Kan ik mijn woning beschermen met een zorgvolmacht?

Share.

Wat als je op een dag niet meer voor jezelf kan zorgen? Wat gebeurt er dan met je woning? Met een zorgvolmacht stel jij je eigendom veilig voor de toekomst. 

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend: in je eigen huis wonen, contracten afsluiten, beslissingen nemen. Maar wat als dat op een dag niet meer kan? Een ongeval, ziekte (bijv. dementie), ouderdom, … kan ervoor zorgen dat dagdagelijkse dingen niet meer zo alledaags worden. Helaas hebben we geen kristallen bol om te voorspellen of en wanneer dat zal zijn. Maar je kan gelukkig wel al op voorhand bepalen wie die dingen van je overneemt als ze jou niet meer lukken. Dat kan met een zorgvolmacht. 

Wat is een zorgvolmacht? 

Dit is een document waarin jij zegt wie jouw zaken mag beheren als je het zelf niet meer kan. Je kan kiezen voor één persoon maar evengoed voor meerdere. Die zorgvolmacht laat je best registreren via je notaris of zelf bij het Centraal Register van de Lastgevingsovereenkomsten. Officieel ben jij de lastgever en is degene die de volmacht krijgt, de lasthebber. Zonder registratie is je volmacht niets waard. Voor de verkoop van onroerende goederen ben je trouwens verplicht om voor een notariële zorgvolmacht te gaan. 

Wat kan een zorgvolmacht voor jouw vastgoed doen?

Je hebt gekozen wie jouw zaakjes mag beheren. Want je hebt er vertrouwen in dat die persoon dat op een goede manier voor jou gaat regelen. Maar wat kan hij/zij allemaal voor je doen? 

1. Je bezit onroerende goederen

Heb je panden of gronden, dan kan ook daar het beheer van worden overgenomen. Zo kunnen je lasthebbers een stuk grond verkavelen of opsplitsen. Daarnaast kunnen ze de verkoop van de woning of het grondstuk van A tot Z regelen (attesten opvragen, de prijs bepalen …).

2.  Je hebt een woonlening

Heb je een lening lopen voor je huis of appartement, dan kunnen je lasthebbers ervoor zorgen dat de aflossingen blijven gebeuren. 

3. Je verhuurt een pand

Je lasthebbers zullen het beheer van de huurcontracten overnemen. Dat betekent huur innen, herstellingen uitvoeren, maar evengoed nieuwe huurcontracten afsluiten. Ook kunnen ze gerechtelijke stappen ondernemen indien je huurder niet betaalt. 

4. Je bezit een appartement

In dat geval mogen je lasthebbers in jouw plaats meestemmen bij de algemene vergadering van het gebouw. 

5. Je hebt een woning nodig

Je lasthebbers mogen voor jou onroerende goederen kopen. Heb je bijvoorbeeld een appartement nodig dat aan jouw (zorg)behoeften voldoet. Ze kunnen dan in jouw plaats een bod doen en eventueel een lening aangaan. Ze verbinden jou als lastgever er dan toe de koopprijs, kosten en hypotheek te betalen.  

Wat als je geen zorgvolmacht hebt opgesteld? 

Heb je geen zorgvolmacht en wordt er vastgesteld dat je wilsonbekwaam bent, dan zal de vrederechter een bewindvoerder voor je aanstellen. Dat kan je partner of een ander familielid zijn. Maar evengoed gaat het om iemand van buitenaf, zoals een advocaat. Wil je je zaakjes dus graag op jouw manier geregeld hebben? Dan is het niet slecht om over een zorgvolmacht na te denken. 

Bronnen: notaris.be, De Standaard, De Tijd

Share.