Een koopoptie: wat en hoe?

Share.

Win tijd vooraleer je een woning koopt

In je zoektocht naar een nieuw huis of appartement, schuim je de immosites af op zoek naar een woning die in de smaak valt. Je maakt afspraken, wikt en weegt en gaat niet over een nacht ijs vooraleer je de knoop doorhakt. Waarschijnlijk bezoek je woningen die je wel aanstaan, maar in sommige gevallen is het nog te vroeg om het huis effectief te kopen. In dat geval kan je een koopoptie afsluiten. Maar wat houdt dat precies in?

Koopoptie geeft je zekerheid

Als je een grond of woning op het oog hebt die je ziet zitten, maar ben je nog niet 100% zeker van je stuk? Dan kan je aan de verkoper vragen om je een koopoptie te geven. Daarbij verbindt hij zich ertoe om binnen een bepaalde termijn de woning niet aan iemand anders te verkopen. Zo win je tijd om nog wat verder rond te kijken want wie weet vind je nog een huis of appartement dat beter aan je wensen voldoet.

Koopoptie: extra info verkrijgen 

Een koopoptie geeft je ook de nodige tijd om bij verschillende partijen extra informatie in te winnen. Zo kan je bij een aantal banken langsgaan om je lening in orde te brengen. Verder is het raadzaam om de grond of de woning door een expert (architect) te laten bekijken. Bovendien is het ook een goed idee om bij het gemeentebestuur zo veel mogelijk informatie in te winnen. Zo kom je na de aankoop niet voor onaangename verrassingen (bijvoorbeeld onteigeningsplannen) te staan.       

Koopoptie afsluiten door een vergoeding

Een koopoptie wordt bezegeld in een schriftelijke overeenkomst waarin alle onderdelen van de verkoop nauwkeurig zijn beschreven: prijs, betalingstermijn, voorwaarden,… De verkoper is niet verplicht om je een optie te geven. Dikwijls zal hij een vergoeding vragen bij het afsluiten van de koopoptie. Wanneer de optie niet wordt gelicht, houdt hij het bedrag als schadeloosstelling. Als de optie wel wordt gelicht, zal het bedrag als een voorschot worden beschouwd.

Share.