Hoeveel kosten zonnepanelen?

Share.

De premie voor zonnepanelen mag dan wel afgeschaft zijn, zonnepanelen op je dak zijn nog steeds een uitstekende investering. Je drukt je elektriciteitsfactuur op spectaculaire wijze en helpt het milieu een stevig handje. Maar hoeveel kosten zonnepanelen de dag van vandaag? Hoeveel moet je er leggen? En verdien je ze snel terug? Zimmo zocht het voor je uit. 

Welke factoren bepalen de prijs van zonnepanelen?

Hoeveel je betaalt voor de zonnepanelen van verschillende factoren. Enerzijds zijn er natuurlijk de panelen zelf, maar ook de omvormer en de installateur beïnvloeden de prijs. 

Het type zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een hele evolutie doorgaan. Er zijn de dag van vandaag talloze types en merken zonnepanelen op de markt. Keuze zat dus. Zie je de stralen door de zon niet meer? Dan brengen we je graag even up-to-date. 

De populairste zonnepanelen op de markt zijn vandaag de full black panelen en de glas-glas panelen. De zwarte panelen kwamen als antwoord op de traditionele, donkerblauwe zonnepanelen, die niet door iedereen gesmaakt werden. Het nadeel van de zwarte panelen is echter dat ze sneller warm worden en daardoor rendement verliezen. De oplossing? De iets duurdere glas-glas panelen. Die zien er ook zwart uit, maar laten het zonlicht dat niet opgevangen wordt gewoon door. Ze warmen daardoor minder snel op en hebben bijgevolg een iets hoger rendement.  

Hoe hoger het rendement van het zonnepaneel, hoe meer je zal betalen voor dat paneel. Een productiever paneel kost nu eenmaal meer dan een minder productief exemplaar. Er zijn ook verschillende merken van zonnepanelen. Ga na welk merk de installateur gebruikt en pols naar de troeven van dat merk en de duur van de fabrieksgarantie. Het is ook een goed idee om rond te vragen bij familie en vrienden naar hun ervaringen met bepaalde merken. Zo maak je een slimme keuze. 

De omvormer

Even belangrijk als de zonnepanelen is de omvormer. Die vormt de opgewekte energie om naar bruikbare stroom. Kies ook hier voor een betrouwbaar merk met een klinkende naam en je mag op beide oren slapen. Let ook op de garantie die je voor de omvormer krijgt, die ligt doorgaans een stuk lager dan de garantieperiode voor de zonnepanelen zelf. 

De installateur

Heb je verschillende offertes aangevraagd, ga dan goed na wat allemaal inbegrepen zit in het pakket. Zal de installateur zelf de keuring uitvoeren of moet je daar nog een derde partij voor inschakelen? Zijn de werken aan de elektriciteitskast inbegrepen? En hoeveel fabrieksgarantie krijg je op alle onderdelen? Doorgaans zal de installateur geen verborgen kosten achter de hand houden, maar het loont wel om na te kijken of je alles op de offert terugvindt. 

Nog een tip: kies voor een installateur dichtbij huis. Hoe verder de PV-installateur moet rijden, hoe meer transportkosten je zal betalen. Die kunnen stevig oplopen. Is je dak moeilijk bereikbaar of is er een hoogtewerker of stelling nodig, vraag dan ook na of die inbegrepen zitten in de prijs.

Hoeveel zonnepanelen moet je leggen?

Niet alles is kwantumfysica. Hoe minder zonnepanelen je legt, hoe minder je vanzelfsprekend zal betalen. Maar hoeveel zonnepanelen moet je leggen om het beste rendement te behalen? 

Het antwoord op die vraag hangt af van je eigen verbruik. Hoe meer elektriciteit je jaarlijks verbruikt, hoe meer zonnepanelen je zal moeten installeren. Het gemiddeld jaarverbruik van een gemiddeld gezin met twee kinderen bedraagt 3500 kWh per jaar, zo vertelt de VREG. Maar de beste manier om na te gaan hoeveel je verbruikt, is door er je eigen elektriciteitsfacturen bij te nemen. Heb je een warmtepomp, dan zal je bijvoorbeeld een stuk meer verbruiken. Zijn er geen kinderen in huis, dan ligt het verbruik waarschijnlijk lager. 

De opbrengst van een zonnepaneleninstallatie wordt niet uitgedrukt in kWh, maar in wattpiek (Wp). Dat is de hoeveelheid kWh vermenigvuldigd met een bepaalde factor die rekening houdt met de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen op jouw dak. Het gaat dan om de installatierichting en het aantal zonne-uren in jouw regio. Leg je de zonnepanelen in zuidelijke richting in België, dan bedraagt die factor ongeveer 1. Bij een oost-westopstelling is dat om en bij de 0,85. 

Concreet: voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kWh dat gemiddelde zonnepanelen van 430 Wp wil installeren, heb je tussen de 8 en de 10 zonnepanelen nodig (8 voor een zuidelijk gericht dak, 10 voor een oost-westopstelling). 

Richtprijs voor zonnepanelen

De beste manier om een prijs op zonnepanelen te plakken, is door offertes voor jouw woning aan te vragen. Maar toch geven we je graag een richtprijs mee. Zo weet je hoeveel je ongeveer aan de kant moet zetten als je in de nabije toekomst zonnepanelen op je dak wil zien blinken.

De prijs voor zonnepanelen schommelt gemiddeld ergens tussen de 1,20 en 1,40 euro per Wp. Heb je een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en wil je een oost-westopstelling, dan heb je een installatie van om en bij de 3900 Wp nodig. Dat zijn gemiddeld 9 panelen. Stel dat je daar 1,30 euro per Wp voor neertelt, dan kom je uit op ongeveer 5070 euro voor de installatie

Zo snel verdien je zonnepanelen terug

Hoe snel je de zonnepanelen op je dak terugverdient, hangt niet alleen af van de aankoopprijs, maar ook van de elektriciteitstarieven en het eigen verbruik. Hoe duurder de elektriciteit, hoe sneller je de zonnepanelen terugverdient. 

De premie voor zonnepanelen is er helaas niet meer en zonnepanelen zijn nu duurder dan een aantal jaar geleden. Ook het verdwijnen van de terugdraaiende teller heeft de terugverdientijd van zonnepanelen verlengd. En toch is het nog steeds een van de beste investeringen die je kan maken. Vandaag verdien je zonnepanelen op ongeveer vier jaar tijd terug. Daarna maak je pure winst én help je de klimaatdoelstellingen te halen. Kortom, over die zonnepanelen hoef je eigenlijk geen twee keer na te denken. 

Van plan om zonnepanelen te installeren? Lees dan verder op onze blog of het interessant is om een thuisbatterij te installeren en of je zonnepanelen mee kan verhuizen naar een nieuwe woning

Share.