Dit moet zeker in een huurcontract staan

Share.

Het is toch altijd een beetje spannend, zo’n huis of appartement huren. Ga je voor de eerste keer een woning huren, dan heb je wellicht enkele vraagtekens. Naast alle meubels en apparaten die je nog moet kopen, denk je misschien ook aan het huurcontract. Wat moet er precies instaan en ben ik zeker van wat ik teken? Ook voor diegenen die al eens hebben gehuurd, weten misschien niet goed meer waar je aan moet denken. Wij fietsen je er even door!

1. Wie je bent

Heb je een ideale huurwoning gevonden? Dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk te bezoeken. Heb je het positief bevonden, dan kan je je interesse laten doorschijnen aan de makelaar of verhuurder zelf. Is het nadien voor jou, dan is het tijd om dat huurcontract op te maken. Uiteraard zijn de volledige gegevens van beide partijen (verhuurder en huurder) belangrijk.

2. Wat je gaat huren

Nadat je naam op het huurcontract staat, is het van belang dat je ook weet wat je precies gaat huren. Dat gaat van het type woning, tot het adres en zelfs om welke woning -als het zich in een appartement bevindt- het precies. Vervolgens volgt er een precieze omschrijving van de gehuurde woning, waarin alle ruimtes en gedeelten van het gebouw worden vermeld. Tuin, balkon, garages en dergelijken incluis.

In je huurcontract wordt onder andere het soort appartement (links) of huis (rechts) precies omschreven.

3. Hoelang je de woning huurt

Het is uiteraard ook belangrijk om te weten hoelang je als huurder precies gaat wonen en vanaf wanneer het contract ingaat. Daarin wordt duidelijk omschreven of het gaat om een verhuur van korte termijn (3 jaar of minder), 9 jaar of zelfs levenslang. Wat voor jou de meest ideale situatie is bespreek je best met de verhuurder. Hij zal ook wellicht een voorkeurscontract hebben en dan komen jullie er samen uit.

4. Wat als… je (niet) heel de periode blijft

Tijdens je huurtermijn kan je er steeds -en zonder motief- voor kiezen om het contract op te zeggen. Je dient wel de opzegtermijn van drie maanden te respecteren. Bij een opzegging van een contract van 9 jaar betaal je een vergoeding van drie maanden huur als je de woning in het eerste jaar verlaat. Na twee jaar is dat twee maanden huur en na drie jaar is dat één maand huur. Nadien is hoef je geen vergoeding te betalen.

Je contract kosteloos opzeggen, dat kan eventueel als je afgesproken hebt met de verhuurder om voor een vervanger te zorgen. Zo verliest de verhuurder geen inkomsten en hoef jij de ‘boete’ niet op te hoesten. Hang je vast aan een contract van vaste termijn, dan kan je het contract niet opzeggen en moet je tot aan het einde van het contract de huur blijven betalen.

PS: Heb je een contract van 3 jaar of minder? Dan mogen beide partijen de overeenkomst zonder opzeggingsvergoeding opzeggen ten laatste 3 maanden voor de vervaldag. Anders krijgt de overeenkomst automatisch een looptijd van negen jaar.

5. Hoeveel je precies zal betalen

Geen woning huren zonder prijskaartje. Zo wordt er duidelijk beschreven hoeveel je maandelijks betalen en op welke manier. Daarnaast worden de mogelijke (gemeenschappelijke) kosten in kaart gebracht en maakt het contract je ook attent op een mogelijke indexering.

6. De waarborg

Voor je aan je huuravontuur begint, moet je ook een huurwaarborg (gelijk aan maximum drie maanden huur) op een geïndividualiseerde rekening storten. Na afloop van de huurtermijn, krijg je de huurwaarborg terug, op voorwaarde dat je de huurwoning uiteraard als een goede huisvader/-moeder hebt onderhouden. Het is een manier om de verhuurder te beschermen.

7. Plaatsbeschrijving

Om zowel huurder als verhuurder te beschermen bij een dispuut -om onder andere je waarborg terug te krijgen- wordt er voor aanvang van de huurtermijn een plaatsbeschrijving opgemaakt. Afhankelijk van wat je afspreekt, wordt een betalende controle gedaan van de woning. De expert brengt de staat van de woning in kaart, zodat de huurder weet waar er al schade aan de woning was.

8. Renovatiewerken

Zijn er herstellingen of renovatiewerken nodig in je huurhuis? Dan is het geen slecht idee om deze te laten opnemen in je huurcontract. Laat hier ook duidelijk in registreren wanneer deze werken plaatsvinden, wie opdraait voor de kosten en wat er precies wordt uitgevoerd. Heb je kosten aan de woning tijdens de huurperiode, dan kan je hier nagaan of jij deze moet betalen of de rekening mag doorschuiven naar de verhuurder.

9. Verzekeringen

Geen woning zonder verzekering uiteraard. Als huurder verzeker je je best voor de volledige duur van de huurovereenkomst, tegen de risico’s zoals brand, waterschade en glasbraak.

10. Extra’s en bijlagen

Een huurcontract bevat nog heel wat extra zaken, zoals een regeling met de verhuurder wanneer nieuwe potentiële huurders het pand kunnen bezoeken, of je dieren mag houden, de registratie van het huurcontract en andere zaken waar hij of zij nog aan denkt. In de bijlagen vind je de artikels uit het huurwetboek waar naar verwezen wordt in het huurcontract.

En uiteraard ontbreekt het belangrijkste nog; de handtekening. Zijn er nog dingen waar je aan denkt? Laat het achter in onze reacties!

Bron: vlaanderen.be
Hoofdfoto: Appartement te huur in Zutendaal

Share.