De 7 meestvoorkomende blunders in de slaapkamer

Share.

Een bed, een kast en klaar? Was het maar waar. De slaapkamer is het plekje in huis waar we waarschijnlijk het meeste tijd doorbrengen. En ook al hebben we onze ogen het meerendeel van de tijd dicht, toch zorg je maar beter voor een mooie en functionele inrichting om in alle rust in te dommelen en te ontwaken. Dat dit een hele uitdaging kan zijn, bewijzen onderstaande (interieur)blunders.

Blunder 1: Je slaapkamer verwaarlozen

Je kent het wel: vrienden komen op bezoek, en je zorgt ervoor dat je woonkamer er perfect uitziet door alle rommel naar je slaapkamer te brengen. Of je hebt een berg kleren die eigenlijk al lang hadden moeten weggehangen worden, over die ene stoel hangen. Dergelijke wanorde in je slaapkamer creëert een zeer onrustig gevoel, en kan je dus maar beter vermijden.

Hoe? Als je ruimte hebt voor een extra kleerkast, is dat altijd de beste optie. Maak gebruik van een smalle muur om een hoge kast te plaatsen. Of plaats een lage dressoir onder een raam of naast je bed, als je een lange bedwand hebt. Heb je die ruimte niet? Overweeg dan opbergvakken om onder je bed te schuiven, maak er een gewoonte van je woonkamerrommel niet in je slaapkamer te dumpen en plaats eventueel een plant, een boompje of een vaas met je favoriete bloemen om de verandering helemaal compleet te maken.

Blunder 2: Je slaapkamer ziet eruit als een showroom

Ooit in een kamer geweest die volgeduwd was met grote meubels? Voelt overweldigend en zelfs een beetje angstig aan, niet? Zeker wanneer die meubels meteen bij de deur staan, voelt een slaapkamer niet sereen aan.  Overweeg dus zo weinig mogelijk meubels te plaatsen, vooral wanneer je een kleine slaapkamer hebt. Bijzettafeltjes in plaats van grote nachtkastjes, open planken in plaats van een statige kast… En zorg er ook voor dat er niet té veel souvenirs en nostalgische tegen de muur hangen. In een slaapkamer heb je immers rust nodig, en dat lukt niet wanneer de muren en de vloer te druk zijn.

Blunder 3: Een foute schaal

Bij een kingsize bed horen grote nachtkastjes met grote lampen. Vaak zien we dat een zeer groot bed is omringd door kleine bijzettafeltjes waarop nog kleinere nachtlampjes staan. Een professionele binnenhuisarchitect ziet dit meteen. Hou er rekening mee dat de bovenkant van een nachtkastje op gelijke hoogte moet staan dan de bovenkant van de matras en dat de bovenkant van de lamp op ooghoogte moet staan wanneer je rechtop gaat zitten in bed.

Blunder 4: Een te groot bed in een kleine slaapkamer (of omgekeerd)

Hetzelfde kingsize bed van hierboven plaatsen in een veel te kleine slaapkamer? Ook dat is not done. Je hebt niet alleen veel te weinig ruimte om te bewegen, maar het bed zuigt ook meteen alle aandacht in de slaapkamer naar zich toe. Kies dus een bed dat geschikt is voor de afmetingen van je slaapkamer, en versier kleinere bedden met huiselijk bedlinnen en kussens om aan comfort te winnen zonder veel plaats in te nemen.

Omgekeerd geldt natuurlijk dat een zeer grote slaapkamer ook een groot bed nodig heeft. Probeer ervoor te zorgen dat je het bed in het midden van de ruimte laat zweven door de meubels zo veel mogelijk tegen de muren te plaatsen. Heb je ergens een onhandige lege hoek of een kaal raam? Vul die dan met een stoel, bijzettafel en een vloerlamp om een knus leeshoekje te creëren.

Als je slaapkamer lang en smal is, is de kans groot dat je veel lege ruimte aan het voeteinde van het bed. Hierdoor voelt de slaapkamer eerder hol dan knus aan. Probeer een klein zeteltje toe te voegen om de ruimte wat meer laagjes te geven en functionaliteit en gezelligheid toe te voegen.

Blunder 5: Gedateerd beddengoed

Ziet je beddengoed er vintage uit? Dan geeft dat waarschijnlijk een gedateerde en koude look aan je slaapkamer. Vermijd zeker dat alle linnengoed overeenkomende patronen heeft en probeer integendeel zoveel mogelijk met contrasten te werken. Een neutraal dekbed werkt altijd, en zeker als je er persoonlijkheid aan toevoegt door bijvoorbeeld kussenslopen met diverse patronen en structuren te gebruiken. Hetzelfde geldt voor eventuele stoelen, zeteltjes en versieringen tegen de muur.

Blunder 6: Slechte akoestiek

Bij het inrichten van je slaapkamer moet je niet alleen rekening houden met ruimte-efficiëntie, maar ook met akoestiek. Als je je bed tegen een muur plaatst die grenst aan de badkamer, woonkamer of een raam aan de straatkant, kan je meer dan je lief is gestoord worden door ongewenst lawaai. Zorg er daarom voor dat je er bij het opmaken van je ontwerpplan rekening mee houdt het bed tegen de meest stille muur te plaatsen.

Blunder 7: Slechte verlichting

Veel te heldere spots, ongezellige harde ledlampen zonder mooi vormgegeven armatuur… We hebben in ons leven al veel slecht verlichte slaapkamers gezien. Met een grote kroonluchter in het midden of een moderne armatuur los je echter al veel op en creëer je een brandpunt in de slaapkamer. Knusse nachtlampjes op het nachtkastje en een mooie vloerlamp in een hoekje of achter een zetel voegen zowel gezelligheid als functionaliteit toe. De stijl van je armaturen moet hierbij natuurlijk steeds overeenkomen met de sfeer die door de verlichting wordt geschapen.Kies hierbij voor dimbare verlichting, zo kies je zelf elke ochtend avond opnieuw op basis van je gemoedstoestand of je voor vrolijk, ontspannend of schemerend licht gaat.

Wat zou jij graag aanpassen aan je slaapkamer? Laat het ons weten!

Auteur: PJG

Bron: Mydomaine, Bobvila, Apartment Therapy

Share.