In enkele stappen een milieuvriendelijk huis

Delen

Ecologisch wonen is makkelijker dan je denkt en is in heel wat gevallen positief voor jouw bankrekening! Grote renovaties dus? Neen hoor! Met kleine aanpassingen in en rond je woning kan je al resultaten halen.

1. Gebruik groene producten

Poets je huis met ecologische schoonmaakproducten. In de meeste supermarkten kan je milieuvriendelijke varianten vinden van chemische kuisproducten. Door het gebrek aan chemicaliën in natuurlijke producten zijn deze minder bijtend. Dit is beter voor je woning, je meubelen en je handen.

2. Tweedehandse meubelen kopen

Het is niet alleen ecologisch, het brengt ook karakter in je huis of kan. Zoekertjeswebsites en rommelmarkten bieden een grote bron aan mogelijkheden. Het kan zijn dat je eens een meubelstuk moet herstellen, maar zie het als een kans om het stuk extra karakter mee te geven.

3. Bespaar op water

Laat je lekkende kranen herstellen, zo bespaar je al heel wat water. Je kan nog beter doen door de kraan toe te draaien tijdens het tandenpoetsen en scheren. Planten bewateren kan je doen met regenwater dat je opvangt in een regenton. Het toilet doorspoelen kost je dagelijks liters water. Door een spaarknop te installeren, kan je daar besparen op water en geld.

4. Bespaar op elektriciteit 

Door je machines volledig af te zetten. Laat je laptop ’s nachts niet in slaapstand staan, maar zet hem volledig af. In slaapstand blijven je apparaten nog steeds energie gebruiken. Als je je huis aan het renoveren bent, of zelfs nog aan het bouwen, kan je erop toezien dat alles goed geïsoleerd wordt. Zo bespaar je achteraf flink op je elektriciteitsrekening. Je kan nog een stap verder gaan en investeren in groene energie.

5. Laat de natuur jou helpen

Plaats planten in en rond je huis. Bomen kunnen in de zomer je woning van de zonnestralen afschermen. In de winter, als de bomen hun blaadjes verliezen, krijg je weer voldoende zonlicht. Op die manier heb je minder verwarming en afkoeling nodig.

6. Vervang plastic

Plastic potten kan je veranderen door keramische of metalen keukengerei. Dit gaat niet alleen langer mee, maar het staat ook mooier in je keuken. De plastic vuilnisbakken in je huis kan je vervangen door een steviger en metalen versie.

7. Hier brandt de lamp 

Voor je verlichting is er makkelijk een milieuvriendelijker alternatief te vinden. Door de juiste verlichting te kiezen kan je je energieverbruik doen dalen. Ledlampjes, bijvoorbeeld, gaan meer dan 10 jaar mee, je zal ze niet regelmatig moeten vervangen.

Welke maatregelen pas jij toe in huis?

Delen