt met label E of F is sinds kort verplicht om de woning te renoveren. Wij lijsten op wat je nog allemaal zou moeten weten over het EPC.

Wat is een EPC?

Elk energieprestatiecertificaat geeft je een energiescore uitgedrukt in kwh/m2/jaar. Hoe lager de waarde of hoe dichter bij de A, hoe minder energie de woning verbruikt en hoe interessanter het is voor geïnteresseerde kopers of huurders. Elk EPC heeft ook een label van A+ (heel goed score) tot F (slechte score). Als afsluiter van het document krijg je ook aanbevelingen hoe je woning energiezuiniger kan maken.

Voorbeeld van een EPC attest

Welke factoren bepalen de waarde?

Een energiedeskundige type A is de enige bevoegd om een officieel EPC op te maken. Tijdens een plaatsbezoek kijkt de deskundige naar de isolatie van muren, daken, ramen en vloer. Zo heeft een vrijstaande woning vaker een hogere EPC-score dan een rijwoning omdat er bij een vrijstaande woning via de gevels een groter energieverlies is indien deze niet geïsoleerd zijn. Ook de leeftijd van de woning is van belang, omdat het bouwjaar een indicator is om de kwaliteit van de gebruikte isolatie te bepalen. Denk ook aan het moment waarop de ramen vervangen zijn. Het hoogrendementsglas dat sinds 2000 gebruikt wordt, heeft een hogere isolatiewaarde en krijgt daarom een lagere EPC-score dan dubbel glas dat voor 2000 geïnstalleerd werd.

EPC in België: overal hetzelfde?

Het EPC en het doel ervan komt in de verschillende Belgische regio’s op het hetzelfde neer, maar België zou België niet zijn als de uitwerking ervan toch zou verschillen tussen de drie gewesten.

EPC in Vlaanderen

De details van het energieprestatiecertificaat (EPC) hebben we hierboven al toegelicht. Wat moeten we je nog vertellen: een certificaat is slechts 10 jaar geldig. Dit heeft elke regio trouwens wél gemeen. Andere gemeenschappelijke elementen, ongeacht het gewest zijn:

  • verplichte vermelding bij verkoop of verhuur van woning
  • enkel erkende regionale deskundigen mogen een certificaat opmaken
  • het certificaat duidt in elk gewest de energiezuinigheid aan.

EPB in Brussel

Energieprestatie van gebouwen of EPB in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest is het equivalent van EPC in Vlaanderen en is verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen groter dan 18m2. Het EPB wordt opgesteld op basis van bepaalde kenmerken van de woning, zoals de isolatie, de verwarmingsketel, het ventilatiesysteem en zoveel meer. Deze info wordt door de certificateur vermeld, in een programma neergepend en via verschillende berekeningen komen ze uit bij een score. Buiten de naam, weinig verschil met Vlaanderen dus.

PEB in Wallonië

Geen EPC, maar PEB, wat in het Frans la Performance Energétique des Bâtiments betekent. Daar komt het qua werking ook uiteraard op hetzelfde neer. De energiezuinigheid wordt nog een stuk dieper uitgesplitst dan in Vlaanderen, zo spreken ze ook van een A++ en G label. Een PEB is verplicht bij verkoop en verhuur van gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van meer dan 50m2. Ook hier kan enkel een lokaal erkende deskundige het certificaat opstellen.

Lees ook: Tips om de EPC-waarde van je woning te laten dalen

Share.