Mag je zelf asbest verwijderen? Ga niet onbezonnen te werk!

Share.

Wie een woning renoveert, komt weleens voor onaangename verrassingen te staan. Gelukkig volstaat een tandje bijsteken of het budget anders indelen meestal wel, maar met asbest is het altijd opletten geblazen. Er bestaan namelijk verschillende soorten asbest, die elk om een verschillende aanpak vragen. Bovendien is zelf asbest verwijderen lang niet altijd toegestaan. Lees hier wat je zeker moet weten om veilig te werk te gaan.

Zelf asbest verwijderen mag, maar …

Alleen hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen. Dat wil zeggen: vaste asbest (veelal golfplaten) die zich bovendien nog in goede staat bevindt. Als je merkt dat er hier en daar toch vezels loskomen, dat het materiaal er verweerd uitziet of als je het materiaal onmogelijk in één stuk kunt verwijderen, moet je de asbest laten verwijderen door een erkend bedrijf of door een aannemer die de nodige opleiding hiervoor volgde.

Hoe zelf asbest verwijderen?

Is je vergunning in orde? Dan kun je aan de slag!

  • Trek een wegwerp-overall, -handschoenen en -stofmasker aan.
  • Binnenshuis aan het werk? Zet alle ramen open.
  • Spuit het materiaal zachtjes nat (zo komen eventuele vezels minder snel vrij)
  • Vijs het materiaal voorzichtig los, zodat het intact blijft. Zeker niet slijpen of breken!
  • Doe het asbestafval zo snel mogelijk in een afgesloten bouwpuinzak of een speciale asbestzak die je eveneens goed afsluit.
  • Doe de overall, handschoenen en het stofmasker buitenshuis uit en stop ze in een plastic zak. Sluit de zak hermetisch af en voeg die toe aan het asbestafval.
  • Breng het asbestafval naar het containerpark. Opgelet: slechts een beperkte hoeveelheid is toegestaan. Informeer je vooraf.
  • Maak de ruimte waaruit je asbest hebt verwijderd grondig schoon met een dweil.

Soms laat je asbest gewoon beter zitten

Als asbest goed vastzit (bijvoorbeeld in cement) of afgeschermd in een ruimte waar je nooit komt, dan is het soms beter om het materiaal gewoon te laten zitten. Let wel, bij het minste risico op loskomende vezels moet je het asbest laten verwijderen door een erkend bedrijf.

Laat je adviseren door een pro

Ben je niet zeker of er asbest aanwezig is in je woning? Twijfel je of je de klus wel zelf aankunt of zelf mag uitvoeren? Laat je dan zeker adviseren door een gecertificeerde professional

Share.