Hoe je vochtproblemen herkent én aanpakt

Share.

18% van de huizen heeft te kampen met schade door vochtproblemen. Maar hoe herken je deze problemen? En vooral, wat kan je ertegen doen? Deze oplossingen zorgen voor een huis zonder zorgen!

Waar komt al dat vocht vandaan

Volgens de Vlaamse Overheid produceert de gemiddelde woning zo’n 15 liter waterdamp per dag. Ondanks die enorme hoeveelheid waterdamp, die vanuit de buitenlucht het huis binnendringt, is de mens toch de grote oorzaak. Zo zijn activiteiten als koken, douchen en zelfs ademhalen de grootste schuldingen van vochtproblemen. Gewoon een venster openen om te verluchten zal jammer genoeg niet alle problemen oplossen.

Drie types van vocht en wat je er tegen kan doen

1. Schimmelvorming en condensatie op de muren of de ramen

Zo merk je het op:

  • Bij condensatie heb je vaak waterdruppels aan de binnenkant aan de binnenkant van de ramen. Dat komt omdat warme, afkoelende lucht vloeibaar wordt op het moment dat het met een kouder oppervlak in aanraking komt. En dat zijn nu eenmaal de ramen. Die druppels kunnen je raamkozijn aantasten.
  • Daarnaast is het mogelijk dat je door een slecht geventileerde of te warme ruimte schimmelvorming creëert in de hoek waar het plafond en de muur samenkomen.
  • Wanneer de kamer muf ruikt of een vochtige indruk geeft, zijn er wellicht ook tekenen aan de wand. Letterlijk.

Wat het betekent: 

Muren met schimmel of vochtplekken geven aan dat je ruimte of muren te maken hebben met zogenaamde koudebruggen. Dat zijn zwakke schakels in je isolatie waar warmte sneller kan ontsnappen (en verloren gaat) en waardoor condensatie zich snel vormt.

Dit kan je ertegen doen: 

Het vervangen van enkelvoudige beglazing of verouderd, beschimmeld schrijnwerk is nog relatief eenvoudig. Maar andere koudebruggen oplossen is niet altijd vanzelfsprekend. Soms ontbreekt er bijvoorbeeld isolatie in de spouwmuur, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren. In deze gevallen biedt het omhullen van de koudebrug met isolatie het nodige soelaas. In andere situaties is het plaatsen van een isolatielaag over de volledige gevel de enige uitweg.

2. Wijde condensvorming binnen je muren, daken of ramen

Zo merk je het op:

Voor een huiseigenaar is dit waarschijnlijk het moeilijkste om te herkennen. Als je een ruime vochtoppervlakte aan de binnenzijde van de muur hebt, ga zelf je muren gaan moeten inspecteren. Voelt je muur ergens kouder of net iets vochtiger aan, dan kan je daar gaan kijken wat een mogelijk probleem is.

Wat het betekent:

In principe probeert het vocht te ontsnappen naar een koelere omgeving aan de andere kant van de muur. Maar soms is het mogelijk dat waterdamp niet voorbij materialen zoals metalen platen of glas raakt. Bijgevolg blijft het hangen tussen de muren, waarna het condenseert en vocht wordt gecreëerd. Wanneer het gaat over een ruime oppervlakte, kan dit op lange termijn de isolatie aantasten en de afbraak van de hele constructie betekenen.

Dit kan je ertegen doen:

Als je van plan bent om te verbouwen, geeft je dat meteen de kans om de muren opnieuw aan te pakken en te zorgen voor een betere isolatie. Maar als je plan B nodig hebt, kan je met de juiste ventilatie ervoor zorgen dat de condensatie wordt verspreid. Door deze ventilatie is het effect van dit type condensatievorming minder sterk. Daarvoor is het aangeraden om langs te gaan bij een specialist om de correcte situatie in te schatten.

3. Condensatie op een bepaald punt in de muur of het dak

Zo merk je het op:

Zijn er bepaalde punten aan de muur echt vochtig? Dan kan dat eventueel betekenen dat je een vochtprobleem hebt. Houd wel in gedachten dat een natte plek eerder gelinkt wordt aan een sanitair probleem dan aan een echt condensatieprobleem.

Wat het betekent:

Dit soort vochtindringing wordt veroorzaakt door een (lokaal) lek waardoor er lucht ontsnapt. Dat is anders dan in puntje 2, waarbij de oorzaak bij een wijdverspreide laag waterdamp was te zoeken. In dit geval betekent het dat er op één bepaalde plaats een scheur of een gat is waar lucht naar buiten kan ontsnappen.

Dit kan je ertegen doen:

Ervan uitgaande dat je de oorsprong van het lek kan lokaliseren, kan je de ruimte in kwestie openbreken en het probleem in de laag van luchtdichtheid direct aanpakken.

Vocht- en condensatieproblemen zijn geen lachertjes. Moeten er toch werken aan te pas komen, wordt er zeker aangeraden om in zee te gaan met een specialist die de situatie ook even zelf kan inschatten. Zo weet je dat de aanpassingen die gebeuren ook meteen in orde zijn.

Share.