6 zaken om op te letten als je een huis bezoekt

Share.

Of het nu om te kopen of huren is, een grondige inspectie van je mogelijke toekomstige droomwoning is een must. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Let zeker op volgende 6 zaken als je een huis bezoekt.

1. Vochtproblemen

Verborgen gebreken zijn nooit leuk maar als er één iets is dat je liever te vroeg dan te laat ziet, is het vocht. Ga je dus op bezoek, let dan op vlekken op het plafond of aan de muren, luchtbubbels achter het behang tot zelfs een zacht velletje op houten plinten. Vraag ook zeker na wat de staat van het dak is. Misschien ligt daar de oorzaak van de vochtproblemen.

2. De vloer

Je kan vochtproblemen soms ook opmerken aan je vloer, maar in dit geval gaat het om de staat van de vloer. Van zodra je over de drempel van de woning wandelt, kijk je best niet alleen rondom je, maar ook even naar de grond. Zo kan parket al helemaal beschadigd zijn door slijtage of vocht, maar zijn stenen vloeren eveneens kwetsbaar als er in het verleden bijvoorbeeld een kookpot op is gevallen.

Wie weet is een vloer dat niet helemaal in orde is, een teken dat er veel meer aan de hand is. En een woning met structurele problemen na decennialang gebruik, is misschien een investering die veel duurder kan uitvallen dan verwacht.

3. De muren

Hetzelfde geldt voor de muren. Ontdek je barstjes of scheuren, dan is het raadzaam om van naderbij te onderzoeken hoe schadelijk dit -eventueel in de toekomst- kan zijn. Wie weet is die oppervlakkige scheur, die eerst gewoon een barst in de verf leek te zijn, een indicatie van ernstige problemen van het pand. Zo kunnen vochtproblemen geleidelijk aan de structuren aan de woning aantasten. En niemand wil een huis dat zienderogen in verval geraakt, toch?

4. De elektriciteit

Een huis zonder elektriciteit is vandaag ondenkbaar. Het is dus altijd een goed idee om even na te gaan of alle stopcontacten wel werken. Een slaapkamer of keuken met een arsenaal aan stopcontacten lijkt namelijk een droom, tot je achteraf beseft dat het echter een illustere was. Op het moment van bezoeken neem je dus best de oplader van smartphone mee waar je zo kan nagaan of het oplaadt.

Ga daarnaast -eventueel met een expert of familielid met kennis van zaken- na of de gehele elektrische installatie in de woning op punt staat om te vermijden dat je elektriciteit afgekeurd wordt.

5. De verwarmingsinstallatie

Kijk ook eens naar de verwarmingsinstallatie. Hoe wordt er juist verwarmd in de woning? En werkt alles nog goed? Zo kan je nagaan of je het nodig vindt om de verwarmingsinstallatie te vervangen.

Daarnaast is het ook een goed idee om na te gaan hoe goed de woning geïsoleerd is en wat het EPC-label juist is. Als je dan ook nog eens informeert naar de maandelijkse energiekosten van de huidige bewoners, kom je niet voor verrassingen te staan.

6. Natuurlijk daglicht

Het klinkt als een vreemde eend in de bijt, want waarom zou je überhaupt hier rekening mee moeten houden. Wel in combinatie van vocht, is een huis dat weinig zonlicht krijgt, veel gevoeliger voor schimmels. Kijk dus of je voldoende ramen hebt die natuurlijk daglicht binnenlaten. Het is niet alleen een zegen voor je elektriciteitsrekening, het is ook veel leuker om er te wonen of gasten te ontvangen!

Tip! Laat de Zimmo-app voor jou een gepersonaliseerde route maken langs je favoriete panden. Kies je start- en eindpunt, bepaal hoe je je wil verplaatsen en krijg meteen je eigen route. Zo kan je je potentiële droomhuis al eens langs de buitenkant verkennen en ontdekken of het ook in je favoriete buurt langs je favoriete buren ligt.

Share.