Is een thuisbatterij kopen interessant?

Share.

De energiemarkt is continu in beweging. De maatschappelijke focus en technologie verschuiven steeds meer richting groene, hernieuwbare energie. Kiezen voor duurzame energie in je woning is niet alleen beter voor het milieu, je kan er bovendien ook financieel profijt uithalen. Een thuisbatterij geeft je de mogelijkheid om zoveel mogelijk opgewekte energie zélf te verbruiken. De Vlaamse Overheid geeft hierbij een financieel steuntje in de rug.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote accu die je aan jouw energienet en stroomvoorzieningen koppelt. Concreet houdt deze batterij non-stop rekening met de productie van je zonnepanelen en het energieverbruik van je woning. Wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren dan dat je verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij vol, dan injecteert deze het distributienet met de overtollige stroom.

De ideale buffer

Als er geen elektriciteitsproductie is en je verbruikt stroom, zal je batterij worden ingeschakeld. Pas wanneer de batterij helemaal leeg is, schakel je over op netstroom. Je batterij doet dus dienst als buffer. Op deze manier spaar je energie en zal je energieverbruik -en bijgevolg factuur- dalen.

Een bijkomend voordeel van de thuisbatterij is dat je bij een stroompanne enige tijd verder kan op jouw eigen opgeladen energie. Dat geeft dan weer gemoedsrust.

Verschillende fabrikanten

Er zijn diverse fabrikanten die thuisbatterijen maken. Tesla, Nissan, LG en Mercedes-Benz bijvoorbeeld. Zelfs IKEA zou met een thuisbatterij op de markt komen. Reken voor de prijs van een thuisbatterij gemiddeld zo’n 7.000 euro.

Waar moet ik op letten?

Uiteraard kan het vermogen van een thuisbatterij verschillen. Laat je dus goed adviseren door een expert over de verschillende mogelijkheden. Sommige energieleveranciers bieden vandaag al pakketten met een thuisbatterij aan. Hou bij je keuze ook rekening met de plaats waar je de thuisbatterij wilt installeren. Sommige modellen zijn enkel geschikt voor binnenshuis (aan een draagmuur), anderen kunnen ook buiten tegen de gevel bevestigd worden. Let wel, zo’n batterij heeft een fiks gewicht van om en bij de honderd kilogram of meer.

Wat houdt de subsidie voor een thuisbatterij in?

Om de investeringen in thuisbatterijen te stimuleren heeft de Vlaamse regering een premie ingeschakeld. Deze moet uiterlijk op 31 december 2021 online aangevraagd worden.  Ook de installatie en de datum van de laatste factuur moet voor die datum liggen om van de tegemoetkoming te kunnen genieten. Per kilowattuur werkelijke capaciteit van het batterijsysteem krijg je 250 euro met een maximum van 3200 euro. Belangrijk hierbij: de premie zal nooit hoger liggen dan 35% van de investeringskosten.

Auteur: EM
Bronnen: Vlaanderen.be, Fedelec, Het Belang van Limburg, Zero Emission Solutions, iLumen en eGear.
Foto’s: Tesla en Nissan

Share.