Dakisolatie of zonnepanelen: wat is de beste investering? 

Share.

De energieprijzen zijn hoog en meer dan ooit vragen oude woningen om een opknapbeurt. Maar waar begin je met renoveren? Het dak isoleren en zonnepanelen plaatsen zijn twee van de populairste energiebesparende ingrepen. We vergeleken bij Zimmo welke investering je het snelst terugverdient. 

Duurzaam renoveren

In een tijdperk waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie centraal staan, is renoveren de norm geworden. Zo verlaag je je energieverbruik en verklein je je ecologische voetafdruk. De grootste besparingen doe je met dakisolatie en zonnepanelen. 

Langs het dak ontsnapt tot maar liefst 30% van de warmte die je opwekt. Een goed geïsoleerd dak kan je energiefactuur dus tot wel 30% verlagen. In de praktijk bespaar je zo al snel honderden euro’s per jaar. Ook zonnepanelen zijn interessant. Je kan er het grootste deel van je elektriciteitsverbruik mee opvangen. Ben je van plan om je woning een upgrade te geven, dan zijn zowel zonnepanelen als dakisolatie dus een uitstekend idee. Maar hoe snel verdien je die investeringen terug?

Hoe snel verdien je dakisolatie terug? 

Isolatie heeft veel gezichten

De terugverdientijd van dakisolatie hangt af van verschillende factoren. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer je zal besparen op je energiefactuur en hoe sneller je de dakisolatie dus terugverdiend hebt. Maar ook de aankoopprijs speelt natuurlijk een rol. Aan elk type isolatiemateriaal hangt een ander prijskaartje. We geven je hieronder richtprijzen mee. 

Isolatiedekens van glaswol of rotswol zijn bijzonder populair om een hellend dak te isoleren. Ze houden warmte binnen en geluid buiten. Glaswol verkrijg je vanaf 10 euro per m². Voor de plaatsing moet je op minstens 20 euro per m² rekenen. Voor een gemiddeld dak van 80 m² betaal je dus al snel 2400 euro, exclusief btw. Heb je weinig ruimte ter beschikking, dan genieten de dunnere isolatiepanelen de voorkeur. Je betaalt dan wel iets meer. Reken op minstens 3000 euro voor een dak van 80 m², exclusief btw. 

Belangrijk: de prijs voor het plaatsen van dakisolatie hangt ook af van het type dak. Hoe makkelijker het geheel te isoleren is, hoe sneller er gewerkt kan worden en hoe minder je zal betalen op het einde van de rit. De totaalprijs kan dus sterk variëren. Vraag altijd verschillende offertes aan. 

Isoleren is altijd een goed idee. 

Besparing op lange termijn

En hoeveel bespaar je dan? Ook dat is moeilijk te voorspellen. Je mag verwachten dat je minstens 25% zal besparen op de energiefactuur. Hoe dikker de isolatielaag en hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, hoe meer je zal besparen. En hoe hoger de energieprijzen, hoe forser de besparing. De gemiddelde terugverdientijd schommelt rond de tien jaar, maar kan ook korter zijn. 

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Zonnepanelen verdien je doorgaans sneller terug. De terugverdientijd is afhankelijk van de omvang en het rendement van de installatie. De juiste hellingsgraad en een gunstige oriëntatie zijn cruciaal. 

Tip: verwarm je met een gasketel, dan kan je het sanitair warm water eveneens met je zonnepanelen produceren als je een warmwaterboiler installeert. Zo zal je flink wat minder gas verbruiken. Een extra besparing op lange termijn dus. 

Op dit moment verdien je zonnepanelen op ongeveer zes jaar tijd terug. Die terugverdientijd hangt natuurlijk ook af van de aankoop- en installatieprijs en de energieprijzen. 

Zonnepanelen zorgen voor een betere energiescore en doen dus ook de waarde van je woning stijgen. Zoals bij deze woning in Putte bijvoorbeeld. 

Premies versnellen de terugverdientijd

Je kan de aankoopprijs van dakisolatie of zonnepanelen nog extra drukken dankzij de premies van de Vlaamse overheid. 

Welke premies zijn er voor dakisolatie?

Wanneer je het dak van een woning ouder dan tien jaar laat isoleren door een vakman geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat scheelt al snel enkele honderden euro’s. 

Bovendien kan je ook de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Het gebouw moet wel minstens vijftien jaar oud zijn en de Rd-waarde van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W bedragen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en gezinssituatie. Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je tot de helft van het factuurbedrag terugbetaald. Wie deel uitmaakt van de middelste inkomenscategorie, krijgt 35% terug. Voor wie isoleert en behoort tot de hoogste inkomenscategorie, bedraagt de premie 8 euro per m² dakisolatie.

Combineer je dakisolatie met nog enkele andere energiebesparende maatregelen, dan heb je mogelijk ook recht op de EPC-labelpremie. Die is cumuleerbaar met de Mijn VerbouwPremie. 

Je krijgt de premie enkel wanneer je een vakman inschakelt. Wil je zelf isoleren – ook al loop je bovenstaande premies dan mis? Lees hier wat de meest gemaakte fouten bij dakisolatie zijn. 

Premie voor zonnepanelen… als je snel bent

Wie nog een premie voor zonnepanelen wil, moet snel handelen. Je krijgt tot eind 2023 nog een premie van maximaal 750 euro. De installatie moet dan nog dit jaar gekeurd worden. Vanaf 1 januari 2024 valt de premie weg en je betaalt dan ook opnieuw 21% btw voor zonnepanelen als je woning minder dan tien jaar oud is. 

Wat is de beste investering: dakisolatie of zonnepanelen?

Zowel dakisolatie als zonnepanelen zijn uitstekende investeringen. Je verdient dakisolatie na grofweg tien jaar terug en voor zonnepanelen bedraagt de terugverdientijd amper drie jaar. Moet het dak volledig gerenoveerd worden alvorens je kan isoleren? Dan start je natuurlijk beter met de dakisolatie. Indien niet, kan je al meteen zonnepanelen laten installeren. Doe je dat voor het einde van dit jaar, dan geniet je nog van de premie. 

Lees ook: Dit zijn de goedkoopste manieren om je woning te isoleren

auteur: JBO

Share.