3 goede redenen om je huis te ventileren

Share.

In elke woning wordt geleefd en net zoals jij en is heeft ook je huis of appartement nood aan frisse lucht. Het is daarbij ook ontzettend belangrijk dat je woning en al zijn inwoners de nodige portie (verse) zuurstof binnenkrijgt. Mocht je denken dat eventjes je raam openzetten voldoende is? Mispoes! Om deze 3 redenen is het belangrijk om je woning van een permanente zuurstofstroom te voorzien.

1. Betere luchtkwaliteit

Ten eerste, als mens adem je zuurstof in en adem je koolstofdioxide en waterdamp uit. Alles wat je uitademt wil je liefst zo snel mogelijk weg, zodat je nadien weer verse lucht kan inademen om ons lichaam gezond te houden. In heel wat huizen hebben ze daarnaast ook de laatste jaren goed geïsoleerd. Positief nieuws uiteraard, maar heel wat van deze woningen hebben minder aandacht geschonken aan ventilatie, waardoor er een slechte luchtcirculatie gecreëerd wordt. Door goed te ventileren kun je dit soort problemen voorkomen en creëer je automatisch een gezonde omgeving voor jou, je gezin en je favoriete fauna en flora in huis.

2. Vocht afvoeren

Zoals eerder aangehaald, ademen we met z’n allen waterdamp uit. Sterker nog, een gemiddeld gezin produceert dagelijks meer dan 10 liter vocht, want behalve ademen moet je ook nog rekening houden met koken, wassen en douchen. Wanneer dit vocht nergens naartoe kan, zal het condenseren op je ramen en muren en vochtproblemen veroorzaken. Gevolg: na een tijdje kan er schimmelvorming optreden. Met een goed ventilatiesysteem kan de vochtige lucht de woning snel verlaten voor het kan condenseren.

3. Je gezondheid

We gaven al aan dat een slecht geventileerde woning de kans op schimmelvorming verhoogt en dat de uitgeademde koolstofdioxide de woning onmogelijk kan verlaten. Dat dit een probleem kan vormen voor je gezondheid, hoeven we je wellicht niet meer te vertellen. Zeker voor mensen met allergieën of astma is frisse lucht in een woning belangrijk. Denk maar aan die keren dat je te maken had met concentratieproblemen, vermoeidheid of hoofdpijn. De droge lucht die geen uitweg kende en de frisse lucht die toen niet binnen kon is daar één van de grote oorzaken voor. Ventileer dus goed om de gezondheid van je gezin te bewaren.

Is dat verplicht?

Laten we hier meteen de koe bij de horens vatten: ja. Toen de EPB-regelgeving werd ingevoerd, maakte de overheid het verplicht om een degelijke ventilatie in je te vormen. De norm van de overheid geldt dat er elk uur zo’n 3,6m³ verse lucht moet aangevoerd worden voor iedere m² in de woning.

Wat als je niet voldoende ventileert?

Even recapituleren wat bovenstaande punten aanhaalden. Een gemiddeld gezin ademt, kookt, doucht -kortom, leeft- in huis. Hierbij komen heel wat stoffen vrij die liefst zo snel mogelijk de woning verlaten en plaats maken voor frisse lucht. Gebeurt dit niet, dan is er een verhoogde kans op vochtproblemen door condensatie en gezondheidsproblemen voor mensen met allergieën, maar ook kans op ontwikkeling van bacteriën en virussen, uiteraard te vermijden.

Let wel, louter je ventilatiesysteem -of het continu open zetten van je ramen op kiepstand- is niet voldoende. Wie kookt, doucht of zelfs slaapt, produceert namelijk zo veel vocht, dat het verstandig is om extra te ventileren in huis. Heb je een systeem dat je kan aanpassen, dan doe je er goed aan om even maximaal te ventileren. Je kan daarnaast het ventileren combineren door eens goed te verluchten of zelfs na het koken tot een uur later de dampkap aan te laten staan.

Share.