De voor- en nadelen van een vitrokeramische kookplaat

Share.

Heb je plannen om een nieuwe keuken te laten installeren? Dan moet je heel wat knopen doorhakken. Van de kleuren en materialen van de kastjes tot de elektrische toestellen. Heb je al een idee welk type kookplaat je precies wilt? Wij schotelen je in dit artikel alvast de voor- en nadelen van vitrokeramische kookplaat voor.

Verschillende soorten kookplaten

Er bestaan verschillende soorten kookplaten. Vroeger kookten we nagenoeg allemaal op gas of een elektrisch vuur. Vandaag heb je ook nog eens de keuze uit een inductiekookplaat of vitrokeramisch elektrisch vuur. Een vitrokeramisch vuur is eigenlijk de opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Het grootste verschil is dat het volledig vlak is én sneller opwarmt.

Voordelen van een vitrokeramische kookplaat

  1. Betaalbaar en Duurzaam: Een klassieke vitrokeramische kookplaat is betaalbaar in aanschaf en gaat lang mee.
  2. Gemakkelijk Onderhoud: Net als een inductiekookplaat is een vitrokeramische kookplaat volledig vlak waardoor ze zeer eenvoudig te onderhouden is. Vlekken kun je makkelijk wegvegen met een vochtige doek.
  3. Stevig en Duurzaam Glas: Vitrokeramisch glas is gehard en barst niet snel, zelfs niet als je er een zwaar voorwerp op laat vallen.
  4. Meerdere Kookzones: Sommige vitrokeramische kookplaten hebben meerdere kookzones per kookpit, wat handig kan zijn voor grotere kookbehoeften.
  5. Hygiënisch Tiptoetsen: Kookplaten met tiptoetsen zijn volledig glad en daardoor zeer hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken.
  6. Restwarmte-indicator: Dankzij de restwarmte-indicator kun je eenvoudig zien of de kookplaat nog warm is na gebruik. De restwarmte kan worden gebruikt om voedsel warm te houden zonder extra energieverbruik.
  7. Strak Ontwerp: Een vitrokeramische kookplaat heeft een strak ontwerp dat goed past in bijna elke keukenstijl.

Nadelen van een vitrokeramische kookplaat

  1. Hoger Energieverbruik: Een vitrokeramische kookplaat verbruikt meer energie dan een gasfornuis, wat kan leiden tot hogere energiekosten.
  2. Aparte Elektriciteitsgroep: Vanwege het hogere energieverbruik wordt aanbevolen om andere apparaten op een aparte elektriciteitsgroep aan te sluiten.
  3. Langere Opwarmtijd: In vergelijking met gas- of inductiekookplaten duurt het langer voordat een vitrokeramische kookplaat een hoge temperatuur bereikt.
  4. Blijft Lang Warm: Na gebruik blijft een keramische kookplaat lang warm, dus wees voorzichtig, vooral als er kinderen in de buurt zijn.
  5. Vlakke Bodem Vereist: Je potten en pannen moeten een zeer vlakke bodem hebben om goed contact te maken met de kookplaat.

Nu heb je alle voor- en nadelen op een rijtje. Het is aan jou om deze af te wegen en de juiste keuze te maken voor je nieuwe keuken. Veel succes! En als je meer wilt weten over keukenrenovaties of energiebesparing, lees dan zeker deze artikels:

Share.