Waarom staat een huis te lang te koop?

Share.

Staat een woning al een tijdje te koop? Verkopers maken zich dan vaak zorgen. Want waarom raakt hun woning niet verkocht? Moet er aan de alarmbel worden getrokken? We vragen het aan 8 ervaren vastgoedmakelaars.

“Vanaf wanneer spreken we van te lang?”

Wie zijn woning te koop aanbiedt, wil liefst alles zo snel mogelijk in kannen en kruiken hebben. En terecht, de eerste dagen en weken dat een pand te koop staat, zijn vaak cruciaal. De verkoopkansen van een woning dalen na de eerste maand. Lukt het niet meteen, dan hoeft men zich niet ongerust te maken. In 2023 staan huizen in België gemiddeld 69 dagen te koop, appartementen gemiddeld 74 dagen. Wanneer staat een woning dan wel te lang te koop? Dat pinnen de vastgoedmakelaars vast op zes maanden. Dit gaat gelukkig om een minderheid van de te koop staande woningen.

Waarom staat een woning te lang te koop?

 • Prijskaartje
  De grootste reden is vaak dat de prijs niet marktconform is. In de meeste gevallen betekent dit dat de vraagprijs van de woning te hoog wordt ingeschat. Enkel wanneer de waardebepaling correct gebeurt, trek je potentiële kopers aan. Een reële prijsbepaling is dus belangrijk. Maar het komt ook voor dat wanneer een woning correct geschat is, de panden met het hoogste prijskaartje momenteel het langst te koop blijven staan.

 • Staat van het huis
  Heeft de woning nog heel wat renovatiewerken, zoals de vernieuwing van de elektriciteit, nodig? Dan zal een eigenaar wellicht iets langer op zich laten wachten. Potentiële kopers houden rekening met de kosten, die na de totale kostenberekening niet meer in verhouding is met de eigenlijke waarde van de woonst. Huizen die recent gerenoveerd en perfect instapklaar zijn, verkopen dan weer sneller. De keerzijde van de medaille is dan weer dat het totaalpakketje zijn prijs heeft, waarbij we dus terugvallen op het eerste puntje.
 •  Stijl van het huis
  Over kleuren en smaken valt niet te twisten en dat gaan we dus niet doen. Maar er wordt best rekening gehouden met situaties waarbij kopers toch afhaken door een subjectieve kijk op een woning. Hier geldt ook: wat voor de verkoper leefbaar en mooi is, is niet per se van toepassing op de koper. De inrichting of de indeling van de woning speelt dus een rol. Aan de indeling van een huis kan je niet meteen wat veranderen. De inrichting kan je wel aanpakken. Verkopers kunnen de woning depersonaliseren wanneer mensen komen kijken. Door alle persoonlijke spullen weg te halen, geeft het hen de ruimte om de puzzel zelf in elkaar te leggen. Met kartonnen meubels kan er een idee gegeven worden hoe een ruimte er kan uitzien.
 • Omgeving
  De omgeving kan eveneens een rol spelen of een pand al dan niet gegeerd is. Wanneer men naast een drukke spoorweg, een gevaarlijke steenweg of de luchthaven woont, is het mogelijk dat mensen minder snel toehappen. En wanneer er een kwartier moet worden gestapt om een bus te nemen of koffiekoeken te halen, springen kopers niet meteen op de kar.

Auteur: KC
Werkten mee aan dit artikel: vastgoedmakelaars Dewaele, Immo Diest, Immo Roman, Immo Vervloet, LTC Vastgoedadvies, Wellimmo en Wijns vastgoed

Share.