Dilemma: investeren in spouwmuurisolatie of zonnepanelen?

Share.

Stel dat je na dakisolatie en nieuwe beglazing de volgende stap wil zetten om nog meer op gas/stookolie of elektriciteit te besparen. Om die energie te besparen, ga je dan investeren in zonnepanelen of spouwmuurisolatie? We maken de afweging op basis van onder meer de investering en de terugverdientijd.

Zijn jouw spouwmuren – de open ruimte tussen de buiten- en binnenmuur – geschikt voor isolatie? Dan is onderstaande vergelijking interessant. Negentig procent van de spouwmuren in België is geschikt voor spouwmuurisolatie. Dat wil zeggen dat de ruimte tussen jouw binnen- en buitenmuur groot genoeg is, minimaal 5 centimeter, om isolatie tussen te spuiten. Vooronderzoek door in de muur een gaatje te boren, geeft hier uitsluitsel over.

Voor zonnepanelen is zogenaamd elk dak of elke woning wel geschikt. De installateur zoekt naar de beste plaats met het meeste zon voor het beste rendement.

Maak de berekening

Voor deze vergelijkende oefening gaan we uit van een gemiddelde oppervlakte van 100 vierkante meter halfopenbebouwing, en van 10 zonnepanelen (ofwel 19,3 vierkante meter) die geplaatst worden in Zuid-West positie.

 SpouwmuurisolatieZonnepanelen
Investering2100 euro (21 euro per m²)Op basis van bovenstaande gegevens 6173 euro (319,8 euro per m²)
Besparing energiefactuur300 euro aan aardgas per jaar

387 euro aan stookolie per jaar
790,96 euro aan elektriciteit per jaar
Terugverdientijd6 jaar en 3 maanden bij aardgas 

4 jaar en 10 maanden bij stookolie
9 jaar
Bruto energiewinst55,01 kWh/jaar.m²3549,56 kWh
Prijs energie4,4 eurocent/kWh voor gas

5,6 eurocent/kWh voor stookolie
0,22 euro/kWh voor elektriciteit


Over de zonnepanelen

Bij de berekening van besparing van de zonnepanelen via Luminus is geen rekening gehouden met het prosumententarief, de forfaitaire netvergoeding die in rekening wordt gebracht. Er is bovendien rekening gehouden met een zelfconsumptie van 30%. De levensduur van de installatie wordt op 25 jaar geschat. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepaneleninstallatie, rekening houdende met de digitale teller en het injectietarief is op 11,4% geschat. Na gemiddeld 12 jaar is de omvormer aan vervanging toe, ook dat is inbegrepen in deze berekening.

Voor- en nadelen op een rijtje

In beide gevallen zal jouw woning in waarde stijgen. Verder lopen de voor-en nadelen volledig verschillend. Bekijk even mee, en bepaal welk voor- of nadeel mogelijk voor jou kan doorwegen.

 SpouwmuurisolatieZonnepanelen
VoordelenWaardestijgingWaardestijging
 Minder geluidshinderRecycleerbaar
 Klus snel geklaardSnelle installatie
 Onveranderd geveluitzichtCO2 erg besparend
 Een maximale premie van 50% via Mijn VerbouwPremieGeen last van schommelende energieprijzen
   
NadelenMogelijke vochtproblemen bij slechte ventilatieSlechte weersomstandigheden en vervuiling hinderen het rendement
 Niet alle spouwmuren zijn geschikt om te isolerenKan defect gaan
 Nog altijd energieafhankelijkRegelmatige schoonmaakbeurt
  Mogelijk ontsierend, hoewel ze ook in dak kunnen ingewerkt worden
  Mogelijk duurdere woningverzekering
Geen premie meer bij Mijn VerbouwPremie sinds 31/12/2023

Bij het isoleren van een bestaande spouwmuur wordt het isolatiemateriaal door geboorde gaten ingespoten.

Kiezen maar!

Er gaat een lichte voorkeur naar de spouwmuur omdat dit de zwakke schakel in de woning is. De spouwmuurisolatie vormt een aanzienlijke comfortverbetering. De woning houdt de aanwezige warmte langer vast en laat bij koudere temperaturen de koude minder snel binnen. Gevolg: jouw verwarming moet minder snel aanslaan.

De Vlaamse overheid adviseert en stimuleert ook om alle zwakke punten in een woning eerst aan te pakken. Isoleer eerst het dak en muren en vervang beglazing vooraleer je beslist zelf energie op te wekken. Kijk ook zeker op de Premiezoeker welke premies jij allemaal kan krijgen voor je verbouwing.

Daarom luidt het advies: probeer beide investeringen waar te maken. Wanneer er onvoldoende financiële middelen voorhanden zijn, is het een aanrader om eens na te gaan of een rentesubsidie iets voor jou is. Deze lening kan je gebruiken om de EPC van je woning te verbeteren.


Bronnen:

Premiezoeker

Mijn VerbouwPremie

https://www.luminus.be/

Share.